Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Klikkesedés és az önálló egyéniség

2007. október 09. - IGe

A klikkesedés az ami pusztító hatással bír sok mindenre. A klikkesedés hatására jelennek meg a kettős mércék és tűnik el a valódi szólásszabadság.

vaksag_oka.jpg

A dolog mindig úgy kezdődik, hogy valaki egy létező, vagy nem létező közösség egy csoport nevében szólal fel és követel rendet, bizonyos személyek eltüntetését, bizonyos gondolatok és írások cenzúrázását. Továbbá a saját klikkjük gondolatainak, céljainak sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint ami valójában van. Aztán egyesek ezzel a csoporttal azonosulnak és közben észre sem veszik, hogy átalakulnak és manipuláltakká válnak. Egyenruhájuk és egyen gondolkozásuk lesz és már onnan mindenki veszélyes a klikkre, aki más és nem hordja az egyenruhát és egyen gondolkozást.

"...A csoporttal való azonosulás mindig azt is jelenti, hogy az egyén feláldozza kritikai gondolkodását, továbbá, hogy pozitív visszajelzés eredményeként érzelmi potenciálja felerősödik. A csoport gondolatvilága nem egyenlő az azt alkotó egyének gondolatvilágának összegével. Megvan a maga sajátos gondolatrendszere, saját szabályainak engedelmeskedik, amelyek nem "vezethetők" vissza az egyének viselkedését meghatározó szabályokra. Az egyén nem gyilkos, a csoport igen, s azzal, hogy az egyén azonosul a csoporttal maga is gyilkossá válik. Ez a történelmünkben tükröződő pokoli dialektika. A csoport önzése tagjainak önzetlenségéből táplálkozik, kegyetlensége pedig azok odaadásából. Mindez tehát arra a következtetésre vezet minket, hogy az emberiség szenvedéseit nem az egyének agresszivitása okozza, hanem a csoporttá alakulás dialektikája. Az, hogy az egyén ellenállhatatlan késztetést érez a csoporttal való azonosulásra, és arra, hogy a csoport által vallott nézeteket lelkesen és kritikátlanul szajkózza... "

-- Arthur Koestler: Az önpusztítás kényszere (esszé)

A megoldás. Alapíts Te is magadnak önálló vallást, világnézetet és válj önálló egyéniséggé.

Alapíts magadnak Te is vallást légy önálló egyéniség. *

*Már bezártam és csak önálló vallásomnak tekintem a P-DOX Semmiben Sem Hívő Vallást

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr28191357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.10.13. 07:46:22

A szakmámból és a hobbijaimbóll kifolyólag rendszeresen átesem orvosi alkalmassági vizsgálatokon. Nekem teljesen ép az elmém.Erről kérem papírjaim vannak.

Akik írták azoknak is van ilyen? :-)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.01.14. 04:33:41

"A közoktatási törvény előkészítése során kiderült, hogy Hoffmann Rózsa szerint az idegennyelv-oktatásnak nem szabadna ennyire az angolra összpontosítania, ehelyett más nyelveket kellene tanítani - nem második idegen nyelvként az angol mellett, hanem helyette. Úgy tűnik, ezt az elvet ifjú kereszténydemokraták már át is ültették a gyakorlatba - ugyanis minden jel szerint kihívást jelent számukra tévékészülékükön megtalálni az Off-gombot. Így aztán ahelyett, hogy kikapcsolták volna készülékeiket, inkább végignézték a Való Világ című műsort, amitől (különösen annak szexuális tartalmúvá lazult csajbulizós epizódjától) olyan traumát szenvedtek, hogy a lakosságot a műsor elleni tiltakozásra buzdítják az újonnan felállított, a közbeszédben Szalai Annamária személyében megtestesülő médiahatóságnál.
Az érintett csoportnak azonban a jelek szerint nemzeti irodalmunk tekintetében is hiányos a műveltségük: a feljelentők szervezete Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségnek nevezi magát, azaz IKSZ-nek, bizonyára nem gondolva arra, hogy a magyar szépirodalomban csak egészen picit is jártas embernek erről bizony nem juthat más az eszébe, mint Spiró György 1981-ben megjelent Az Ikszek című regénye, amelyben a művész főhős reménytelen harcot folytat a cenzúra mindent átható hatalmával szemben, amelynek szorgos hangyamunkásai a mindenütt jelen lévő, mindenről besúgó Ikszek. Valamiért úgy sejtem, a névválasztást nem az öniróniájuk ösztönözte."

szekularisfigyelo.blog.hu/2011/01/04/spiro_reloaded

citromalmanarancs 2012.06.19. 09:49:02

A fenti idézet egy része nem teljesen világos, remélem segítesz benne IGe!
"Az, hogy az egyén ellenállhatalan késztetést érez a csoporttal való azonosulásra, és arra, hogy a csoport által vallott nézeteket lelkesen és kritikátlanul szajkózza..."

Hogy folytatódik? Vagy csak én érzem hiányosnak azáltal, hogy a mondat másik fele lemaradt?

Illetve érdekelne, hogy miért a cserkészekről van kép idevágva?

Amúgy meg szerintem a a csoport gondolatrendszerét stb. mind a vezetők/alapítók hozták, így máris meg vannak a felelősök, és ezért is vannak lázadások. Ha az egyén rájön, hogy a csoport eszméi gondolatrendszere nem úgy müködik hogy a csoporttagok gondolatrendszerével egyezzen. Nem?
De kérlek javíts ki ha rosszul látom

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.09.29. 21:28:58

"Ez az egész inkább egy törzsi szociális játék, és nem az adott kérdésről szól, hanem arról, hogy mennyire vagy együtt a csoporttal. A törzs túléléséhez anno fontos volt a közös valóságelmélet, akármi is legyen az, az igazság pedig másodlagos volt. Ezért lehetséges, hogy különböző törzsek mindenféle elborult faszságban hittek, lényeg, hogy megvolt a kohézió.

Amikor megkérdezik, hogy mit gondolsz X-ről, akkor az általában az ilyen törzsi ösztönök öntudatlan megnyilvánulása, és a te tesztelgetésed. Tényekkel csak annyit érsz el, hogy ártasz a saját pozíciódnak a csoportban. Értelmes vitához speciális körülmények kellenek, ahol a kohézió és a csoporton belüli szerepek már tisztázottak, és még ott is könnyen törzsi játékba fordulhat a dolog, mivel ez mindig egy lehetőség valakinek, hogy a te pozíciódat rontsa, ha kisebbségi véleményen vagy. Ezt még egy baráti társaságban is meg lehet figyelni." (Janos Rost)
süti beállítások módosítása