Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

A teológia egyértelmű áltudomány

2007. május 06. - IGe

Definiáltuk a teológia fogalmát, majd néztük meg, hogy beilleszkedik-e a tudomány definíciója által megadott ismérvekbe. Ebből az derült ki, hogy a teológia egyértelműen egy áltudomány. Éppen ezért az állami támogatása is elfogadhatatlan, pláne valódi tudomány és tudás kárára.

C.F. Weizsacker: "Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik."

Maga a teológia szó vitatott és állandóan változó jelentést hordozó szó, teológia = hittudomány , a leggyakoribb jelentés azonosítás. (kac-kac)

A tudomány néhány definíciója. A magyar értelmező szótár az alábbi jelentéseit adja a tudomány szónak:

1. A természet, a társadalom és a gondolkodás objektív összefüggéseiről szerzett, igazolható ismeretek rendszere.

2. Az egyéni ismeretek összessége. (Kapcsolódó fogalom: tudományellenes - a tudomány igazságaival ellentétes; a tudományos kutatás ellen irányuló.) Más értelmezésben: Az embernek a világ megismerését célzó tevékenysége eredményeként összegyűjtött, bizonyos szabályok szerint igazolt ismeretek összessége. forrás: http://www.scientia.hu/

Mi is a hit? A hit az amikor valakik, vagy valaki biztosnak állítja és véli a bizonytalant. Mert hinni az emberek csak a biztosan nem létező, vagy bizonytalan dolgokban szoktak. A biztosat azt tudják. A tudás az meg igazolható vélekedés.  Tehát a teológia szó hittudományként való értelmezése  paradoxon, önellentmondás, körbezárt logika, azaz magyarul parasztvakítás. Egészen pontos meghatározással a teológia áltudomány.

"Áltudománynak (pszeudotudománynak) az olyan gondolatokat, eszmerendszereket, elgondolásokat nevezzük, amelyeket (mai) művelőik tudományként határoznak meg, de a tudomány fogalmának nem felelnek meg. (Leggyakoribb hibájuk az empirikus igazolás hiánya. Lásd: tudományos módszer.)" megjegyzésem: A magyar wikipédián személyem indította a tudomány szócikket. Vagy 2-3 évig az senkinek sem hiányzott egy lexikonban, amikor oda mentem."


Akkor vizsgáljuk meg, hogy hol és milyen módon tanítanak hazánkban teológiát?

Apor Vilmos Katolikus Főiskola "Teológiai tanszék; A magyar ifjúságnak égető szüksége van jól képzett, hitelesen keresztény hitoktatókra. (((Hoppá és ezt Semjén Zsolti és Orbán Viki pajtások tudják))) Ezt a társadalmi igényt próbálja kielégíteni főiskolánk hittanári szaka. dr. Nemeshegy Péter nevével fémjelzett tanszék a biztosíték a mai katolikus egyház követelményeinek megfelelő, színvonalas képzésre. A hitoktatók mellett az általános képzésben részt vevő hallgatók is betekinthetnek a hit és a Biblia kérdéseibe. A tanszék latin és francia szakrális nyelv speciális kollégiumot indít."

"Silan 2003.02.27 18:20:10 (61)  "Azt hiszem, meglehetősen jó érveket hoztam fel amellett, hogy a teológia egy elfogult dolog. Az Encyclopaedia Britannica a legmegbízhatóbb kézikönyv, minden szócikk írására szakértőket kérnek fel, a "teológia" szócikket pl. egy teológus írta meg. Ha egy teológus kimondja, hogy a teológia a vallásos gondolkodás egy területe, amely nem elfogulatlanul és tisztán empirikusan vizsgálódik, hanem normatív autoritásként elfogadja az isteni kinyilatkoztatást, akkor ezt higgyük már el neki."

Na itt oda van sorolva a teológia, ahova valóban való.

"Ti kérdeztek, mi válaszolunk: Ezotéria, okultizmus, teológia, parapszichológia, alternatív gyógyítás, szellemtudományok, reinkarnáció, karma, test-lélek-szellem, stb. témákban." http://www.centralnet.hu/patics/kerdez/kerdez.php

teologia_kamu.jpg 

A teológia nem vallástudomány!

Máté-Tóth András:Teológia és vallástudomány - Érdekes ez a tanulmány. Idézek belőle néhány gondolatot:

"A vallástudomány szerint a teológia a vallástudományt illetéktelennek és helyenként destruktívnak tartja, hiszen arról, ami a valláson belül szent, arról a vallástudomány profán megközelítésben tárgyal."

"Különösen Magyarországon hiányzik a vallástudomány identitásának és módszertanának elméleti vitája, ..."

"Az első „Általános vallástörténeti és vallásfilozófiai” tanszékeket állami egyetemen [5] Hollandiában (Leiden, Utrecht, Groningen és Amsterdam) állították fel 1877-től kezdve, amely országot e tudományág szülőhazájának is szoktak nevezni."

"Az állam és az egyház törvényi szétválasztását követően Párizsban 1905‑ben megszüntették az összes teológiai kart az állami egyetemeken."

"Ezen túl szükséges néhány pontosítás. Kezdjük mindjárt azzal, hogy „a” vallás – éppen a vallástudomá­nyi vizsgálódások alapján is állítható – nem létezik. Konkrét vallásokról beszélhetünk, többes számban, ha a nyelv tűrné: csak és mindig."

"A globális világ korszakában már látjuk, hogy megbízható statisztikai adatok szintjén nem is tudni, hányféle vallás van. Talán azt sem tud(hat)juk, hogy ezek melyike valódi és melyike nem."

"A vallástudomány a vallásról ill. a vallásokról szóló tudomány, a teológia ezzel szemben az egyes vagy többes számban értendő istenről vagy istennőről szól."

"A „kereszténység“ modellje ugyan még ma is meghatározza a vallás európai felfogását, de történetileg mára ellehetetlenült. "

"a vallástudomány története Magyarországon inkább nagy tudósegyéniségekhez kötődik."

Mikhail Aleksandrovich Bakunin irta, mondta (1814-1876) orosz anarchista és elméleti politikus, aki szemben állt Karl Marxszal : A teológia az isteni hazugság tudománya

Carl Sagan: Korok és démonokban ír hasonlóakat: "A teológia csak a garázsban lévő, láthatatlan és érzékelhetetlen, hétfejű sárkányok létezéséhez hasonló érvrendszereket épít fel. "

Azaz egyszerűbben kifejezve a teológiának sokak szerint kb. annyi az értelme, mint az unikornisológiának, pegazusológiának, vagy mondjuk az orkológiának.

Index >>Fórum » FILOSZ » Tudomány » Teológia, mint áltudomány.

Kiegészítő gondolat p-dox időszámítás szerint 42022.09.19-én:

A matematika önmagában áltudomány. Zárt axiomatikus rendszerekre épül. Azaz dogmákra. A matek vallás. Sőt vallások halmaza. A fizika és a többi valódi empirista tudomány emeli be a tudományba csak egyes megállapításait. A teológia is áltudomány és még is két másik áltudomány (politika és a jog) miatt be van emelve a tudományok közé. Nos az asztrofizikával is hasonló a gond.... A matek áltudomány túltolta a biciklit ....nem várta be a fizikát és az észleléseket ... és ezért olyan hülyeségek születtek, mint a gúnynevén elhíresült BigBang teremtéselmélet.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr6571523

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pénz a lelke - az egyházi iskolák térnyerése 2011.07.14. 22:26:42

Egyre több az egyházi iskola Magyarországon. Az elmúlt 4-5 évben megduplázódott a számuk, és 2011-re arányuk eléri az összes intézmény 10%-át. Mivel jogosultak olyan költségvetési támogatásra, amelyre az önkormányzatok nem, ez is motiválja a helyi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.06. 11:08:01

A teológiának sokak szerint kb annyi az értelme, mint az unikornisológiának, pegazusológiának, vagy mondjuk az orkológiának.

Ez a lényeg mai nyelvezettel.

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2007.05.06. 11:29:51

IGe írta:
"Definiáltuk a teológia fogalmát, majd néztük meg, hogy beilleszkedik-e a tudomány definiciója által megadott ismérvekbe. Ebből az derült ki, hogy a teológia egyértelműen egy áltudomány."

A teológia NEM áltudomány. Természetesen nem is tudomány! Ha létezik "T" (tudomány) és "A" (áltudomány) disjunct halmazok, valamint "v" (vallás) objektum, amely nem eleme "T"-nek, akkor az még nem jelenti automatikusan, hogy "v" eleme "A"-nak. Nem tartom túlzottan fontosnak a szörszálhasogató klasszifikációt, de azért ez szemetszúró logikai tévedés.

Áltudományos a vallások néhány "modern" megnyilatkozása, például az intelligens tervezettség "elmélete", mivel tudományosnak tűnő köntösben próbál nem tudományos érveket bemutatni. EZ az áltudomány.

A vallás nagyobb része nem áltudomány, hanem hit (és ezt nem mentségére hozom fel), amely természetesen összeegyeztethetetlen a tudományos gondolkodással.

Egyébként egyetértünk.

Üdv,
Gábor

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.06. 11:46:48

A teológia tudománynak kívánja beállítani magát, pedig mégsem az?

IGEN

Használ látszat tudományos eszközöket és módszertant is, amely végén még sem tudományos következtetéseket von le?

IGEN

Tehát a teológia egyértelmű áltudomány, csak sok benne a pénz, hatalom és a hatalmi és ideológiai összefonódás és ezért ő egyenlőbb az áltudományok között. (Lásd Orwel Állatfarmját)


Talán még is én haladok a jó irányba Carl Sagannal egyetértve, mert a Tényeket Tisztelők Társasága, amelynek a teológia és a vallások "szent tehén, bálvány volt" többfelé osztódtak és most már kezdik finoman ugyan, de kritizálni a vallásokat is.

Korok és démonok

16.oldal:

A vallások az állam védőszárnyai alatt gyakran melegágyai az áltudománynak, bár nehéz megérteni miért vállalnak ilyen szerepet. Talán nem más ez, mint a megcsontosodott klisé.

18. oldal:
" A kommuniszus idején a vallást és és az áltudományt egyaránt elnyomták - az állami ideológia formályában megjelenő vallásos babona kivételével. Ezt tudománynak kiáltották ki, noha valójában a legkritikátlanabb misztérium volt. A kritikus gondolkozést a tudósok hermetikusan zárt szűk körén kívül veszélyesnek tartották, az iskolák nem tanították, és mindenütt büntették, ahol még is megjelent"

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.06. 11:52:26

Még valós érv a hazai szkeptikusok kettős mércéjére:

"Vágó István az RTL Klubnál nem talált fogadókészséget új műsorötletére, az X-aknák című vitatkozóshow-ra, ezért áttelepült vele az ATV-re, s ezúttal a vezető kereskedelmi csatorna hozta a helyes döntést. Az X-aknák rossz és ellenszenves koncepcióra épül. A Tényeket Tisztelők Társasága (már az elnevezés is annyira ügyefogyott) jól nekiugrik a new age távolbalátó, kanálhajlító, radiesztéta kóklereinek, s mindezt olyan műsorvezetői elfogultság kíséri, hogy még Juszt László is jegyzetelhetne előmenetele érdekében. Odaállítanak egy bohócszerepre szánt parapszichomókust, hogy önnön szavaiból csináljanak neki krumpliorrot. Ugyanis valahányszor olyasmit mond, hogy „szellemi energiaö, „auraö, „tellurgikus áramö vagy bármi, egyből felhorkan a vele szemben álló TTT-s orvos, fizikus vagy geodéta, esetleg maga Vágó, mondván: az meg micsoda. A válasz csakis arra jó nekik, hogy fölényesen húzogassák a szemöldöküket, kioktassák a partnert arról, hogy a tudomány bezzeg pontosan definiált fogalmakkal dolgozik, nem metaforákkal (ez az állítás egyébként a tudomány mai állása szerint tökéletes marhaság), szóval ne vajákoskodjunk, kérem, mert irgum-burgum. Ebből a vitapozícióból csupán két lehetőséget kínálnak fel a tényeket másként tisztelők számára: vagy üres handabanda az egész, azaz hazudik és csal az illető, vagy szubjektíve hisz abban, amit mond, akkor meg vélhetően hülye. Jó, nem kell különösebben dédelgetni korunk mágusait, ám ezzel az erővel bármelyik teológust oda lehetne hívni, hogy józanul kérdőre vonják: ugyan mi az isten az Isten, amikor olyat még nem mutatott ki sem távcső, sem mikroszkóp, sem röntgen. Talán elképzelhető, mennyire vélnénk ízlésesnek az ilyesmit."

(Sutyák Tibor a Hajdú-Bihari Naplóban)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.04.05. 09:50:19

"
vallástudomány – a vallást tárgyának tekintő, a vallási jelenségek gazdag sokféleségét komplex módon, az ágazati szaktudományok egész sorára támaszkodva vizsgáló profán, a hit előfeltevéseit és a teológia megfontolásait felfüggesztő társadalomtudomány. Megalkotói a 19. század végén abból a felismerésből indultak ki, hogy sem a hívő önértelmezés és a teológia, sem a vallási világot elemző szaktudományok nem alkalmasak önmagukban a vallás lényegének meglelésére és a vallási világ sokféleségének kielégítő feltárására. Az így megszülető vallástudomány valójában egy olyan szintetikus és lényege szerint leíró tudomány, amelynek fő célkitűzése a vallási jelenségek számbavétele és az ezeket vizsgáló tudományágak tematikusan közös eredményeinek összefoglalása, módszereinek és felismeréseinek felvonultatása. A vallástudomány fogalma így egyszerre jelenti a vallás vizsgálatában nyert interdiszciplináris felismerések összegzését, de azoknak az ágazati szaktudományoknak a szintézisét is, amelyek saját módszereikre és előfeltevéseikre hagyatkozva vállalkoznak a vallási valóság egy-egy dimenziójának elemzésére. Az így felfogott vallástudomány fő diszciplináit a vallásfenomenológia, a vallástörténet, a vallásfilozófia, a valláspszichológia, a vallásszociológia, a vallásetnológia és a vallásföldrajz jelentik."

www.enc.hu/1enciklopedia/fogalmi/valltud/vallastud.htm

szjaori 2010.12.07. 15:38:58

Egyházi énekek terén egyik meghatározó ember élete.
konyv-konyvek.hu/leonard_cohen_hallelujah_uj_eletrajz

Iván 2011.05.06. 09:38:06

Már az első mondatnál csúsztat a szerző:
"Maga a teológia szó (teo; görög, istennel kapcsolatos, logia; görög, tudomány) isteni tudományt jelent."
Azaz nem isteni tudomány, hanem istenről szóló rendszeres gondolkodást jelent. Valóban a tudományosság szempontjából a tárgya nem biztos premisszákon nyugszik, de ettől még fogalmilag isten léte megragadható, és a világon elég sok embernek van valamilyen transzcendens tudata, így annak központi gondolatát nyugodtan lehet tudományos módszerekkel vizsgálni. A vallástudományt pedig nem kellene összekeverni a teológiával, hiszen amint a neve is mutatja, a teológia isten mibenlétével, míg a vallástudomány a rítust végző emberrel foglalkozik, így tulajdnképpen a vallás-antropológiához áll közelebb, mint a teológiához. Ennek Máté-Tóth András sem mond ellent, csupán azt, hogy a vallástudomány művelésének nincsenek Magyarországon műhelyei.
Azzal egyetértek, hogy a hitéleti szakokat nem kell államilag finanszírozni, de nem azért, mert nem tudományos, hanem azért mert mindenki adójából ne finanszírozzuk egy csoport képzését.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.05.06. 11:25:08

@Iván: Az adott értelmezést idéztem, de hiba volt nem kitenni a forrását. Most már nem lelem. Valamit bütykölök rajta, mert félig-meddig jogos a felvetésed. A vallástudomány kérdésben ugyan azt írjuk, tehát én is azt állítom, hogy nem szabad keverni a két dolgot. Máté-Tóth András is ezt állította. (hogy még állítja-e még ma is, nos azt nem tudom)

Viktus 2011.05.06. 11:51:29

A teológia lényegében a filozófia része a filozófia jelentős hányada pedig nem túl tudományos mégis onnan nőtte ki magát minden jelenlegi tudományág ... ezzel az erővel pl. a pszichológia is áltudomány , mert spekulációkra épül.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.05.06. 12:10:55

@Viktus: A pszichológia igazolható, tehát tudomány.

Viktus 2011.05.06. 12:13:19

@IGe:

Mivel igazolható? jórészt feltételezésekre alapszik az is a nagy pszicholgusok Freud pénisz irigység elmélete pl. nagyon igazolható hiszen kész nővolt tudja mi a pálya ...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.05.06. 12:49:41

@Viktus:
Pölö: Klausztrofóbia létezése: Vannak olyan emberek, akik szoronganak, pánikolnak zárt térben.

zsebatya 2011.10.19. 16:01:19

"Én Istent nem hiszek, ha van,
ne fáradjon velem" (József Attila, akit épp most rúgnak ki a Kossuth térről)
Egyébként Stanislaw Lem írja egyik művében, hogy az a baj "feljebbvalókban" való hittel, meg az ahhoz kapcsolódó elméletekkel, hogy rendre kijelöli a megismerhető világ határait saját szemszögéből, aztán a pepecselő valódi tudomány ezeket a határokat rendre áttöri. A teológiáról korábban állati sokat beszéltem egyik ref. lelkész rokonommal, aki azt mondta mindig, ez a műfaj igazából a hittel magával, mint emberi viselkedésmóddal foglalkozik, ezért a neve kissé becsapós, de a lényeg szerinte igenis vállalható. Hát, a fene tudja.
süti beállítások módosítása