Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Kettős mérce - Mi is az?

2007. május 18. - IGe

Azaz: Más szemében a szálkát is meglátja, a magáéban a gerendát sem.

Kettős mérce az a döntési és ítéleti logikai helyzet, amikor ugyanolyan, vagy lényegi szempontból ugyanolyan helyzeteket más és másként, jellemzően ellentételesen ítél meg valaki. A kettős mérce logikailag és erkölcsileg sem feloldható ellentmondáshoz, önellentmondáshoz vezet, ezért ezeken a leszűkített területeken nevezik kettős morálnak is. A kettős mérce lényegében a diszkrimináció egy speciális válfaja.
kettos_merce.jpg



Miért károsak a társadalomra a kettős mércék?
Ahol kettős mércék vannak, ott nem lehet jogegyenlőség, hiszen a jogegyenlőség magába foglalja az azonos elbírálást. Ahol kettős mércék vannak ott éppen ezért az az érdekszövetség, amely ezt használja toleráns sem lehet, mert a tolerancia egyik alappillére az egyenlő elbírálás. Ezen két oknál fogva a kettős mércéket használó helyeken sem A Magyar Köztársaság Alkotmánya, sem az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata nem érvényesülhet. Azokat az ilyen helyeken nem tartják tiszteletben.


Politikai kettős mérce

Például a faji megkülönböztetés, a nácizmus, kommunizmus, állam és a vallás összefonódása, csak a férfiak szavazati joga is egy kettős mérce eredménye.

Vallási kettős mérce

Mikor egy vallás saját magát föléemeli más vallásoknak. Amikor vallástalan vagy vallásos emberek, vagy egy adott egyház tagjai többnek képzelik magukat a többi embernél. Amikor egyes egyházak másként ítélik meg az ölést, ha a saját hittársukat öli meg valaki, vagy ha valaki az adott egyház érdekkörében végez gyilkosságokat.

Jogi kettős mérce

Számtalan történelmi tapasztalat van rá. Például, ha a bíróságok a döntéseiket ideológiai nyomás miatt hozzák. Lásd Sztálinizmus, Inkvizíció,

Visszaüthet

A politikai, a jogi és mindenféle kettős mérce visszaüthet, ha a másik fél is használni kezdi. Gyakorlatilag ezzel a politikai kettős mérce visszaütésével magyarázható a kommunizmus és a katolicizmus látszólagos erkölcsi különbözősége egymástól. Kölcsönösen használtak egymással szemben politikai, vallási és jogi kettős mércéket, éppen annak megfelelően, hogy hol és melyik országban melyik ideológia volt az uralkodó.

 

A kettős mérce megjelenése a köznyelvben

Más szemében a szálkát is meglátja, a magáéban a gerendát sem.

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek.

Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze.

Holló a hollónak nem vájja ki a szemét.

Azt szeretné, hogy a felesége kurtizán és jó anya is legyen egy személyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr3578684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.25. 06:52:24

Csodálkozom, hogy eddig ehhez a cikkemhez nem szólt hozzá senki sem.

iFok 2007.09.26. 01:09:53

Az ellenzékben lévő politikusok nem azért képviselnek egy ellenzéket
hogy kiegészítve egy közös érdeket érjenek el az országunk közös érdekeit nézve,
hanem ahelyett inkább azzal foglalkoznak, hogy szószerint legyenek ellenzékben egy olyan helyezetben ahol a szélsőségeknél is szélsőségesebben reagálnak egymás felvetéseire.
Ennek a kettős mérce az oka? igen, így igaz.

rozsomák 2008.08.12. 00:54:05

A kettős mérce legelemibb megnyilvánulása nem a politikában vagy vallásban van, kár arra leszűkíteni - hanem az Én és a többi ember tetteinek megítélése között..
Amikor saját magam cselekedeteit máshogy ítélem meg, mert fenntartom a jogot, hogy nekem megvolt rá az indokom, ugyanarra, amire a másiknak nem..

Én késhetek, ő ha késik, akkor indokolatlanul... én mondhatom ezt, ő nem mondhatja rám. Én mondhatok véleményt róla, mert jogom van hozzá, ő nem mondhatja, mert nem ismer engem eléggé. stb....
A kettős mérce mindig abból indul ki, hogy az én helyzetemet én ismerem a legjobban, de a másikét is én ismerem a legjobban..nem ő.. nekem jogom van ítélkezni, neki nincs...

Egoizmus - empátiahiány - felsőbbrendűség érzése...
Erről szól a kettős mérce.. nem a politikáról vagy vallásról...
süti beállítások módosítása