Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Memetika kisokos 1

2019. augusztus 18. - IGe

memetika_alapfogalmak.jpg

Memetika;  az emberi gondolatok - a biológiai vírusok működési elvéhez hasonló -  lényegét tekintve pszichológiai klónozással szaporodó fertőzési és gyógyítási  szabályait és törvényszerűségeit vizsgáló, feltáró tudományág. (röviden: utánzástan, vagy ismétléstan, de talán jobb lenne a klónozástan) 

A memetika ezen meghatározása, vagy definíciója ebben az állapotában az én egyedi megfogalmazásom, mert nem nagyon leltem sehol sem kellően pontos és frappáns leírást. Mivel ez egy jelenleg kialakuló és formálódó tudományág magam is részt szeretnék venni és részt is veszek az alakításában és a lehetőségei feltárásában is. Egyben a definícióm egyes sokkal tágabb, szerintem túl tág álláspontokhoz képest egy szűkítésnek is tűnhet. Elemezzük akkor ezen szűkítésem jogosságát, vagy nem jogosságát, mert ugyebár kivettem minden olyan dolgot a memetika fennhatósága alól, ami nem köthető emberi gondolkozáshoz, tehát nem emberi gondolkozás által jön létre, történik, vagy másolódik.

Sok minden nem mém, amit egyesek annak akarnak, hibásan beállítani. Így nem mémek a betük, a szavak és a nyelv sem. Az emberi elme sem csak mémek összessége.Továbá nem tekinthető memetikának az állati utánzás, mert az az etológia hatásköre. Nem tekinthető szerintem memetikának az emberi viselkedéstan sem, ha az csak ösztönös, vagy genetikai jellegű. Tehát akkor sem, ha az csak játék, vagy szórakozás. Nem tekinthetőek metikának az érzelmi alapú emberi dolgok sem, mert az a pszichológia és a pszichiátria területe. Nem is sorolom, mi miért nem a továbbiakban, mert ez a rövid memetika meghatározás eléggé pontosan és röviden leírja a szükséges lényeget, ami által már össze nem téveszthető más tudományterülettel. Remélem így van, ha nem akkor javítani és pontosítani fogom. Valószínűleg szükség lesz rá, mert már most a saját gondolataimmal is vitázom és még ki sem tettem kritikai próbára. Már most agyalok rajta, hogy a sima tanulási folyamatoktól kellene valamiféle elkülönülés, a másolás, vagy vírusszerű, vagy evolúciószerű kifejezések betoldásával. Amit közben meg is tettem és már az a  javított variáció olvasható a blogbejegyzésem kezdetén. Tehát azt választom, hogy pontosodjon ez élesben. (Közben a már be is toldottam, bővítettem az alapverziót, ami által jobb is lett, meg nem is. Aztán következő pontosítási körben kivettem a beillesztett "... elsősorban másolással ..." mondatrészt és mást toldottam be helyette. Na csiszolgatjuk majd még.)

Viszont a mém egyedi definiálásába nem fogok bele, mert nekem a Mérő László - Darwin's Marketing Evolution -  által megadott saját vagy mástól átvett fogalmazása megfelelő: Mémek (Mérő László, ); a gondolatok legkisebb, önmagukban is értelmes részei, amelyek főként utánzás révén terjednek egyik emberi agyból a másikba.

Így is volt ez egy darabig, körülbelül egy hónapig, amíg nem teszteltem és kezdtem el mélyebben is gondolkozni rajta.  Aztán kiderült, hogy még is megváltoztatom, mert nem eléggé pontos nekem a kutatásaim alapján és a sima utánzásra való hivatkozást nagyon leegyszerűsített és emiatt már hibás feltevésnek látom. Nem is tartom memetikának a szimpla utánzást, ahogyan az egyszerű emberi gondolat sem mém.  Pontosítok rajta, a következőképpen: Mémek (IGe); a gondolatok legkisebb, önmagukban is értelmes részei, amelyek különféle pszichológiai késztetés, vagy befolyásolás miatt terjednek egyik emberi agyból a másikba.

Később még tovább pontosítottam és jelenleg szerintem ez a legjobb meghatározás:

Mém (IGe); egy speciális információs csomag, amelyhez valamilyen formában, valamilyen késztetés is kapcsolódik, ami miatt ráveszi az embereket, hogy akár gondolkozás nélkül is magukban hordozzák, ismételjék, másolják, átadják.

Ezt meg két év múlva - 2021. augusztus- szúrom be mint fejlettebb gondolatot: A memetika belső irányzatának, vakcina mém kutatása eleve nem is az emberi gondolatokkal foglalkozik, hanem az idegrendszere vírusaival, mémjeivel. Amelyek lényegében élősködők és normál esetben nem kellene a ott lenniük, ahol vannak.

Ki is a memetika alapítója, alapítói? Szerintem legalább hárman vannak. Richard Semon (1859 -1918), Carl Gustav Jung (1875 – 1961)  és Richard Dawkins (1941-  ) ... hozzáteszem eleve ezt a területet is kutatni kellene, mert akár talán már Plátónt is megemlíthetnénk és egyes vallásokban még ősibb nyomok is fellelhetőek. Például a szamszkára, ami az indiai filozófiában az előző életekből eredő tudatalatti lenyomatok, emlékek, amelyek befolyásolják az egyéni jellemet. Sőt talán a morfogenetikus mező elméletnek is lennének emberi vonatkozású kapcsolódási pontjai. Utólagos elemzéssel nagyon sok híres embernek és tudósnak voltak korábban is memetikai jellegű és oda sorolható megállapításai, köztük Charles Darwinnak (1809 -1882) is "Bizonyos preferált szavak túlélése vagy megőrzése a létért való küzdelemben a természetes kiválasztódás esete." 

A mimézist, mint ideológia fogalmat még Platón és Arisztotelész vezette be, vagy elemezte. Tehát olyan 2400- 2500 évvel ezelőtt is foglalkoztatta már az emberi gondolkodást. Ez fennmaradt írásbeli életműveikben egyértelműen bizonyított. 

mimezes_platon_arisztotelesz.JPG

Viszont mivel az már maga is egy mém, akár igaz, akár nem, hogy Dawkins a memetika alapítója egyedül, akkor ne is ellenkezzünk ellene, hanem aikidósan akasszuk rá a többieket ilyen módon: Közel 144 éve, 1875. július 26-án született Carl Gustav Jung svájci pszichiáter, az analitikus pszichológia megteremtője. Richard Semon evolucióbiológus és memóriakutatóval együtt ők ketten egyértelműen a memetika tudományának az előfutárai is egyben. Jung kollektív tudattalan elmélete az ami lényegében memetika.

mneme_konyv2.jpeg

"Bár Dawkins mémfogalma a nagyközönség számára újszerűnek hathatott, mégsem volt teljesen előzmények nélküli. A fenti leírásban is szerepel a mém kapcsán egy utalás a memóriára, ami talán nem véletlen. Mnémoszüné a görög kultúrában a memória istennője, az élet és a kreativitás szimbóluma, a mindent tudó és mindenre emlékező titanisz. Nevének felhasználásával jött létre a „Mneme” fogalom, melyet Richard Semon evolucióbiológus és memóriakutató használt először Die Mneme című 1904-ben Lipcsében megjelent könyvében. Semon elmélete Ewald Hering osztrák fiziológus fejtegetéseire épült, aki a memória és az öröklés összefüggéseit vizsgálta (Hering 1921). A közös névvel Hering-Semon elméletnek (vagy közismertebb nevén mnemonikus elméletnek) nevezett tézis ... John Laurent a mém és a Mneme fogalmak párhuzamairól szóló tanulmányában megjegyzi, hogy Dawkins saját bevallása szerint nem ismerte a Mneme fogalmát (Laurent 1999). Mindenesetre tény, hogy a mnemonikus elmélet mutat bizonyos hasonlóságokat Dawkins magyarázatával... forrás "

mnemoszune_istenno.jpg

A memetika és a mém fogalmát még is Richard Dawkins hozta be a széles körű köztudatba Az önző gén című könyve utolsó oldalain egy sajátságos gének - mémek hasonlatként. Dawkins ért az állat-tanhoz, de a memetikához sajnos nem nagyon. Ötlete, sejtése, indító ereje, ironikusan a memetika mémje viszont letagadhatatlan erény és eredmény. Sőt sokan, akik már valóban kutatták a témát, jelentősen túlmentek és túlhaladtak rajta. Nagyon is érdemes kutatni a gén-mém összefüggéseket is, mert sokkal jelentősebb mint bárki gondolná. Nekem is lesz hozzáfűzni valóm az adott területhez, bár jómagam a memetika vakcina, vagy immuno mémek részének vagyok a specialistája. Olyasmi ez mint az orvostudomány. Nőgyógyász és a fogorvos. Orvos-orvos, luk-luk, de ezért nagyon más és mást kell tudni. Nagyon más és más felkészültség, tudás, tapasztalatszerzés, rutin, felszerelés, gyógyszerek stb kell a művelésükhöz.

Ajánlott olvasmány:  Trükkös Mém című e-könyv.

Ajánlott következő blogbejegyzés a témában: Memetika és mém könyvek

Fontos bővítés P-Dox vallás időszámítása szerinti 42 022.10.31-én:

A memetika azzal, hogy már Charles Darwin (1809 -1882) is lefektette a biológiai alapjait - a szavakra és azzal lényegében az ideológiákra is ráhúzva a kiválasztódás tanát - és sokkal korábban és sokkal pontosabban és lényegesebb dologban, mint Dawkins, illő lett volna mára sokkal komolyabb tudományággá válnia és nem holmi kétes besorolással rendelkeznie. Amit sajnos a kutatásaim szerint jogosan meg is érdemelt. Charles Darwin : "Bizonyos preferált szavak túlélése vagy megőrzése a létért való küzdelemben a természetes kiválasztódás esete." Tehát a memetika jelentősebb alapítói lista kibővült vele és talán oda illene tenni Susan Blackmorét is. 

Mi az az elmevírus vagy másik nevén pszichovírus? A mémek egy speciális szűkebb csoportja. Amit az emberek elméjét megfertőzi, akkor is ha nem akarják. Aztán ezt terjesztik is. Másokat is megfertőznek vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr8515006420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.09.19. 13:22:02

Viszont a mém egyedi definiálásába nem fogok bele, mert nekem a Mérő László által megadott saját vagy mástól átvett fogalmazása megfelelő: Mémek; a gondolatok legkisebb, önmagukban is értelmes részei, amelyek főként utánzás révén terjednek egyik emberi agyból a másikba.

... de még is megváltoztatom, mert nem eléggé pontos nekem a kutatásaim alapján. Pontosítok rajta.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2019.09.23. 11:32:41

Mostanra eléggé alaposan "belerágtam" magam a memetika történelme és elmélete kérdésköreibe, amelyben a már említett okok miatt volt némi bepótolni valóm. Annak ellenére, hogy egy gyakorlati alkalmazásában (vakcina mémek) sokkal előrébb jártam és járok is mint bárki más.
Amit olvastam az egyrészt tetszett, másrészt meg nem.
Rengeteg a felesleges handabandázás és parasztvakítás itt is, ami nem helyes szerintem.
Teljes mértékben megértem azokat, akik áltudomány veszélyt látnak, mert én is azt látok nagyon sok ágban.
Értelmét sem látom nagyon hogy elkezdjek valamiféle "tisztogatást" a szerintem hibás memetikai ágakban.
Szerintem nem az én dolgom.
Mit teszek?
Azt teszem, hogy a saját kutatásaimra és eredményeimre és
csak az adott vakcina mémek memetika területre koncentrálok,
a többit meg meghagyom azoknak, akik úgy vélik abban ők a jók.
Tehát felesleges is kérdéseket feltenni nekem a jövőben, olyan kérdéskörökben, amit nem vállalok magamra a memetikán belül. "Játszadozni" (kísérletezgetni) persze fogok más területekkel is, de abban nem fogom magamat sem "szakinak" , vagy szakértőnek vallani, sem beállítani. Mert nem is vállalom és nem is lenne igaz. (nőgyógyász-fogorvos : orvos-orvos : luk-luk)

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2019.09.23. 12:02:33

Vitarészlet, amelynek vannak memetikai vonatkozásai:

IGe Ez klíma dolog egy hisztériakeltés csak. (azaz tömegmanipuláció) Akik tüntetnek, azok meg vezérelt zombik. A túlnépesedés a fő probléma, arról meg "pofabefogás"/hallgatás van jellemzően. Vajon miért? Mert klímavédelemre el lehet egy rakás pénzt kótyavetyélni, meg korrumpálni. Ennyi a lényeg. Most éppen az Eu központi alap miatt megy a kampány. Annak a részét lehet látni.
....
IGe: David Attenborough előtt már nagyon sokan beszéltek a fő problémáról a túlnépesedésről, többek közt a Római Klub is, de hazánkban Csányi Vilmos és hát jelenleg még kevésbé ismert személyek közül én magam is. Greta egy buta nő és gyerek (sajnos ez a tény, ha kiskutya lenne még hatásosabb marketing eszköz lenne), ahogyan Jean Fonda is volt, amikor bele szólt az atomreaktor dologban Szilád Leónak. Amire ő azt válaszolta mint Voltaire, híres mondása; Libáknak joga van gágogni. ..... (ja és bocsánat a cinikus iróniáért, de igaz)
...
ZK: Az iróniától függetlenül nem igaz.
Itt nem arról van szó, hogy pl. a repülőgép tervezésbe be kellene vonni a hozzá nem értőket, de ennél a példánál maradva, abban igen, hogy mennyire lehet, kell korlátozni a repülést, mely az egyik nagy üvegházhatást kiváltó gázok kibocsájtásért felelős. Ha, Greta egy buta nő, akkor ezen az alapon mindenki, aki szót emel a klímaváltozás káros hatásai ellen..

IGe: Egyszerű matematika és logika pedig a megértése. Fele ennyi ember, akkor fele ennyi szemét is a jelenlegi szemetelési szokásokkal. Fele ennyi ember, akkor fele ennyi repülőgép üzemanyag szennyezés. Csak a föld nem lesz fele méretű közben és éppen ezért az egyensúly meglenne. Akkor is meglenne, ha okosodunk és közben a túlnépesedést is visszafogjuk. De a túlnépesedésről elfeledkezni és csak a kibocsátást szorítgatni butaság és parasztvakítás is egyben. Hiszen hiába lesz fele akkora kibocsátás, ha háromszor annyi ember és háromszor annyi autó lesz. Összességében nőni fog a szennyezés még is.

ZK: Ebben nincsen köztünk vita, abban viszont van, hogy a klímaváltozás leginkább a túlnépesedett régiókat sújtja leginkább, és ezért az ott fellépő problémák minden, gazdasági, társadalmi kérdésével is foglalkozni kell.
A klíma kérdés megoldása így szorosan összefügg a túlnépesedés kérdésével, annak lehetséges megoldásaival.
Az összes gondokat, problémákat a "civilek" érzik meg, beleszólásuk azok megoldásában ezért szuverén joguk.

IGe: Megint olyanban akarsz vitázni, amit nem állítottam, hanem a Te agyszüleményed csak. A földet nem lehet semmiféle régiókra felosztani ilyen tekintetben. Egy légkörünk van és egy víz háztartásunk. A civilek meg akkor most civilek, vagy mémekkel vezérelt zombik? Illene eldönteni. :-) (Boldogkői Zsolt álláspontja, akinek te a rajongója vagy. Mint írtam nekem csak kísérleti alanyom.)

Zk: Van-e joguk beleszólni a civileknek a klímaváltozás kérdéseiben, azok megoldásában?

IGe: :Gondolkozni képtelen "zombi"-knak nincs.

ZK: Akkor jó sokan vagyunk..:)

IGe: Ebben igazad van, tényleg az a túlnyomó többség. A pszichológia szerint 90%- az emberiségnek alap helyzetben "zombi" hipnábilis. Persze attól függ hol a mérleg nyelve. Ha egy kicsit szígorubbak vagyunk van az 99% is. A valóság az én kutatásaim szerint inkább 99,99999% "zombi". .. és ez már nagyon közel van Zsolt Boldogkői állításához. (mindenki zombihoz)

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.09.26. 09:58:58

IGe: Na és a díj összege melyik természetvédő szervezetnek lett felajánlva? Hogy védjék meg belőle a Földet? Vagy elkölti saját célú túlfogyasztásra?

Zsolt : nem lehet, hogy túl sok cinikus mém lepte el az elmédet, s nem tudsz szabadulni tőlük?

IGe : Kedves Zsolt, amint látod már az is nem kevés mémembe került, hogy klaviatúrát ragadtál és megszólítá memetika ügyben. Tehát engem ez a Gréte ügy nem nagyon érdekel. Ez a memtikának a pletykutatás szintje. Egyszerű bemutató "ujgyakorl…Tovább

Zsolt: de hát ez nyílt zsarolás

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.09.26. 10:01:41

@IGe.:

Teljes anyag a tovább miatt:

Kedves Zsolt, amint látod már az is nem kevés mémembe került, hogy klaviatúrát ragadtál és megszólítá memetika ügyben. Tehát engem ez a Gréte ügy nem nagyon érdekel. Ez a memtikának a pletykutatás szintje. Egyszerű bemutató "ujgyakorlat" volt, hogy némileg komolyabban vegyél és esetleg nem is itt, de a háttérben megvitassunk komolyabb dolgokat. Tehát megtisztelnél vele, ha fáljként átküldött kis firkálmányomat végre elolvasnád. Legalább az első fejezetét, ami csak 4-5 oldal. ( Ami azt is jelenti, hogy a gréta ügyről leszállok és Tiéd megint a memetikai terep a témában)

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.12.06. 08:58:27

A memetika alapvetően azt jelenti,
hogy egyes egyedek nem képesek önálló
és új dolgok létrehozására,
ezért csak másolgatnak.
A vallási szokásokat másolgató ember is ilyen.

Az által valakinek érezheti magát. :-)

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.01.02. 11:39:49

Mérő László és csapata által ismertem meg a mémtérkép módszertanát és elkezdtem elemezni és kísérletezni. Áthoznék ide néhány hozzászólásomat a Teremtés kontra evolúció topikból, mert tudom ezek nagyon kezdeti ötletek, amelyek benne vannak, de nagyon is használhatóak. Ha más nem elgondolkoztatóak:

"292060 A tudományban is van evolúció, amin ugyebár már nem a darwinit kell érteni.
Új tudományágak, új ismeretek jelennek meg. Ezek némelyike túlélő, némelyike, többnyire a többség elhal.
A memetika is egy ilyen új tudományág, ami sokáig áltudománynak tűnt, nagy része ma is az, már többször majdnem kihalt és eltűnt, de mindig volt valami, ami miatt túlélő lett még is. Mára már a memetika elismert tudományág.
A memetika hazai tudósai közt van Mérő László metematikus/pszichológus memetikai-marketing csapata is, amely már több mint egy évtizede az ilyen kutatásokból és piaci viszonyok közt él meg. Jómagam tőlük ismertem meg a mémtérkép módszertanát. Ami sok mindenre alkalmas, többek köz arra is hogy valami tudományos-e, vagy sem előszűrésre és én bevezettem egy új területen is. Rávittem egy mémtérképre az Ősrobbanás elméletet és azt adta ki, hogy roppant kamu és csalás gyanús. Kicsit tovább elemeztem és azt jött ki, hogy nem csak gyanús, hanem az is.
Ennek a több független helyen való leellenőrzése és igazolása már nem az én dolgom. Kivárom."

"292085 Ide tartozik és nem offtopik Mérő Laci egyik memetikai üzleti vállalkozásának belinkelése már csak az evolúció alapjait letevő Darwin párhuzam, neve és linkje miatt is. Meg érdemes átnézni az ott szabadon hozzáférhető memetikai tájékoztató anyagokat és videókat is.
darwins.hu
A Darwin's Marketing Evolution Kft. 2003 óta foglalkozik evolúciós marketinggel. Immár több mint 100 sikeres memetikai marketingkutatási projekt bizonyítja, ..."

"292092 A memetika tudományos módszertana mint írtam képes egy jó reklám és egy rossz reklám meghatározására és arra is képes hogy előszűrjön tudományos, vagy áltudományos dolgokat. Igen emberi pszichológiai viszonyulásokat és még pletykákat és sok minden mást is kimutat a mémtérkép, amely hasonlít egy kapcsolati hálóhoz.
Nem vittem fel, de egyértelmű, hogy a darwini evolóció mémtérképe azt adná ki, hogy tudományos és sok minden más amit sokszor evolúciónak neveznek, arra bizony némelyikére áltudományt, vagy áltudományba hajló dolgot adna ki.
(((Az ősrobbanás elmélet hibás voltára utal, sok minden mellett az is, hogy éppen teológusok is felhasználják a JahveZsidóISten általi teremtéselmélet igazolási kísérleteikhez. Lásd Nagy Gergely áltudományos kálvinista teológus nyílványos színpadi fellépéseit)))"

"292093 A mémtérkép olyasmi mint egy valós és nem torz közvélemyény kutatás, fókusz csoport és igazságvizsgálat keveréke. .. és más egyéb dolgok is....
Tehát képes kimutatni azokat a pszichológiai hibákat, például csalásokat, vagy csak kegyes hazugságokat is, amelyet más vizsgálati módszerek nem.
Így például képes kimutatni a monosteisták és az ateisták "Teremtés vs evolúció" hajcihőjének az értelmetlenségét is. Mert egy itt nem egy értelmes vita, soha sem volt az, hanem két ideológi harca a mémuralomért."

"292096 Nem nagyon értesz a logikus érveléshez, állandóan súlyos hibákkal sérted meg.
A tudományban nagyon sok csalás van. Érdekek előmenetel, hatalom, ideológia .... stb miatt.
Ez tény.
Ezek kiszűrésére vannak eszközök, de azokat ki lehet iktatni és sokszor csak évtizedek múlva hull le a lepel a csalásokról.
A tudósokat nem tekintik bűnözőnek alapból és nincs általános hazugság vizsgálat egy új elméletnél, pedig lehet nem ártana. A mémtérkép nem csak sima pszichológia, hanem van benne egy algoritmus is, amelyet Mérő László matematikai elvekkel dolgozott ki. Erről nekem csak sejtésem van, pontosan nem ismerem. ... de van.
Amit te csinálsz az a vágyvezérelt gondolkozás, mert egy idili meseképnek ábrázolod a tudományos életet, meg az ateizmust is holott a valóságban nagyon nem az."

"292098 A JahveZsidóSátánIsten teremtéselmélete egy veszélyes fertőző mém, hibás pszichológiai működés eredménye.
A darwini evolúció egymástól független számtalan egymás megerősítő és igazoló dolog együttes hatására tény.
A memetika tudománya fejre állítja a közvélemény kutatásokat is, mert figyelembe veszi azt a pszichológia tényt, például a vágyvezérelt vagy mémfertőzött gondolkozást is, ami által az emberek nem az mondják és írják, amit valójában gondolnak. Tehát képes manipulációk kiszűrésére."

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2020.06.22. 10:14:48

"A mém olyan információs mintázat, amely a vírushoz hasonlóan viselkedik: betelepszik a hordozó idegrendszerébe és arra indítja a hordozót, hogy más idegrendszereket is megfertőzzön."

www.artpool.hu/MailArt/chrono/1994/Frauenfelder_hu.html

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2020.09.23. 08:05:27

A mém egy speciális információs csomag, amelyhez valamilyen formában, valamilyen késztetés is kapcsolódik, ami miatt ráveszi az embereket, hogy akár gondolkozás nélkül is magukban hordozzák, ismételjék,másolják, átadják.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2020.12.03. 21:10:15

A memetika (neurológiai úton terjedő ismétlés, vagy utánzástan) Nem azonos a matematikával:-) Javaslom elolvasni: Memetikai kisokos 1:

G. Nagy László 2021.01.15. 08:52:13

Javaslom Susan Blackmore klasszikusát, a Mémgépezet című könyvet. Javaslom továbbá Csányi Vilmos Íme az ember című művét. Ő ugyan nem használja a mém kifejezést, de gyakorlatilag ez a fő téma - hiedelmekről beszél.

teveszmek.blog.hu/2021/01/04/_genjeink_rabjai_vagyunk

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.01.16. 10:36:15

@G. Nagy László: Mindkettőjükkel személyes ismeretségben is vagyok.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.10.31. 09:38:27

"A memetika nem több, mint egy nehézkes terminológia annak kimondására, amit mindenki tud, és ami hasznosabban mondható el az információátadás unalmas terminológiájában. . . A mémet olyan tág értelemben határozzák meg támogatói, hogy haszontalan fogalom, több zavart kelt, mint fényt, és azt jósolom, hogy a fogalom hamarosan feledésbe merül, mint egy csekély értékű furcsa nyelvi furcsaság."

ndpr-nd-edu.translate.goog/reviews/darwinian-creativity-and-memetics/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.06.04. 20:54:02

"Lenz szerint David Hume (1711–1776) filozófiája a gondolkodás orvosi megközelítésének mintapéldája. Hume ugyanis azt állította, hogy a gondolatok és a testi működés között egy rendkívül szoros kapcsolat áll fenn, azaz bizonyos gondolatok nemcsak metaforikus értelemben lehetnek egészségesek vagy egészségtelenek, hanem szó szerint hozzájárulhatnak a testi egészséghez vagy betegséghez. Mivel azonban Hume azt is állította, hogy a testi egészség és betegség olyan biológiai folyamatok eredménye, amelyeket a körülöttünk lévők testi működése befolyásol, ez azzal jár, hogy a gondolatok vírusként képesek terjedni. Ahogyan az egyik ember testének melege képes egy másik ember testét felmelegíteni, úgy képes az egyik elme gondolata egy másik elmébe ugyanazt a gondolatot elültetni."

qubit.hu/2023/06/04/miert-nem-lehet-egyedul-gondolkodni

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.10.07. 08:43:53

"Arisztotelész azt írja Poétikája című művében, hogy az epikus költészet, a tragédia, a komédia, a dithyrambikus költészet, a festészet, a szobrászat, a zene és a tánc mind alapvetően a mimézis ("utánzás") aktusai, amelyek mindegyike médium, tárgy és mód szerint változik. [130][131] A mimézis kifejezést mind a műalkotás tulajdonságaként, mind a művész szándékának termékeként alkalmazza,[130] és azt állítja, hogy a mimézis közönség általi megvalósítása létfontosságú magának a műnek a megértéséhez. [130] Arisztotelész kijelenti, hogy a mimézis az emberiség természetes ösztöne, amely elválasztja az embereket az állatoktól[130][132] és hogy minden emberi művészet "a természet mintáját követi". [130] Emiatt Arisztotelész úgy vélte, hogy mindegyik mimetikus művészet rendelkezik azzal, amit Stephen Halliwell "magasan strukturált eljárásoknak nevez céljaik elérése érdekében". [133] Például a zene utánozza a ritmus és a harmónia médiumát, míg a tánc csak ritmussal utánoz, és a költészet nyelvvel. A formák az utánzás tárgyában is különböznek. A komédia például az átlagosnál rosszabb férfiak drámai utánzása; míg a tragédia az átlagnál valamivel jobban utánozza a férfiakat. Végül a formák különböznek az utánzás módjában – narratívában vagy karakterben, változásban vagy változás nélkül, drámában vagy dráma nélkül."

en.wikipedia.org/wiki/Aristotle

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.10.15. 19:26:29

"Aristotle writes in his Poetics that epic poetry, tragedy, comedy, dithyrambic poetry, painting, sculpture, music and dance are all fundamentally acts of mimesis ("imitation"), each of which is a medium, an object and varies according to mode. He applies the term mimesis both as a property of the work of art and as a product of the artist's intention, and argues that the audience's realization of mimesis is vital to the understanding of the work itself. Aristotle states that mimesis is a natural human instinct that separates humans from animals and that all human art "follows the pattern of nature."
Wikipedia. org / wiki / Aristotle

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.10.16. 07:35:58

Sok minden nem mém, amit egyesek annak akarnak, hibásan beállítani. Így nem mémek a betük, a szavak és a nyelv sem. Az emberi elme sem csak mémek összessége. Nem tekinthető szerintem memetikának az emberi viselkedéstan sem, ha az csak ösztönös, vagy genetikai jellegű. .. stb.
süti beállítások módosítása