Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Önálló egyéniség -Mi is az?

2007. május 13. - IGe

Az adott szócikket a Wikipédián szerkesztettem, de a hitkomisszári többségből álló akkori domináns szerkesztőgárda törölte


Önálló egyéniség szociológiai, viselkedés-; fejlődés-; és nevelés-tudományi kifejezés. Több irányu értelmezése lehetséges és használatos.

Élővilág szempontjából

Ha egy adott állat olyan viselkedés és esetleg kommunikációs formákat is felvesz, amely csak rá jellemzőek és nem csak olyanokat, amelyeket a többi fajtársa egyformán használ.


Emberi szempontból

Ébredési szakaszban; Gyakran használják a csecsemő gyerekké fejlődése kapcsán, amikor elkezdenek kialakulni az adott emberre jellemző személyiségjegyek és nem csak minden csecsemőre jellemző és szinte azonos viselkedést tapasztalhatunk.

Fejlődési szakaszban: Egyes kultúrák és vallások egyhangúlag a szülői tekintély mindenhatóságát támogatják, amelynek igen nagy veszélyforrás, hisszen elnyomhatják a gyerek egyéniségét. Prof. Dr. Kisgyörgy János akadémikus így fogalmaz; "Gyermekkorban is tudatosan kialakítható védekezési mód az érzelmi függetlenség, ami nem elszigetelődést jelent, hanem az önálló egyéniség megőrzését a család keretein belül. Ne feledjük, az önmegvalósítás hiánya depreszszióba torkollhat!"

Felnőtteknél; Az aki saját vélemény, álláspont és teljesítmény kialakítására és létrehozására is képes. Tehát nem másokhoz való igazodás és nem a másokkal együtt való tettek jellemzik. Mindenki önálló egyéniség, aki saját érzéseivel, érzelmeivel, vágyaival gondolataival összhangban tud cselekedni és nem csak mások nézeteit másolja, követi, vagy azt ismételgeti.

Egyediség felnőtteknél; Aki oly mértékben nem követ másokat, hogy teljesen egyedi és új dolgokat, szokásokat stb teremt. Egyes álláspontok szerint az ilyen önálló egyéniség előbb-utóbb elmagányosodik ármilyen értéket is termel közben. Ezt más viselkedés-kutatók cáfolják, azzal, hogy tapasztalataik szerint ezek csak kezdetekben vannak, később akár divatot is teremthetnek és akkor már őket másolják.


Utánzás, másolás

Jellemző az önálló egyéniségekre, hogy nem utánoznak, nem másolnak másokat, hanem egyéni dolgokat teremtenek és többnyire idővel őket utánozzák, mit ők másokat. Ezért az önálló egyéniségek jellemzően többnyire úttörő, vagy pionir szerepet vállalnak.


Manipulálhatóság, tömegnyomás

A viselkedás-kutatók szerint az önálló egyéniségek kevésbé manipulálhatóak és kevésbé lehet rájuk hatni a tömegnyomás módszerével is. Az is közismert kutatási eredmény, hogy labilis személyiségek könnyebben csapódnak például vallási szektákhoz. Egyes kutatók összefüggést véltek felfedezni, az önáló egyéniség különféle fokozatai és a hipnábilítás között is. Tehát, hogy ki mennyire hipnotizálható.


Milyen izmusokat és új ágakat alkotnak?

Önálló egyéniségekkel az élet minden területén lehet találkozni, amire a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány példát:

Salvador Dali - Művészet, szürrealizmus Sigmund Freud - Pszichológiai, pszichoanalizis

************************************* *********************

- Mi is az? sorozatban megjelent eddigi blogbejegyzéseim:

P-DOX vallás. Mi is az?
Szabadgondolkodás? Mi is az?
Vallásszabadság -Mi is az?
Anarchizmus. Mi is az?
Szincerus ateizmus. - Mi is az?
Tolerancia. Mi is az?
Szekuláris humanizmus. Mi is az?
Teozófia. Mi is az?
Szekularizáció -Mi is az?
Önálló egyéniség -Mi is az?


Asch-kísérlet / az önálló döntéshozási képesség ellentétére egy példa

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr5475274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása