Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Riport Iván Gáborral

2008. május 03. - IGe
Sandra Horváth készítette velem ezt a riportot 2006 szeptemberében.  Semmi olyat nem mondok el benne, amit addig is ne vállaltam volna nyíltan, de sokaknak még is meglepetés lehet némely információ.



A P-Dox vallás alapítója, vagyis IGe sokak által ismert, híres "internetes személyiség", kinek írásai többek között a Magyar Virtuson is olvashatóak.

Sandra Horváth:-Mikor kívánod nyilvánosságra hozni kísérleteid eredményét? (köztudottan számos lélektani, vallásfilozófiai kísérletet végeztél a P-Dox tesztidőszakában)

IGe:-Kísérletezési célból valóban sok olyan dolgot kipróbáltam, aminek bárki is az ellenkezőjét gondolja, mert az volt a látszat, a saját bőröm épsége volt a tétje és nem másé. Beugorhat az a filmbeli elcsépelt képvágás, amikor az elszánt biológus tudós magát fertőzi meg egy halálos vírussal és magának adja be az általa kifejlesztett ellenszérumot és vár, hogy túléli-e, vagy belehal. Csak itt gondolat vírusokról, gondolat ellenvírusokról és a velük kapcsolatos társadalmi viselkedésformákról folyt a kísérletem. Arra voltam kíváncsi, hogy ha a mai korban, valaki előjön jelentős, bizonyos téves ideológiákat, téves és elavult erkölcsiséget poraira szétszedő gondolatokkal, arra milyen sors várna? Milyen sor várna egy mai kortárs vallásalapítóra, ha végig járná az útját, és nem kezdene el előtte gondolkozni, kísérletezni? Ha egyből és nyíltan előállna tanításaival, mi is történne vele? A társadalmi ideológiai érdekek és érdekellentétek összezúznák-e egzisztenciálisan és valós fizikai létében is veszélyeztetnék, vagy vígan és egyre gazdagabban éldegélne? Ki lehet-e ma a társadalom elé állni, pimasz igazságokkal? Olyan pimasz igazságokkal, amelyek évszázados, évezredes megszokásokat, ideológiákat tesznek nevetségessé, hogy „tényleg ilyen hülyék voltunk” , „bevettük ezt a maszlagot”.

A kísérleteim nagyrészt internetes társadalmi fórumokon és szervezetekben, 4-5 évig tartó jelentősen több, mint tízezer hozzászólást kitevő vitasorozataimból álltak, de ezen kívül az élet más területein is vásárra vittem a bőrömet a tudásszomjtól vezérelve. Az jött ki belőle, hogy a társadalom nem tudja elviselni, hogy kettős mércék és önbecsapás nélküli legyen. Aki ezekre az önellentmondásokra felhívja a figyelmet, azt igyekszik eltiporni. Az emberek többsége nem képes eldobni és beismerni, hogy esetleg évtizedekig téves ideológiáknak szentelte az életét, hanem inkább azt kezdi el gyűlölni, aki erre felhívta a figyelmét. Nem az őt becsapó ideológiára fordítja a haragját, hanem inkább arra, aki lerántja a leplet.

Különösen veszélyes és óvatosan kell bánni, egy olyan ideológia mentességre törekvő ideológiával, amely a teizmust és az ateizmus teszi egyszerre értelmetlenné.


Sandra Horváth:-Hol olvashatjuk legújabb könyved részleteid, illetve dolgozol-e még rajta?

IGe:-Letettem róla, hogy nagyrészt egybeszedve tegyem közzé a gondolataimat. Sokak előtt ismert a kísérleteim néhány eredménye. Bárhol megjelentem eddig néhány írásrészletemmel, szinte azonnal a figyelem középpontjába kerültem és mindenütt el akartak hallgattatni, ki akartak tiltani, különféle büntető szervek elé kívántak rángatni. Ez alól az itteni Virtus egyes írói sem voltak kivételek. Nem akarok hős mártír lenni, hanem inkább okos túlélő. Azt a módszert választottam, hogy apránként, elszórtan és akár kódolva írok. Tehát, ha lesznek is könyveim, akkor azok inkább kis méretű könyvecskék esetleg egy könyvecske sorozat formájú lehetne. Ez a sorozat kezdődhetne Isten tudományos definíciójának a levezetésével, mellette az Isten definíciós gyűjteményemmel. Gerhard Haderer -ismert osztrák karikatúrista, akit több országban meghurcoltak Jesszus című műve miatt- karikatúrái nélkül viszont ezt sem siettetem.

Sandra Horváth: -Jelenleg mivel foglalkozol?

IGe:-Van egy kicsike, saját tanácsadó cégem. Sokat dolgozom. Másrészt szeretek kertészkedni. Legutóbb téltűrő bambuszt ültettem.

Sandra Horváth: - Szándékodban áll-e a P-Doxot mint vallást bejegyeztetni?

IGe:-Kérdésed az egyházi bejegyzésre vonatkozhat inkább, mert a vallások nem mások, mint átfogó és rendezett életviteli, gondolati és erkölcsi rendszerek. Az egyházak meg intézményesült vallások. Igen, szeretném, de egyáltalán nem sürgős.


Sandra Horváth: -Hol publikálsz még a Virtuson kívül?

IGe:-Néhány helyen. Mérnök az alapszakmám és nem tollforgatás. A gondolataim kikívánkoznak belőlem, így előbb-utóbb összehozom azt a kis könyvsorozatot, amiről már korábban említést tettem.


Sandra Horváth: -Részt veszel-e a mai magyar politikában, ha igen, akkor milyen szinten?

IGe:-Az egyik alapító tagja voltam egykoron (2001) egy internetten keresztül működő, az akkori pártoktól függetlenként induló pártnak, amit magába szippantott az SZDSZ és aztán, nem bírva elviselni, hogy esetleg a dolog túlnő rajta, és valódi és nem látszat demokráciát teremthet, szétverte. Magam ezen folyamatot megjósoltam kb. egy évvel a megtörténte előtt és kiléptem. Ha létrejönne megint egy ilyen, a jelenkori pártoktól független pártkezdeményezés, akkor szívesen segíteném külsőleg tanácsokkal, hogy sikeres lehessen.


Sandra Horváth: -Mi a véleményed a Nobel Békedíjról? Miért van szükség a P-Dox vallásra, valamint hogy ez milyen összefüggésben áll a világbékével.

IGe:-"Mint sokan tudják egy Nobel-békedíjért pedálozok" vallásalapítói szlogenemre gondolsz? A pedálozás egészséges, szeretek kerékpározni. - Ha eltüntethetőek lennének az ideológiai és vallási ellentétek, nem lehetne embereket ideológiák által fanatizálni, vagy csak egyszerűen elhitetni velük, hogy ők jobbak, mint a többi, akkor több esélye lenne a világunknak a békére. Jelenleg és a múltban is ideológiák támasztották alá a „jogos” háborúkat. Sokakkal sikerül elhitetni, hogy jó célért, jó eszméért mennek és ölik meg a másik embert. Joguk van ölni, mert az ő harcuk igaz és jogos, a fejükbe sulykolt ideológiájuk szerint. Amennyiben az emberek jelentős többségben elvesztik az ideológiai befolyásolhatóságukat, nem lesz olyan késztető pszichés erő, amellyel rá lehetne venni őket, hogy egymásnak essenek.


Sandra Horváth: -Mi a véleményed a Magyar Virtusról, valamint általában az internetes újságokról?

IGe:-A legtöbb újság és a még a fórumok is, a moderáció vagy a szerkesztői összetétel miatt elfogult valamilyen irányban. Politikai, ideológiai irányban. Nagyon kevés az a hely, ahol valódi, vagy legalább ahhoz közelítő szólásszabadság van. Több ilyen helyre lenne szükség, mint a Virtus és remélem a Virtus jelentősége is még tovább fog nőni.

Sandra Horváth: -Van-e kedvenc internetes fórumod, illetve melyik az?

IGe:-Az index és az origó volt régebben. Az origó valláskritikai rovatának a kijárása hozzám köthető.


Sandra Horváth:-Lehet-e a hitetlenség vallás?

IGe:-Természetesen igen. Albert Einsteinnek van egy ilyen nyilatkozata: „Én egy mélységesen vallásos hitetlen vagyok; ez egy új vallásféle." Másrészt az úgynevezett gondolat kiürítés számos keleti vallás egyik legfontosabb eleme.

Sandra Horváth: -Melyik vallás áll hozzátok a legközelebb?

IGe:-Talán a zen-buddhizmus, vagy a kezdeti, még el nem ferdített buddhizmus. A p-dox honlap sokkal közelebb áll tanaiban a kezdeti, még el nem ferdített buddhizmushoz, mint sok mostani buddhista irányzat: Buddha [Siddhartha Gautama] (?563-?483 B.C.E.) indiai misztikus és a buddhizmus alapítója mondta: "Ne higyjetek semmiben barátok, csakis azért, mert monták nektek... vagy mert hagyomány, vagy mert magatok úgy képzelitek. Ne higyjétek, amit a tanítótok mond nektek csupán a tanár iránti tiszteletből. Azonban kellő vizsgálat és analízis után eljutsz mindenek javához, hasznához és jólétéhez - ebben az állításban higyjél, és ragaszkodj hozzá, és fogadd vezetődül."

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr92451902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menedzser23 (törölt) 2008.05.15. 04:25:29

Jó volt újraolvasni! Üdv: Sandra
süti beállítások módosítása