Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Einstein: az állam szántszándékkal hazudik

2007. június 27. - IGe

A politikusok hazudozásai nem egyesek kiváltsága, hogy Gyurcsány, Orbán, Kuncze, vagy Dávid hazudik, hanem maga a rendszeré. Hazánkban már eléggé régóta az egész állam hazug. Több, mint ezer éve.

Mindig éppen egy vezető elit, vagy ideológia érdekeinek megfelelően az állam hazudik. Nem csak egyes politikus, hanem maga a rendszer van úgy felépítve, hogy eltűri a hazugságokat. Hazudik ideológiailag, hazudik gazdaságilag, hazudik statisztikailag és minden más egyéb téren is. Hazánkban jellemzően kb. 950 évig egy hazug, katolikus, vallási alapokon nyugvó egyházi állam működött, amiről ezt írta Einstein 1946-ban írt önéletrajzában;

"A hajszából az első kivezető utat a vallás mutatta, melyet a hagyományos nevelő-oktató gépezet minden gyermekbe beleplántált. Így lettem én is - noha vallástalan (zsidó) szülők gyermeke voltam - mélyen vallásos, ez azonban 12 éves koromban hirtelen véget ért. A népszerű tudományos művek olvasása során hamarosan meggyőződtem arról, hogy a bibliai történetek jó része nem lehet igaz. Ennek következményeként szinte fanatikus szabadgondolkodóvá váltam, amihez az az érzés társult, hogy az állam szántszándékkal hazudik az ifjúságnak. Ennek az élménynek az lett a következménye, hogy bizalmatlan lettem minden tekintéllyel szemben, szkeptikussá lettem a mindenkori társadalmi környezetben élő meggyőződésekkel szemben."

Aztán kb. 50 évig egy ateista, materialista, kommunista, sztálinista rendszer hazudozásait kellett eltűrnünk.  Aztán megint rendszert váltottunk, de az állam amit megszokott ezer éven keresztül, azon nem tudott változtatni. Most éppen azt hazudja, hogy valós és nem csak vetített demokráciában és jogállamban élünk. Tehát csak a hazudozások hivatkozási alapjai változtak.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr39106877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maddness69 2007.07.02. 11:14:01

Mindenki hazudik. Nem csak az állam. Miért? Előny. Aki hazudik előnyben van. Még ha csak annyi ideig is, míg kiderül, hogy hazudott. Hazugság tehát, míg ember él a Földön, lesz. Tehát azon kellene javítani, hogy a hazugságok gyorsan kiderüljenek és nyilvánosságra kerüljenek.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.07.02. 12:04:24

Azért az egyházak a legnagyobb hazugok és miattuk vannak a kettős mércék is.

2007.07.03. 13:47:26

Érdekes dolog ez a hazudozás.Én már a kutyámat is figyelem.Néha trükközik.Pl imádja az ajándékokat,de persze szertné,ha mind csakis az övé lenne és a kisebbeket ki akarja menteni a kertbe,hogy elássa,ezért a szájába veszi úgy mintha semmi nem lenne benne és megprobál kikéretőzni,hogy aztán eláshassa a beste.Persze mindíg megbukik.De az is biztos,hogy én hazudtam neki előbb és mindíg,havalamit el akarok érni, hiszen többnyire nem azért kap jutalom falatot mert rendkivüli dolgot tett,hanem mert nekem kényelmesebb így rábírni olyasmire amit magától egész biztosan nem tenne.Ha fiatalabb lennék egész biztosan igyekeznék megfigyelni,hogy milyen trükköket alkalmaznak a kutyák egy tenyészetben ahol szabadabban mozognak,de mégsem állandóan ugyanabban az összetételben,tehát a dominancia harcok több találékonyságot igényelnek.És egyáltalában az etológiára mennék jobban rá,hiszen bár milyen veszélyes is a párhuzam/a szociáldarvinizmus és a fajelméletek is építenek a társadlom állatvilággal való összevetésére/,de szerintem a hazudozásnak is valahol mélyen az emberré válást megelőző időkben rejlenek a gyökerei,csak éppen nem mindegy,hogy a túlélést vagy egy megszerzett dominancia fönntartását szolgálja-e.És ráadásul váltakozhatnak a pozíciók,hiszen bőven van példa arra hogy ügyes,talpraesett emberek túlélő pozicióbol váltanak vmilyen domináns szerepbe.A társadalom márcsak ilyen.Az egyház is volt már szinte végveszélyben,ha csak a Paul L Williams által leirt alapszituációra gondolunk,de nem adta fel.Voltak jutalomfalatkái,maga is egy jutalomfalat volt és rengetegen vannak akinek kellenek a jutalomfalatkák.Persze a korbácsnak is meg van a maga fontos szerepe.Én ugyan nem élek vele,de biztos félnék tőle,ha dominánsak szabadon használhatnák.Akárhogyis most szerintem a humánetológia genetikai alapu megfejtésének a kora következik /már csak anyagi okokból is/.Én arra tippelek,hogy marad a hazugság uralma./igaz ezt nem nagy kockázat megjósolni/

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.07.28. 22:21:29

Persze, mindenki hazudik, ebből a szempontból mindegy, hogy ki és mekkorát. A baj ott van, amikor már tenni sem lehet ellene.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.07.28. 22:22:51

Sőt, már nem is hagyják, hogy tégy ellene...
süti beállítások módosítása