Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Hadkötelezettség és az emberi jogok

2011. december 07. - IGe

Hadkötelezettség mint a modern állami rabszolgaság. Rabszolgák legyünk, vagy szabadok. Ez a kérdés a jövőben, válasszatok! Részlet Farkas Henrik (1942-2005) a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának egykori elnöke, a "Hadkötelezettségről elkötelezetten" előadásából.  2000 április 14               

4.1. Emberi jogok

A kötelező katonai szolgálat az emberi jogok széles skálájának folyamatos és súlyos megsértésével jár. Szinte nincs olyan emberi jog, ami ne sérülne. Az emberi jogoknak ilyen mértékű, tömegekre kiterjedő megsértése a modern polgári államokban az élet egyetlen más területén sem képzelhető el. Radikálisan fogalmazva: a hadkötelezettség a modern állami rabszolgaság intézménye. Ezt a radikális megfogalmazást sokan durvának tartják, elutasítják. Ám ha belegondolunk, hogy ez az intézmény az állampolgár életének szinte minden részletét szigorúan szabályozza, előírja, hogy mit és mikor egyen, hogyan öltözködjön, kinek és hogyan köszönjön, kinek engedelmeskedjen, kivel és hol lakjon egy szobában, és olyan esküre kötelezi, amelyben még a saját életének feláldozását is vállalja - nos, akkor nem tagadható, hogy a rabszolgasággal való analógiának van alapja.

Nem véletlen, hogy olyan sok kiemelkedő értelmiségi ellenzi a hadkötelezettséget. Azzal, hogy az egyéniségükre büszke, az egyenruhától egyébként is irtózó személyeket a hadseregbe bevonultattak és ott megaláztak, a sorkatonaság intézménye számos esküdt ellenséget szerzett magának.

 Kettős mérce itt is a talicskarudaknál, mert ez nem kormány. A HEL újrakezdi működését.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr283445569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.12.09. 18:43:51

"Csapody Tamás véleménye a sorkatonaságról

Csapody Tamás, jogász-szociológus. Az Alba Kör és a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának tagjaként a kilencvenes években a sorkötelezettség eltörléséért küzdött.

Az általános hadkötelezettség 2004-ben úgy szűnt meg, hogy nem szűnt meg. A tényleges sorkatonai szolgálat szűnt meg ennek összes vonzatával együtt, így az adatszolgáltatási és egészségügyi vizsgálaton, valamint a sorozáson történő megjelenési kötelezettséggel együtt. Ez a mindennapok gyakorlatában és a köznyelvben - nagyon helyesen - úgy jelent meg, hogy végre nem kell katonai szolgálatot teljesíteni. A rendszerváltozást követő közel másfél évtizedes huzavona után azonban a katonai lobbi és a ma is politizálók többsége kizárólag úgy tudta ezt elfogadni, hogy beépítette a rendszerbe a megelőző védelmi helyzet fogalmát, amikor is a sorkötelezettség azonnal visszaállítható. Úgy gondolom, hogy egy felelős kormányzat esetében, valós háborús fenyegetettség időszakában ez a jogi és biztonsági korlát reálisnak tekinthető.

Alapvető alkotmányjogi, emberi jogi különbség van azonban a 2004-es és a 2011-es szabályozás között. 2004 és 2011 között, az új alkotmány elfogadásáig létezett a lelkiismereti okból vállalható polgári szolgálat intézménye. Ezt, a rendszerváltozás által lehetővé tett lelkiismereti- és vallásszabadság körébe tartozó alapvető emberi jogot a jelenlegi kormány megszüntette, az ellenzék pedig tudomásul vette. A gyenge civil tiltakozásokat pedig a kormány lesöpörte az asztalról.

A hétfőn megszavazott törvény mindezek miatt, tág értelemben egyértelműen mutatja a társadalom militarizációját, egy alapjog újabb figyelmen kívül hagyását, és a sorkötelezettség visszaállítása iránt érzett nosztalgián túlmenően, annak alapelemeinek a visszaállítását. Konkrétan sért minden olyan magyar állampolgárt, akik lelkiismereti és/vagy vallási okból nem akarnak semmilyen formában sem békeidőben, sem megelőző védelmi helyzetben, sem háború esetén a katonai gépezet része lenni. Számukra - a kormány által mondottakkal szemben - semmilyen valós alternatíva nincsen, hiszen a fegyvertelen katonai szolgálat nem az."

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=499230#null

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.12.09. 18:48:44

A hadkötelezettség ötletét egy olyan párt hozta elő, amely annak idején ellenzékben még arról beszélt, hogy a jövőben soha, egyetlen magyar fiatal sem kaphat sorkatonai behívót, mert a jövő a szerződéses hivatásos katonáé.

www.stop.hu/velemeny/harc-haboru-koki-saller-logikus-ami-most-kovetkezik/971764/

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.12.10. 13:18:06

A hadkötelezettség rossz dolog.

Viszont az új törvény sem hozza vissza a hadkötelezettséget.

lac1 2011.12.10. 18:00:49

Nagy hülyék vagytok, majd amikor jön az ellen, akinek nincsenek ilyen lelki komplexusai és meglátásai az élettel és annak sarkalatos pontjaival, majd akkor mondjátok ugyanezt. Nektek CSAK az a szerencsétek, hogy zűrös helyzetben nem lehet CSAK azokat megvédeni, akik ha nem is segítették az országot, de legalább nem is mozdították hátra. Látjátok, én végigcsináltam, mégis élek.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.12.10. 18:46:57

@lac1: 1988-1989 ben voltam másfél év fegyveres sorkatona. Hadnagyként szereltek le. Ezt a hülye mondókát daráld máshol. Képzeld el utcát sem seprek és agyat sem műtök. Mindenki csinálja azt amihez ért. A katonaság is egy szakma.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.12.10. 18:48:23

@max val, a bircaman: Mert az eddig is volt. A sorkötelességet és a békeidőben való sorozást szüntették meg 20004-ben.

lac1 2011.12.10. 19:04:41

@IGe:
De csak nálad egy szakma a katonaság. Vagyis részben az valóban, erre a szakmára való felkészítés a sorkatonaság. Amúgy meg nem mindenki azt csinálja, amihez ért. Különben nem itt tartana a világ.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.12.10. 19:24:57

@IGe:

Pontosan, így igaz. Tulajdonképpen a sorkötelesség bármikor visszaállítható lenne egy miniszteri rendelettel, még tv sem kell hozzá.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.12.10. 19:26:27

@lac1:

Jobb ha csak azok csinálják, akik akarják csinálni. a kötelezőség nyűg. Nekem annak idején sok hamis papírba tellett megszabadulni a sorkatonaságtól.

lac1 2011.12.10. 19:33:32

@max val, a bircaman:
Sajnos a katonaság ha kell, akkor nem az egyéni hajlandóság egyik materializálódása. Szükség és kész. Mint ahogy az adófizetés sem, és a kresz betartása sem. (ezek csak példák ne köss bele)
De IGe után: én pl. egészen kitűnően éreztem magam ott. Nem volt a szívem csücske, nem önszántamból, hanem mert épp úgy a társadalomhoz tartozás egyik feltétele volt, ezért a hozzáállásom is ehhez igazodott. Mesélhetnék az egyén felelősségéről a társadalomban, - hoz, esetleg az önfeláldozásról, valszleg süket fülekre találnék.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.12.10. 19:50:12

@lac1:

Nem így látom. A te logikád alapján kötelező tűzoltói sorkatonaság is kell, meg kötelező rendőrségi szolgálat is, hiszen ez is nagyon fontos. Sokkal jobb, ha profik csinálják.

lac1 2011.12.10. 19:59:28

@max val, a bircaman:
Szerencsére tűz (és a hozzájuk társítható katasztrófák) veszély nem olyan mértékű, hogy szükséges lenne. De mivel van önkéntes tűzoltóság és polgárőrség is, ezrét én ezt látom bizonyítéknak, hogy szükség van a nem főfoglalkozású tűz-veszély és cigányelhárításra is. Na most, ha tutira tudni lehetne, hogy az országra támadó ellen soha nem több mint 156 fő ellenséges katona, akkor valóban felesleges lenne a sorkatonaság, ennyi "profi" mindenképp összejönne ellenük. De mivel ez nem garantálható, ezért van, lenne szükség erre az intézményre.
De mondom megint: sok-sok hazánkfiának CSAK az a szerencséje, hogy a uralkodó széljárás már olyan túlzóan liberális, hogy az már szinte anarchia.
Egy kis off, csak az az érzésem szerint érinti a témát: ma, most ennek a felfogásnak isszuk levét, szerencsémre azok nagyobb kortyokban, akik ennek eddig a legnagyobb haszonélvezői voltak. És remélem ennek nem is lesz vége.
"Csak én és amit én akarok, vagy ami nekem tetszik"

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.12.11. 10:26:10

@max val, a bircaman: Ez így igaz és éppen ezért szólaltam fel a HEL záró ülésén a HEL működésének felfüggesztése ellen. Hiszen Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája és a hadkötelezettség megmaradt. A cél a profi és önkéntességre alapuló hadsereg. Amivel régebben OVI és a párt az FMPSZ (volt fidesz( is egyetértett és ezt hirdette.

Jól látod a tűzoltóság, rendőrség és a katasztrófa elhárítás párhuzamát is.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.12.11. 10:37:02

Keresztény, buddhista NE ÖLJ katonák...
2007.09.15. 10:02 IGe

NE ÖLJ! Vagy még is szabad, ha azt a vallásod, vagy más érdekében teszed? Egyes vallásokban, így a keresztényeknél is az adott vallás érdekkörében elkövetett gyilkosságok jónak, példaértékűnek számítanak és nem bűnnek.

vilagnezet.blog.hu/2007/09/15/kereszteny_buddhista_ne_olj_katonak

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.12.11. 15:54:20

Aktualitások
Újraindítjuk működésünket

hel.hu/aktualitasok.html

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.12.11. 21:01:38

1868 óta létezett Magyarországon www.valosagonline.hu/index.php?oldal=cikk&cazon=656&lap=0
Az osztrákok a mai napig megtartották a rendszert
193.224.76.4/download/bjkmk/bsz/bszemle2003/hdm120201.html
A környező országoknál gyengébb rendszert kialakítani veszélyes magyar lépés volt. A kocsmában is veszélyes a védtelenségeddel dicsekedni. A mostani tendencia, hogy idealista önfényezők mennek a régebben kifejezetten letöltött sorkatonai szolgálattal rendelkezőknek fenntartott munkahelyekre, kifejezetten idióta ötlet államunk részéről

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.12.12. 14:52:07

@IGe:

A kereszténység (és a judaizmus) csak a gyilkosságot ítéli el erkölcsileg, a sima emberölést nem. Ezért nem ellentétes katonának és kereszténynek lenni.

Az iszlám ennél kicsit liberálisabb: a jó cél érdekében elkövetett gyilkosságot sem ítéli.

Persze minden valláson belül vannak részek, melyek másképp látják, amit leírtam, az csak a mainstream álláspont.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.12.14. 08:12:17

@max val, a bircaman:

Szerinted az emberülés nem gyilkosság?

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.12.14. 08:23:08

@IGe:

Nem bizony! A gyilkosság az emberölés speciális esete. Egyébként a 10-parancsolat eredetijében is "ne gyilkolj!" van, s nem "ne ölj!", csak egyszerűen ez utóbbi terjedt el a magyar bibliafordítók szóhasználata miatt.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2011.12.14. 10:24:02

@max val, a bircaman: Tehát, ha egy keresztény katona embert öl, az szerinted teljesen rendben lévő dolog?

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.12.14. 13:34:26

@vilagnezet.blog.hu:

Mindenesetre nem sérti a kereszténység alapelveit. A jogos ölés nem számít bűnnek, csak a gyilkosság.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2011.12.16. 11:46:59

@max val, a bircaman: Ebben megegyezik a kereszténység a maffiával, a fasisztákkal és a sztálinistákkal. Ott is a jogos ölés nem volt bűn.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.12.16. 12:30:30

@vilagnezet.blog.hu:

Az ölést úgy általában kevés vallás tiltja. Talán csak a budhizmus az egyetlen, mely eleve tiltja az ölést, mint olyat.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2011.12.18. 12:25:51

@max val, a bircaman: Ez csak egyfajtaképpen logikus. Az ölés és a tömegmészárlás is a keresztényi szeretet megnyivánulása, hiszen a leölt embert hamarabb jut el a pokolba, vagy a mennyországba. Az ölés csak aféle keresztény szeretet katalizátor.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.12.19. 08:10:27

@vilagnezet.blog.hu:

Nincs ilyen keresztény hitelv. Az földi élet idő előtti befejezése bűn. Egyénileg is és tömegesen is.

Az ölés nem kategórikusan tilos, de alapvetően kivételes dolog. Jellemzően az önvédelem eszköze.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.27. 18:44:12

Nem voltam katona, de három órán keresztül tudok katonatörténeteket mesélni.

"A hadkötelezettség ötletét egy olyan párt hozta elő, amely annak idején ellenzékben még arról beszélt, hogy a jövőben soha, egyetlen magyar fiatal sem kaphat sorkatonai behívót, mert a jövő a szerződéses hivatásos katonáé."

- Ne halljak meg hülyén, melyik párt volt?
süti beállítások módosítása