Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Tömeghisztéria-keltés miatt büntető eljárás indult a Kaotikus Egyház elnöke ellen.

2007. szeptember 02. - IGe

Edreős Péter "Bűneid miatt az örök pokol vár rád!" kijelentése miatt tömegek rohamozták meg a gyóntatószékeket és a Kaotikus Sorozóbizottságokat. Igazi álhír.

Edreős Péter "Bűneid miatt az örök pokol vár rád!" kijelentése egy csikesztregomi mamutszekta rendezvényen, amit a közszolgálati tv egyenes adásban közvetített, tömeghisztériát volt maga után. A kijelentés után szerte az országban és határon túli magyarlakta településeken tömegek lepték el a gyóntatószékek és a kaotikus sorozóbizottságok környékét. A felbolydult tömeg a legtöbb helyen türelmetlenül viselkedett, sorban állás helyett sokan előbb akartak gyónni, vagy bekerülni a bennfentes csoportba és ezért több idős és fiatal, gyenge fizikummal rendelkezőt maga alá gyűrt. Az eddig beérkezett adatok szerint 153 ember halálát, 485 ember súlyos és 7.892 könnyebb sérülését vonta magával.

A történtek kiváltását, indulását okozó Edreős Péter ellen a a következő szervezetek tettek eddig panaszt a hivatalos szerveknél és ítélték el tettét.

A tömeghisztéria a pszichológiában annak a jelenségnek adott név, amikor ugyanazok a hisztériás tünetek egyszerre egynél több embernél jelentkeznek. Rendszerint úgy kezdődik, hogy egyvalaki mások előtt hisztérikussá válik, majd ez a többiekre is átragad. Tágabb értelemben tömeghisztériának mondhatóak bizonyos politikai, filozófiai, vallási nézetek elterjedése is. Egy eklatáns példa erre a rasszizmus.

Vallási tömeghisztéria sokszor a mindenáron való valahova tartozás az indítéka, de ezen kívül sok minden lehet. Lehet halálfélelemre építeni és lehet a túlvilági élet ígéretére. Világvége hirdetése. Ezeket jellemzően szektáknak nevezik, de a hagyományos vallások szervezeteinek tagjai sem kivételek. Jelentős számú pszichológusok megegyező véleménye szerint az így taggá váló emberek 60%-a krónikus érzelmi labilitással és identitászavarral küzd, éppen ezért oly kecsegtető számukra a hamis, de sokak számára vonzó szektaélet.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr91155282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2007.09.02. 23:38:05

Kedves Ige!

Ha már kiraksz ide valamit, előtte egy helyesírásellenőrzést azért lefuttathatnál a szövegen, és nem csak erre az egy cikkedre jellemző, hogy zavaró hibák vannak benne...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.03. 03:28:22

Ebben a cikkeben is több hiba a kifejezésmód egyik direkt eszköze.

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu 2007.09.03. 07:50:26

A cikk jogos. A romboló kaotikusok az emberi tudatlanság, ostobaság és kisebbrendűségi érzés legnagyobb vámszedői egyetemben a többi "történelmi" egyházzal.
Pl. alkotmánysértésért is perbe lehetne fogni ezeket csak az egyházi esküvőkön elmondott nő-férfi alá-fölérendelt szerepének a párokra oktrojálásával. Az Emberi Jogi Bíróságon is megállná a helyét a panasz...

Bummer 2007.09.04. 15:34:12

Peter_Cs, semmi kötelező nincs benne, ezzel az erővel beperelhetnél mindenkit, mert parancsolgat a gyerekének. Lehet menni anyakönyvvezetőhöz is házasodni, meg különben is minek a papír, igazán leszállhatnál már erről.

DJS 2008.12.04. 21:54:57

Nem mindenben értek veled egyet, de ez a humoreszk kifejezetten tetszett. Csakígy tovább!

medveir 2009.01.18. 11:27:28

Ha valaki azt állítja, hogy a Rothadt Kéz radioaktív...

az hogyan kelthet tömeghisztériát bombabiztos helyre szállítása érdekében (=Vatikán)?
süti beállítások módosítása