Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Vigyázni, mert Vágó István is átver!

2007. szeptember 24. - IGe
Vágó István, Tényeket Tisztelők Társasága, majd Szkeptikus Társaság
cseberből vederbe


A hazai szkeptikusok tevékenysége felett eddig is a béka feneke magaslott, és részemről kár volt még egy esélyt adni, a kettévált és megújulni kívánó egyik felének. Miért is írok róluk ilyen lebecsmérően? Megvan rá a megfelelő okom és indokom.


Vágó István a hazai Szkeptikusok "Jelentsük fel Őket!" frontembere kép
 
A Szkeptikusok társaságáról már az 1992-ben a történő alakulásukkor hallottam, hiszen a Para-Kutatási Tudományos Társaságból a Paulinyi Tamás részt is vett a Kossuth Klubban lévő alakuló ülésükön. Akkor mi csak úgy beszéltünk róluk, mint a szenilis professzorok és akadémikusok társaságáról, aminek nagyon sok valós alapja is volt a szokásos túlzáson kívül. A Szkeptikus mozgalomba, hazánkba nagyon sok a rendszerváltozás miatt hatalmát vesztett, sértődött vezető tudós is került, akik talán így reméltek valamiféle revánsot venni és újkorszaki elismertséget is kivívni maguknak. Tényeket Tisztelők Társasága nevet vették fel, mert szerintük a szkeptikus szó, az ateista szóhoz hasonlóan pejoratív hangzásu. Másrészt egyből belementek egy önellentmondásba is, mert már az alakuló ülésen kikötötték, hogy a vallásokat és az egyházakat nem kritizálják. Csak hogy Carl Sagan is leírta könyveiben, hogy ez így nem működik. Saját szóhasználatommal, nem lehet egyszerre Gyurcsók Józsefet támadni és közben Jézus csodáit nem is annyira hallgatólagosan, hanem inkább nyíltan dicsérni. Ez kettős mérce.

...Szóba kerültek az egyházak. Azt hiszem, hogy nekünk(ez a legfontosabbnak tartom) van egy látens szövetségesünk, akiket perbe lehet hívni magunk mellett. Jézus isteni eredetét az Újtestamentum a csodáival bizonyítja leginkább. Kézrátéttel gyógyít leprást, a vak lát, a sánta újra jár. Halottakat támaszt fel...

...Miért nem szólítjuk meg az egyházat? Szólaljanak meg ebben az ügyben!"

Az idézet forrása: Vágó István:A Természet Világa pótfüzete, SZKEPTIKUS LAPOK 2. szám, A média felelősége 1998. szeptember 10.oldal

Tehát a hazai szkeptikusok a babonaság ellen szerettek volna küzdeni egy babonasággal szövetkezve az oldalukon. Az Egyetemes Szeretet Egyházat és vezetőjét támadták és a támadásukat egy másik egyház mítoszaival szerették volna közömbösíteni, vagy lehetetlenné tenni. Az önellentmondásukat nem csak én, de sokan mások is észrevették és le is írták.

"...No de ez még mindig taktika. Az X-Aknáknak, sőt a babonák elleni harcnak stratégiai korlátai vannak, ha parttalan ideológiai diskurzusba bonyolódik. Van egy olyan pont, amelyhez a konzekvens felvilágosító munka előbb-utóbb eljut, ám tovább már az ATV-n sem haladhat.

Ez pedig a vallás.

Ugyanaz az agnoszticizmus, amely nem tagadja a bakonyi ufóbázis létét, de nem is fogadja el, - ha saját medrében marad - kénytelen azt is odabökni, hogy a rendelkezésünkre álló adatok szerint Pumukli és Darth Vader létezése épp ugyanannyira sanszos, mint Jézusé vagy Allahé, a vízenjárás pedig mint a jedicsodák. Ugyanaz a tudományos-szkeptikus alapállás, amely ajkbiggyesztő kétkedéssel fogadja az égből alászálló földönkívüliek meséjét, hasonlóan reagál a galamb meg lidérc képében megjelenő szentlélekre, hogy egyben áldott pünkösdöt is kívánjak. Hiszen az előfordulható érvek csak annyit nyomnak a latban, mint a másfélmillió amerikai, aki látott már ufót...."

 

Tóta W. Árpád; Aknamező, X-Aknák Vágó Istvánnal, Magyar ATV
2003. június 10., kedd 8:25  http://index.hu/kultur/media/xakna/
Tehát nagyon röviden a TTT-nek nem jósoltam nagy jövőt és többször fel is szólítottam Őket, hogy vagy újuljanak meg, vagy oszlassák fel magukat, mert ezen kívül is meglévő számos önellentmondásuk miatt nincs nagy jövőjük. Az X-Aknák tévésorozatuk csak hab volt a tortán.  Sárdagonyázás, pankráció. Ál ellenfelek, ál kényes kérdésekkel, ál vitával. A műsor végül csúfosan megbukott, amiben az interneten való jártasságomnak és az internetes komunikáció egyre erősödő erejének is igen nagy szerepe volt. Persze ezt Hraskó Gábor másként látta, de ő maga is süketek párbeszédeként jellemezte saját szerkesztésű műsorát.
"Vágó István az RTL Klubnál nem talált fogadókészséget új műsorötletére, az X-aknák című vitatkozóshow-ra, ezért áttelepült vele az ATV-re, s ezúttal a vezető kereskedelmi csatorna hozta a helyes döntést. Az X-aknák rossz és ellenszenves koncepcióra épül. A Tényeket Tisztelők Társasága (már az elnevezés is annyira ügyefogyott) jól nekiugrik a new age távolbalátó, kanálhajlító, radiesztéta kóklereinek, s mindezt olyan műsorvezetői elfogultság kíséri, hogy még Juszt László is jegyzetelhetne előmenetele érdekében. Odaállítanak egy bohócszerepre szánt parapszichomókust, hogy önnön szavaiból csináljanak neki krumpliorrot. Ugyanis valahányszor olyasmit mond, hogy „szellemi energiaö, „auraö, „tellurgikus áramö vagy bármi, egyből felhorkan a vele szemben álló TTT-s orvos, fizikus vagy geodéta, esetleg maga Vágó, mondván: az meg micsoda. A válasz csakis arra jó nekik, hogy fölényesen húzogassák a szemöldöküket, kioktassák a partnert arról, hogy a tudomány bezzeg pontosan definiált fogalmakkal dolgozik, nem metaforákkal (ez az állítás egyébként a tudomány mai állása szerint tökéletes marhaság), szóval ne vajákoskodjunk, kérem, mert irgum-burgum. Ebből a vitapozícióból csupán két lehetőséget kínálnak fel a tényeket másként tisztelők számára: vagy üres handabanda az egész, azaz hazudik és csal az illető, vagy szubjektíve hisz abban, amit mond, akkor meg vélhetően hülye. Jó, nem kell különösebben dédelgetni korunk mágusait, ám ezzel az erővel bármelyik teológust oda lehetne hívni, hogy józanul kérdőre vonják: ugyan mi az isten az Isten, amikor olyat még nem mutatott ki sem távcső, sem mikroszkóp, sem röntgen. Talán elképzelhető, mennyire vélnénk ízlésesnek az ilyesmit."

(Sutyák Tibor a Hajdú-Bihari Naplóban)

A TTT-ben megindult a belső erózió, ami egymás a Magyar Tudományos Akadémiánál való "feljelentgetéseibe" is kicsúcsosodott.

"MN: Meséljen akkor az ezotéria ellen folytatott többfrontos harcáról. Mit csinál a Tényeket Tisztelők Társaságának elnökségi tagjaként?

VI: Kiléptem. Azért, mert magamra hagytak az X-aknákkal. Azt hittem, hogy ez a műsor a Tényeket Tisztelők Társasága eddigi tevékenységének a koronája lesz. A világon még soha nem volt olyan televízióműsor, amelyben a tudomány összecsaphatott az ezotériával. A Tényeket Tisztelők Társasága azonban kiállt mögülem, valószínűleg azért, mert egyik legkitűnőbb tagja, akit most nem szeretnék megnevezni, egy adásban alulmaradt egy auralátóval szemben. Nem jól érvelt. Utána ő feljelentett minket a Magyar Tudományos Akadémiánál, mondván: nem lehet ilyen közös műsort csinálni az ezoterikusokkal. A műsor aztán meg is szűnt. Úgyhogy a Tényeket Tisztelők Társaságának a tevékenysége újra abból áll, hogy egy évben egyszer Székesfehérváron összejönnek, és egymás vállára borulva zokognak.

MN: Ez volt az ok, amiért a ATV lehúzta az X-aknák rolóját?

VI: Az egyik. A másik, hogy a szerkesztő magánéleti okokra hivatkozva bedobta a törülközőt. Megpróbáltam pótolni, de a befogadó televízió azt mondta, amúgy sem nagyon szeretik a műsort. Hihetetlen indulatokat gerjesztett.


Magyar Narancs;'Nagy, de okos átverés' Vágó István műsorvezető
2003. december 17., szerda 21:40  http://index.hu/kultur/media/mancs1217/
Kicsit összefoglalva a TTT kritikáit: Legtöbb kritika a szervezetet a vallások és a velük összefüggő társadalmi folyamatok bírálatától való elzárkózás miatt érte. Egyesek szerint a mozgalomba nagyon sok a rendszerváltozás miatt hatalmát vesztett, sértődött vezető tudós is került, akik talán így reméltek valamiféle revansot venni és újkorszaki elismertséget is kivívni maguknak. A szervezethez közel álló néhány személyre a gazdasági érdekek mentén való elfogult vizsgálatok árnyéka is rávetődött például a pivíz és az Egely kerék kapcsán. A Vágó István által indított "Jelentsük fel őket!" irányzatnak is sok ellenzője volt még a TTT-n belül is. A legfőbb kritika talán a társaság "katedrális", tekintélyelvű viselkedéseit érte, ami miatt nem tudott eredményesen és széleskörűen beágyazódni a társadalomba, nem tudta összefogni a szkeptikus gondolkozásu személyeket más mozgalmakat. Többek közt szkeptikus gondolkozásu személyek és mozgalmak összefogásának igénye miatt jött létre új egyesületként 2006. december 15-én a Szkeptikus Társaság.

A Szkeptikus Társaságba a TTT korábbi titkára Hraskó Gábor és korábbi egyik alelnöke Vágó István is alapító tag lett, illetve belépett. Legfőbb különbség, hogy ez a szkeptikus társaság már a vallások bírálatát is felvállalta. Legalább is papíron leírva az alapító elvekben. A tettek az már más kérdés. Főleg a hatékony és nem csak a látszat tettek. A "Jelentsük fel Őket!" elv ugyan az maradt. Újra meg lett hírdetve a Képes Újság rovataiban is.
Vágó és csapata nem parttalan purparlét kíván folytatni – a jelenleg pár tucat tagot számláló társaság bíróság elé kívánja citálni az általa sarlatánnak minõsített misztikusokat, feltalálókat, gyógyítókat. És például nemcsak a megfoghatatlan ezotériát vennék górcsõ alá, de a különbözõ hivatali engedélyek birtokában legálisan forgalmazott, alkalmazott termékeket, eljárásokat sem kímélnék.

Szkeptikus Társaság a Képes Újság hasábjain üzen hadat a sarlatánoknak 2007.08.06
Vágó István ezzel már egyre nevetségesebbé, vagy aki így jobban érti sarlatánabbá válik. Miért is? Pont ugyanazért, amiért a szkeptikusok az általuk másik oldalnak vélt oldalt piszkálják. Felelőtlenül állítanak dolgokat, már több mint 10 éve, hogy a szerintük csalók ellen eljárást indítanak. Aztán hol is van egyetlenegy ilyen eljárás legalább? Mutassák meg, bizonyítsák, amit igérnek. Vagy ne igérgessenek és ne egy nem teljesített igéretből csináljanak maguknak sajtóhírt és megjelenést, ingyen marketinget.

Tehát kedves Vágó István és Szkeptikus Társaság! Nekem jelenleg úgy tűnik, hogy Önök CSALÓK. Ha nem, akkor kérem bizonyítsanak. Bizonyítsák, be azt amit tíz éve igérgetnek a hívőiknek! Sőt egy ilyen esetben még segítek is Önöknek. Ekkora forjuk, kapott előnyük többet nem lesz az életben a bizonyításra, ezért kérem használják ki:
"Egyáltalán az IQ mérhető? Egy időben ezt igencsak vitatták.
-Fogalmam sincs róla, nem vagyok szakember a kérdésben. Nekem ideadták a kérdéseket és levezettem a műsort. Azonban tudom, hogy ezt valakik kellő alapossággal kidolgozták, és úgy gondolom, hogy aszerint mérhető. Az már más kérdés, hogy mit mérünk ezzel a módszerrel. Ilyenkor jut eszembe a kedvenc témám, Egely György vitalitás mérője. Ezt eleinte 4000-ért kínálta, ma talán 20 000-et kér érte, miközben fogalma sincs arról, mi a vitalitás! Hogy miként működik, nem tudja, hogy mit mér, nem tudja, hogy mi az amit, mér, nem tudja, mindössze annyit tud, hogy 20 000 forintba kerül. Ez bírósági ügy!

Perre vinnéd!
- Hogyne! Hiszen azt ígéri nekem, hogy megméri a vitalitásomat, miközben nem mondja meg, mi a vitalitás, amit mér. Valamit mér, de fogalma sincs, mit! Ez fogyasztóvédelmi bűncselekmény! Vagy amikor 10 000-ért megmérik az aurámat az aluljáróban, miközben képtelenek bebizonyítani, hogy az valóban az aura. És még következtet is belőle, abból, amit nem tud bizonyítani! Semmiféle igazolt statisztikai következtetést nem tud bemutatni arra vonatkozólag, hogy amit állít, az igaz. Vesznek egy szoftvert, ami körülrajzol szép színekkel és erre valaki azt mondja, hogy baj van a lépeddel! Az ilyen típusú ügyeket bíróságon tárgyalják!"

www.utazona.hu/magazin/sztarzona/vagoistvan.htm

Nyílt levelem Vágó Istvánhoz és a Szkeptikus Társasághoz:

Tisztelt Vágó István Úr! Tisztelt Szkeptikus Társaság!

Javaslom, hogy a „feljelentéseit” kezdje ezzel, mert ez szinte a hivatal látszatát kelti. Ebben támogatom és tanúnak, szakértőnek is nyugodtan beidéztethet.

Üdvözlettel: Iván Gábor

"Bioenergiamérési tanúsítvány
HARASZTOSI LÁSZLÓ természetgyógyász részére"
http://www.harasztosi.hu/hlab.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr40174870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.24. 12:39:09

A Szkeptikus Társaság tehát csaló. Vagy bizonyítson!!!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.24. 17:16:19

Egy új címet irtam és az eddigi alcím lett.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.24. 18:45:57

Amit Vágó és a Szkeptikusok csinálnak az sem más, mint lobbyzás. Hasonlóan, mint a egyes egyházak bizonygatni próbálják társadalmi fontosságukat és azt, hogy képtelenek megélni a társadalom anyagi támogatása nélkül.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2007.09.24. 19:06:50

honnan tölthető le a videó, amin alulmaradtak az auralátóval szemben?

egyébként vicces az egész,olyan, mint amikor gyurcsány azt mondja, hogy orbán hazudik

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.24. 19:21:09

Liberális boszorkányüldözés

Vágó István új sorozatot indított a Képes Újságban: hetente támadja a másként gondolkozókat - noha liberálisnak tartja magát. Nem ellentmondás ez?

Fórum » Politika, közélet » Klubfórumok - Politika, közélet » Politika Klubfórum »

Nyitotta: $, 2007.08.13 08:49

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9166893

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.24. 20:22:40

wmiki

Sokáig megvoltak a neten, de most már nem lelem.

Kérdezd meg a szkeptikus.blog.hu-n szerintem.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.24. 23:04:48

A hazai szkeptikus mozgalom már legalább 15 évet mondhat a háta mögött. Úgy gondolom, ideje lenne őket is számonkérni, hogy mit tettek és milyen áttörést hoztak?

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9169050&la=71612002

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.25. 06:20:56

James Randi a nagy átverőbűvész cikkem erősen kapcsolódik ezen cikkhez.

vilagnezet.blog.hu/2007/09/08/james_randi_a_nagy_atverobuvesz

bolhabetu 2007.09.25. 09:15:29

Futyulim!
Vitában maradtak alul az auralátóval szemben.
Abban nem nehéz, ezek az emberek abból élnek, hogy lukat beszélnek mások hasába.
Amúgy megvan valahol az X-Aknák archívum?

bolhabetu 2007.09.25. 10:13:21

"Kicsit összefoglalva a TTT kritikáit: Legtöbb kritika a szervezetet a vallások és a velük összefüggő társadalmi folyamatok bírálatától való elzárkózás miatt érte."

Források?
Én két embert tudok, aki érdemben kritizálta a TTT-t. Vágó István és iGe.

bolhabetu 2007.09.25. 10:14:34

Bocsi , én voltam hülye

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.25. 10:29:33

bolhabetu "Én két embert tudok, aki érdemben kritizálta a TTT-t. Vágó István és iGe."

Ez csak a társadalmi járatlanságodat bizonyítja és semmi többet. Itt is több forrást megadtam. Továbbá csak megemlítenem az X-Aknák fórumát az atv.hu-n, amit nem véletlenül cenzuráztak nagyon erősen, majd az egészet eltüntették. Akkoriban tele volt a net biráló cikkekel és biráló fórumokkal. Némélyiket még fel lehet lelni a keresőkkel is.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.26. 07:12:54

"Vágó István" rékeresésre jelenleg már a 27-k ajánlot oldal ezen cikk kb. 66 000 magyar nyelvű találatból.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.26. 15:43:18

Kis szórakozásként;

Éppen ma lettem kikiáltva egy nyitott topikban antiszkeptikusnak:-)

"Fórum » FILOSZ » Vallás, Filozófia »
Iván Gábor és az antiszkepticizmus
Nyitotta: kris12, 2007.09.26 13:51

Miután Iván Gábor – nem kell bemutatni – kiválta a tradicionális szkeptikusok társaságából, most támadást indított azok képviselői ellen. (Hiába, az ügyes ember két lovat ül meg egyszerre, esetleg megfordítja a köpönyegét.) Nevezzük ezt antiszkepticizmusnak . De mi is tulajdonképpen az antiszkepticizmus?"

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9169117&la=71666155

iFok 2007.09.26. 16:00:27

:D

"Sztem, Neked elemér' kéne menned a bót'ba , hogy ne légyel Tamáskodó."

;)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.27. 11:44:41

Azért a társaság ellentmondási ellenére, tagjai között leltem érdekes embereket is. Elsősorban egy matematikus Fried Ervin személyisége fogott meg.

Ő nyiltan hangoztatta, hogy a tudomány felelős a baonaság terjedéséért, mert alapvetően babonákra oktat.

pl: a gyerekeknek el kell hinniük azt amit a felnőttek oktatnak

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.09.27. 12:03:19

Csekk 2001.04.20 19:48:42 © (11)
Szépjóreggelt!
Az alábbi soraim, immár 3 éve olvashatóak a neten ....
"""
S ahelyett, hogy inkább ők is, a "kíváncsi fejekben való fény gyújtásával" foglalkoznának, inkább a szkepticizmus cinikus állarca mögül lövöldöznek mindenkire, aki másként mer értelmezni olyan dolgokat, amelyek érintik, vagy netán belelógnak az ő tudományos területeikbe.

Szerintem azonban ez az óriási erejű szkeptikus támadásroham, ami ma zajlik a Magyar médiákban (melynek hatására a kényes kérdések az asztal alá söpörve.) már nemcsak, hogy tudományellenes, hanem annak komoly gondolkodás ellenes hatásai miatt, már -már emberiség elleni bűntett. - Hogy is születhetnének meg a jó válaszok ott, ahol netán nem "jól" kérdezni szégyen? (értsd alatta az adott tudományág fogalompontos tudományos nyelvezetének ismeretét, birtoklását, megfelelő szintű használatát.)
"""

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.10.30. 07:21:44

Érdekesség, hogy Vágó István minden jel szerint törölte az adatait az iwiwről. Ezt itt tudtam meg és itt folyik róla értekezés:

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132542

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.10.30. 13:30:26

Vágó István 2007.10.30 11:52:06 © (971)

Kedves Iván Gábor, nem szívesen válaszolok Önnek ezen a fórumon (sem), de annyira kitartóan támad, hogy felteszem a kezem: Ön nyert!


Alighanem az átverésről, csalásról más fogalmaink vannak, márpedig a fogalmak tisztázása nélkül nehéz az eszemecsere. Ha Ön engem egy kalap alá vesz Egelyvel, az auralátókkal, kézrátéttel gyógyítókkal, asztrológusokkal, stb. stb., akkor ezt én bármily igaztalannak tartom is, ne várjon tőlem cáfolatot – majd mások eldöntik, úgy van-e, ahogy mondja.


Abban viszont igaza van, hogy hosszú ideje az ezoterikusok elleni radikálisabb fellépést szorgalmazom, és ennek kétségtelenül nincs még kézzel fogható eredménye. Szívesen leírom itt, hogy miért.


Nos, nem vagyok jogilag képzett, akik viszont jártasak a bíróságok világában, figyelmeztettek, hogy a törvény erejére támaszkodó lépések korántsem annyira egyszerűek. El kell például dönteni, hogy polgári- vagy büntetőügy induljon-e. Az előbbi esetben egyáltalán nem biztos, hogy a bíróság tudományos megfontolások alapján dönt majd (Veér András például, tudomásom szerint, minden perét elvesztette a szcientológusokkal szemben!), és perveszteség esetén olyan költségeket zúdítanak a nyakunkba, melyeket a Szkeptikus Társaság nem tud vállalni. Ezért kerestem a nyilvánosság bevonásával jogvégzett embereket, fiatal, lelkes ügyvédeket, hogy ebben segítsenek nekünk, de nem találtunk ilyeneket. Ezennel itt is közzéteszem, hogy lehet nálunk (Szkeptikus Társaság) jelentkezni.


Büntetőügy esetén viszont a feljelentést követően - ha a feljelentés megalapozott - a rendőrség saját hatáskörében jár el, tehát az ügy nem marad tovább az ellenőrzésünk alatt, mert soha többet nem hívnak meg minket a tárgyalásra.


A fentiek miatt tehát stratégiát váltottunk: a Fogyasztóvédelmet próbáljuk rábírni arra, hogy lépjen fel hatósági jogkörben a csalók ellen. Alapelvem: ha egy mosópor-gyártót megbüntetnek azért, mert a termék nem tudja azt, amit a reklámja ígért, a céget megbüntetik. Miért ne lehetne ezt kiterjeszteni az ezoterikus termékekre ill. azok forgalmazójára is? Nos, a fogyasztóvédők egyelőre nem látják magukat illetékesnek, inkább átpasszolnak bennünket a Versenyhivatalhoz. Hát így állunk most.


Illetve van (lesz) fejlemény: Székesfehérváron nyilvános beszélgetés lesz az érintettekkel: www.szkeptikustarsasag.hu/konferencia


Ahol persze minden érkedlődőt szeretettel várunk.

Előzmény: Iván Gábor (965)

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132542

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.10.30. 14:09:27

Kedves Vágó István!

A netes fórumokon modortalanság magázódni, így elnézést minden olvasótól, de igazodom Önhöz.

Az írja -szerintem inkább valahol olvasott pszichológiai trükköt rossz helyen és időben alkalmazva- hogy nyertem. Nekem ez azért fura, mert soha sem akartam legyőzni, csak meggyőzni. A meggyőzés és a kritika meg tudtommal az Ön által oly nagyra tartott szkepticizmus és a tudományos módszertan egyik legfontosabb eleme. Tehát tekintsük inkább úgy, hogy egy olyan kérdéskörben, amelyet már lassan egy évtizede nem jó módszertannal közelít meg, sikerült nekem is olyan érveket felsorolnom, ami remélten már jó, vagy jobb irányba tereli tetteit.

Az pedig, hogy nem szívesen, de még is válaszol valahol szerintem azt bizonyítja, hogy tévedett abban is, hogy a szkeptikus, para, Egyly kerék, valláskritikai témában személyem elhallgatható, kikerülhető, ignorálható.

Eddig bizonyos kérdéskörökben (tehát nem mindenben) tényleg egy kalap alá soroltam be azokkal, akiket ön "ellenfeleinek" vél. Ebben úgy gondolom, hogy igazam is van, volt. Eddig. Azért eddig, mert akár komolyan, akár nem, (ezt majd a tettei eldöntik, én most a komoly verzióra teszek nagyobb valószínűséget) de aki képes belátni és esetleg korrigálni is tévedéseit, az semmiképpen ne "egyenlő" számomra "Egely Györggyel". Bár erre Önnek is sok idő kellett és lehet, hogy Egely ideje még nem jött el. (ezért is kellene óvatosabban bánnia a másik oldallal)

Hraskó Gáborral (Szkeptikus Társaság egyik alelnöke) történt személyes beszélgetésünkkor elkezdtünk egy valamiféle együttmüködési megállapodást körvonalazni, de a tárgyalásaink, egyeztetéseink megakadtak. Ebben nagy szerepe volt, hogy az alapvetően segítő kritikáimra a Szkeptikusok blogjában a moderátori joggal rendelkezők simán eltűrték, sőt tűzeték azokat akik velem szemben érvek helyett személyeskedtek. Ha úgy gondolják, javaslom, hogy ezt az egyeztetési folyamatot és ne az eltávolodást folytassuk. Látok rá több megoldást is, hogy a céljainkat és a módszereinket nem feladva együtt tudjunk működni bizonyos kérdésekben.

Ja és azért is elismerésem, hogy a szkepticizmust és az ateizmust is nyíltan felvállalta, mint egyéniségének és a világnézetének a részét.

A szkeptikus konferenciára a "minden érdeklődőt szeretettel várunk" jelzését, magamra nézve nem tekintem érvényesnek, ezért nem is tervezek elmenni. Ha esetleg még is arra célzott óvatosan, hogy ott beszélgethetnénk személyesen, akkor azt kell írnom, hogy én szoktam mások, így az Ön hibáiból (Gyurcsók Józseffel történő közönségvitájára gondolok) is tanulni. Viszont annak ne látom semmi akadályát, hogy egy független helyszínen, mondjuk egy étteremben ebéd, vagy vacsora közben (max három szkeptikus oldali képviselővel, velem szemben) ezt megvitassuk.

Üdvözlettel:

Iván Gábor elemér -IGe

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.10.30. 18:48:01

Egyik újságcikkben szerepel.

"Képes Újság legújabb számának megjelenése mérföldkő a tudományos újságírásban. „Ma kezdődik újra a felvilágosodás. Mintha az utóbbi száz évben nem is történt volna semmi.” Hogy valóban ennyire nagy jelentőséggel bír-e ez a nap, az majd kiderül. Egy apró bibi azért már így is becsúszott. Az újságot lapozgatva szembetűnt, hogy van egy horoszkóp rovat. Vágó István állítólag többször is beszélt szerkesztőkkel, de belátja, hogy manapság nem létezhet újság enélkül. Az ügy pikantériája, hogy a műsorvezető felesége a hetvenes években Hajduska Jánossal együtt írta a horoszkópot ennek a lapnak az évkönyvébe."


velvet.hu/celeb/vagoezo0807/

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.11.02. 19:52:35

Vélemény
Kit istenít a hülyemagyar?
bardóczi ákos - 2007.11.02 00:15

Ahogyan a Mix magazinos cikkben is megírtam, szar újságírók közül kétféle létezik: aki már kinyalta Vágó István seggét és az, aki csak fogja.

www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=30235

Alex The Magician (törölt) · http://alexthemagician.piczo.com/?g=1&cr=7 2008.09.23. 23:20:55

James randi közölte velem-hogy másokkal is-e, azt nem tudom...:)-,hogy több mint csalódott és több mint elszomorító Vágó István (nem) "ténykedése..."

Vágó istván Bulvár Média sztárrá ereszkedik alá, vagy azzá avanzsálódott-és neki ez jó...?!

Hosszú távon semmiképpen sem...! :)

Ugyanis igaz a mondás:
Sokszor a tényektől nem Látjuk a Valóságot...! :)
Vágó úr esete is ezt támasztja alá-Randi felé is szoktam volt közölni, hogy a lexikális tudás, az adatokkal, titulusokkal való villongás, a valamiféle felsőbbrendűség a tudós világban engem is több mint irritál-azért mert sokukról kiderült már, hogy valójában a világot nem láthatják, nem ismerhetik, hiszen túl magasról szemlélik azt-nincs valós képük a világról, de az emberiségről sem-rabszolgák csupán, adathordozók, stb...:)

Én is az alapító tagjai közé tartoznék annak a bizonyos Társaságnak...-ami a Tudós Klubban történt meg anno...:)

De már ott -akkor "zöldfülűként" láttam, és tudtam, hogy a valódi, megalapozott kritikai gondolkodásra, azok képvieslőire, az élet tudóira és látóira nem lesz szüksége sem az Akadémiának, sem a Természetvilágának-így rám főleg nem...:),annak ellenére, hogy volt kapcsolatom velük :), Molnár Gergely kellet helyettem inkább, akiben mindenki nagyot csalódott nem réggel ezelőtt...!-egyáltalán a Magyar Tudós Társadalomnak sem... Ezt kiválóan igazolták is jelen hallgatásukkal is pl. az Uri őrület előtt, és alatt is hallgatásukkal-lebuktak...!

Ez Magyarország...! Minden fordítva "működik..."!

Csodálom azt a vehemenciát, temperamentumot, energiát, amelyet kritikai, így ezen szintű kommunikációs küzdelmeid is megmutanak már jó ideje...:)

Viszont ha a Tudós Társadalom-amely aligha nevezhető annak -sok szinten...
(a kivételeket mindíg leszámítva persze...)
-nem volt képes érdemben és hatékonyan dolgozni, sőt, ennek ellenére helyettük az élet Igazolja önmagát...

Én is nyilatkoztam már, hogy válaszutak elé, de inkább magához a megszűnésekhez vezetett az az út, amelyen -nem-jártak a "szkeptikusok", az ehhez kapcsolódó "szervezetek"...

Ez Magyarország-minden fordítva volt Igaz-kevés kivétellel...:)

További sok sikert, és türelmes kitartást kívánok a munkádhoz...,


Tisztelettel..., és Üdvözlettel...,

______________
ALEX, S.H.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.10.20. 21:01:17

lementek ide is néhány dolgot, mert a Szkeptikusok egy része már letagadja a saját történelműket:

"2007.08.16. Kiásta a csatabárdot Vágó István, s a tudományok „tomahawkjával”
készül lesújtani az áltudományok mûvelõire. A médiaszemélyiség és a Szkeptikus Társaság a Képes Újság hasábjain üzen hadat a sarlatánoknak....Vágó és csapata nem parttalan purparlét kíván folytatni – a jelenleg pár tucat tagot számláló társaság bíróság elé kívánja citálni az általa sarlatánnak minõsített misztikusokat, feltalálókat, gyógyítókat. És például nemcsak a megfoghatatlan ezotériát vennék górcsõ alá, de a különbözõ hivatali engedélyek birtokában legálisan forgalmazott, alkalmazott termékeket, eljárásokat sem kímélnék."

www.kepesujsag.com/index.html?oldal=http://www.kepesujsag.com/2007/08_16/1_cikk.htm


Ilyennel volt tele a sajtó mindenhol.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.19. 12:46:24

budimonolog.blog.hu/2009/09/18/parbaj_a_vesztes_vago_istvan#comment-form

IGe · vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.19. 12:43:37
@Zsákos Bilbao: Ezt írtad:
"rettenetes ostoba és végiggondolatlan módon belement egy olyan politikai vitába, ( ráadásul a legrosszabb pillanatban )amiből egyszerűen csak rosszul jöhetett ki. Az emberek az emvéjre, kredithillre, szkeptikus baromságaira szartak, de ezzel kifocizta magát a hiteles emberek klubjából."

Igazad van részben és tévedsz is, hiszen mindenki másra tojt és más miatt focizta ki Vágót a hiteles emberek közül. Ezek mind együtt játszottak szerepet, abban, hogy népszerűséget vesztett.Nézzük csak:

1. SZDSZ melletti nyílt kiállás és meglengetése, hogy nemsokára pártpolitikus is lehet. Ez a legnagyobb hiba, hiszen a szadi elfogadottsága minimális az ellenzői, gyűlölő tábora meg igen nagy.

2. Ateizmus melletti nyílt és néha zavaros kiállás, majd később kapkodós elzárkózás. Ezzel hívőket és ateistákat is sértett.

3. Szkeptikus mozgalomban a "Jelentsük fel őket!" mozgalom, ami miatt sok az ezotéria és a tudomány határterületén lévő, vagy azzal szimpatizáló ember is meggyűlölte.

4. Kétes hírű pénzintézet, MLM cég, fogyasztó kávé, borlovag (Isten küldötte) stb reklámok, amellyel maga a Szkeptikus elveit is megszégyenítette.

5. Belement olyan helyzetekbe, amellyel önmaga sírját ásta, illetve önmagát indította el a lejtőn. Balázzsal való közös, gagyi szereplés. Felvállalta a gagyi vetélkedőket. A TV- kettőn ezt kívánja folytatni.

6. A élete számos területén unintelligens, önellentmondó viselkedések,amit egy valóba intelligens embernek fel kellett volna tudni ismernie.

Néhány rövidke kritikus írásom az ügyben, persze csak azoknak, akiket érdekel:

X-Akták, X-Aknák, X-Pankráció Vágó Istvánnal
vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=20855

Vigyázni, mert Vágó István is átver !
vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=28039

Kristl 2011.06.24. 12:03:34

Höm.

Én úgy emlékszem hogy Egelyvel se tudtak mit kezdeni a műsorban.
(független attól mennyire nem kedvelem Egelyt)
Mellékesen a tudományos cáfolat nem szabad hogy kimerüljön abban, hogy "vonogatjuk a szemöldökünk", szigorú pofákat vágunk és pocskondiázzuk a másikat. Az is bizonyítást, megismerhető, megismételhető kísérleteket igényel.
->
Az x aknák eleve áltudományos. Már a módszertanát illetően.

A vizsgálódás kiindulási pontja is eleve hibás.
Azért mert nem tudjuk mit mér a műszer? Van egy közelítő "definíciója" és ennyi?
Istenem! A tudományban talán nincs vagy nem volt egy rakás ilyen?
Mi a helyzet pl az átmenetifém komplexek vizsgálati módszereivel? Kristálytér paraméter meg hasonlók?
Valami ködösen leirt zagyvaság, aminek jó részéről már el is ismerjük hogy nem úgy van, mégis használjuk mert valamit tényleg mér, és valamire használható. Azt egyetemi tananyag'.
Azt mennyi ilyen van a határterületeken mind a kémiában vagy a fizikában (v biológiában)?

Mellékesen van pár igen jó egyetemi jegyzet ami a következővel kezd:
"A tudománynak nem célja isten létének vizsgálata, mert kívül esik a tudományos módszertan határán."

Ah' bizony, az egész itt kezdődik. Mielőtt szkeptikuskodunk, előbb vizsgáljuk meg hogy a módszertanunk mire elégséges, és annak megfelelő kijelentést tegyünk.
Anélkül kókler a pacák akármekkora dr. Dr. phd. Prof az illető.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.05.03. 14:19:50

átVágó? Meghalt. - Jót nem tudok róla írni, így marad csak az ami igaz. Többször beszéltem vele még az elmúlt évezredben a Tényeket Tisztelők Társasága éves ülésein. Színészkedés volt az élete, mert élőben és kamerák nélkül ingerlékeny és vörösfejű pukkancs és nem is túl okos. Kitették a szűrét, mert a "Jelentsük fel őket!" dolog nem volt túl tudományos. Az új Sz.eptikusoknál meg az ateisták raktak alá, akik nem bírták sem a dohányfüstjét, sem a kétszínűségét. Onnét is mennie kellett. Végül még is a társadalmukra egyik legveszélyesebb áltudománynál a Politikánál kötött ki. Még abból is az egyik legundorítóbb pártnál.
süti beállítások módosítása