Valláskritika, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Tudományfilozófia főbb felismerései

2022. november 07. - IGe

tudomanyfilozofia_fej.jpg

Gondolkodunk, tehát tévedünk is? 

A "Tudományfilozófia" főbb felismerési közé tartozik, hogy az általános filozófia kb 90-95%-a áltudomány és ál érvelésekre épül. Saját rendszerén belül is vannak persze ilyenek. Tárjuk fel! Hozzuk ide, idézzük id a legfontosabb fejezeteit! A személyeket akikhez kötik,  kérem megemlíteni, de nem az ő személyük a fontos, hanem az érveléseik, vagy érvelési hibáik. Kérem a topikban betartani a Kulturált Vita és a Helyes Érveléstan szabályait és az Érvelési Hibákat kerüljük és iktassuk ki. 

 Fórumban eddig érintett témák:

1. Az általános filozófia kb 90-95%-a áltudomány és ál érvelésekre épül.

2. Karl Popper falszifikációs elve csak kőleves effektus

3. Istent is meg lehet tudományosan határozni, nem áll kívül a tudományon

4. Bécsi kör az erős alap

5. Mi is a tudomány, áltudomány, igazság?

6. Isten & Babig párhuzam

7. A tudomány és a tudományos módszertan elve sem hirdeti az anyag elsőbbségét a gondolkozás felett !!! Tehát nem materialista. Semmilyen izmus sem érdekli.

8. Posztmodern filozófia értelmetlenségeire példák

9. "Az evolúció egy tiszta matematikai algoritmus."  - zagyvaság elemzése és cáfolása.

10. Gödel egyik tétele sem matematika, hanem csak filozofálgatás. A filozófiai állításokat helyettesített be a matek sötét oldalát képző formalizálásba. Magyarán csak kódolni próbált ... és hát nem túl jól ...

11. A matematikai formalizálás korlátjai.

12. Világegyetem határa csak egy körkörös érvelés.

13. John Forbes Nash vöröseltolódás elmélete Albert Einsten felé.

14. 2002-ig volt összeesés elmélet is az univerzumra, akkor rájöttek, hogy rosszul mértek és számoltak és így törölték.

15. Sir Roger Penrose, fizika Nobel-díj nyertes, konform ciklusos kozmológiája

16. Tudomány és áltudomány szétválasztása és szétválasztási módszertanának megadása, tesztelése.

17. A teológia egyértelmű áltudomány és a politika és a belőle fakadó jog is.

18. Publikáció. Mi is az? Tudományos Isten bizonyítás publikált-e, vagy sem?

19. 800 milliárd fényévre nem nagyon tudunk sem mérni, sem ellátni. A jelenlegi technikai és tudományos szintünkön. Ezzel meg felvetődik az Univerzum határa, vagy csak a méréseink és tudásunk jelenlegi határa kérdéskör.

20. A 2022 év októberben kezdődő országos népVALLATÁS kérdőívén az ateizmust a vallások közé sorolták. Egyébként tudományfilozófiailag teljesen jogosan.

21. St. Hawking " Nincs semmi a Déli-Sarktól délebbre" hablatyolása körkörös érvelési hiba csak, akárcsak a Hófehérkénél, nincs Hófehérkébb feltételezett tanpélda állítás is az. Ezt a marhaságot sokan másolják, még Északi-Sark variációban is. 

22. A "hívők" egy értelmetlen és átverős halamaz logikailag. Paradoxon és oximoron jellegű is.  Ha elég egy istenben, vagy akár Hókuszpók szakállának bűvös erejében hinni, hogy valaki hívő és vallásos lehessen, akkor ugyan ilyen logikai elv alapján elegendő egy istent, vagy bármilyen bűvös dolgot tagadni, vagy kételkedni benne, hogy "kételkedő" lehessen. Tehát minden egyes "hívő", sokkal nagyobb mértékben "kételkedő". 

23 . A matematikában minden lehetséges helyesen és a 2,4 +2,4 = 4,8 egész számra való kerekítéssel éppen ilyen. Ebben az esetben 2+2=5 és teljesen logikusan és szabályosan.

tudomanyfilozofia_konyv.jpg

LaposFöldes ateisták

2022. szeptember 22. - IGe

laposfold_gif.gif

Legújabb humánetológiai  tagadásvallásos mono-ateista emberi megfigyelésem eredménye, párbeszédesen tálalva. Hozzáértők szakmai segítségét szeretném kéni a következőiekben feltárt viselkedésforma pszichológiai feltárásához. Mi játszódik le egy ideológiailag elfogult ember pszichéjében és milyen pszichés betegségtípushoz lehetne sorolni azt, amikor az ideológiai elfogultsága miatt a nyilvánvaló valóságot is letagadja? Mitománia, téveszme lenne ez, vagy kényszerképzet?

IGe: Egyértelműen hazudsz, hiszen Istenek vannak és sok!!! Ez tudományos tény!!!

Amur: Baromság.

IGe: Aton, Hórusz, Mithrász, Dionüszosz, Attis, Krisna, Visnu, Baál, Thor, Wotan, Borvo, Jahve, Marduk, Allah, Ré, Zeusz, Siva, Dyḗus,  Ahura Mazdá, Nagy Manitu. ... és lehetne ezt sorolni több tízezerig. Ez szerinted 1 Isten??? Csak egy Über Isten lenne?  !!! :-)

Amur:  (eltereli a témát, másról ír) 

IGe: Elsunyítottad a választ, ami mono-ateizmusra, azaz rejtett és látens egyistenhitre, JahveTeremtőre utaló jel.

Amur:  Baromság.

IGe:  Tehát tagadod a Vallások és Istenek evolúcióját. Evolúció tagadó vagy !!! :-)

Amur:  Baromság. Jelenleg egyetlen egy isten (kisbetű bammeg!) létezése sem bizonyított. Na, ez a tudományos tény. Amit te művelsz, hogy összekevered a kitalált dolgokat a valóban létező dolgokkal, azt minden értelmes ember hangosan megmosolyogja, akkora baromság.

IGe: VAN-ságról írtam és nem a metafizikai hablatty "LÉTEZÉSRŐL" Tény, hogy az emberiségnek sok-sok Istene van és sok-sok Istent teremtett, talált ki. Ha ezt tagadod ... akkor elérted a lapos-Naposok és lapos-Földesek színvonalát.

Amur: Orbitális baromság. Kisbetű b@zmeg, kisbetű!!!!! Ennyit se tudsz. Az eszem megáll.

IGe: Isten összeszámlálás. Még nemzetenként és népenként is ki van gyűjtve az egyes népek Istenei. Mentális zavarod van??? Itt van egyben is a Marvel-szerűen tálalva a népek Istenei: Istenek, akiket az emberiség kitalált.

Amur: Nem az "Istenei", szerencsétlen, hanem az "istenei". Kisbetű bammeg!!!!! Még ennyit se tudsz. Elképesztő.

IGe: Tényleg??? Ha nagy kezdőbetűvel írod, hogy Autó, akkor már csak egy lesz belőle??? Mesélj még ilyen sületlenségeket!!! :-) 

IGe: Te kevered bele a látens EgyIsten hitedet. Jómagam egyértelműen leírtam, hogy az emberiség sok-sok Istene jellemzően kitalált és nem valóságos. A panteizmus és az atonizmus Istenei ami félig meddig valóságos Istenek. Mert a Természet és a Nap az valóságos ugye. A Tudományos Isten meg feltárt és nem kitalált. Annak a létezése, vansága és valóságossága is tény viszont.

Amur: Figyeld, szellemileg kihívásokkal küzdő barátom! Most csak neked elmagyarázom: "Isten" így nagybetűvel a zsidó-keresztény vallások egyistenének az egyik NEVE. Az emberfeletti képességekkel rendelkező és természetfeletti lények pedig az "istenek". Kisbetűvel. Az "autó" kisbetűvel a négy kerekű, motorral rendelkező járműre használt szó. Az "Autó" nagybetűvel egy NÉV, például egy hülye szülő úgy cseszett ki a csemetéjével, hogy Nagy Autó-nak anyakönyveztette. Nagybetű=személynév (vagy egyéb egyedi dolog neve). Kisbetű=főnév (azonos tulajdonságokkal rendelkező dolgok megnevezésére általánosságban használt szó). Ezt vésd az eszedbe.

IGe:  Tényleg és László név is csak egy van hazánkban és nem inkább cirka 370 ezer? Igazán beleolvashatnál néhány vallási szakkönyvbe, vagy lexikonba: a bibliai judeo-keresztény Isten nevei: JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Él = Élim = El-Saddaj = Él-Eljon=  Necach Izrael = ZombiJézuska = Szentlélek = Demiurgosz = Sátán = Úr = Atya, Gatya …stb  Tehát túl sok különálló neve is van.

IGe:  Amur nick kommentjeit ezennel elrejtem és a jövőben általánosságban nem is olvasom és nem is reagálok rá. Aki a valóságot, hogy sok Isten van,  a LaposFöldesek szintjén tagadja, arra kár karaktereket és figyelmet is áldozni.

A matematikai formalizálás korlátai

2022. augusztus 17. - IGe

formalizalas.jpg

Remélem azt már tényleg ki tudja mindenki logikázni, hogy ha Kurt Gödel matematikus első nemteljességi tétele megbukott a tudományosság mércéi szerint, akkor velejárója, hogy a második ilyen tételének is ez a sorsa. Sőt attól tartok, hogy az úgynevezett teljességi tétele is hibás logikára épül. Mert eleve a matematikai formalizálás* mint helyes bizonyítási és érvelési módszertan lehetőségei erősen korlátozottak és rengeteg benne a hibalehetőség. Hatalmas hibalehetőség már az, hogy a sokkal több lehetséges és valós változónál csak egyes kiválasztott változókkal kalkulál és számol. Azaz nem más mint mazsolázgatás érvelési hibát vét. Tudománytörténeti tény, hogy fél matek szakma azon röhögött, amikor Gödel már a matematikai formalizálást is formalizálta és csak számokat akart használni. Ez már nem is mert át, ez már akkor megbukott.

* Az élő nyelv kiiktatását, még csak úgy kb 120-140 éve találtak ki és a matek sötét oldalát jeleníti meg. A matematikai formalizálás az, amikor a nyelvi mondatokat behelyettesíti valaki képletekbe. Már a jellegénél fogva is inkább filozofálgatás, mint matematika. Gyakorlatilag egyes matematikusok túltolták a biciklit és a filozófia / tudományfilozófia feladatait is át kívánták venni.

 

Eldobható mono- Ateizmus

2022. július 09. - IGe

ateizmus_kukaba.jpg

Elkezdtem összeírni, hogy melyek azok a filozófiai, ideológiai eszmék, amellyel az ateizmus kiváltható és az így lényegében eldobható: Brights mozgalom, naturalizmus, racionalizmus, empirizmus, objektivizmus, scientizmus, szkepticizmus, materalizmus, anti-teizmus, poliateizmus, önálló gondolkozás ...

Oka nem csak Occam borotvájának a logikai elve, hanem az is hogy az ateizmus egy áltudományos eszme. Egyértelműen és bizonyítottan az ateizmus nem tudományos világnézet.

Az ateizmus éppen olyan bugyuta dogma, mint bármely monoteizmus, azaz egyistenhit. Eleve TÉNY, hogy sok Isten volt és van is ... tehát az értelmesebb istentagadó ... akkor már poli-ateista, vagy summa-ateista. Sok vicces kijózanító mémkép készíthető a témában.

Gondolkoztam e helyett az Ateista Isteni Téveszme  címen is, de az olyan hatásvadász és pszichovirulógiailag (memetika tudományos része) fertőzöttségemről árulkodó és arra utaló jel lenne.  Mivel nem vagyok látens Jahvehívő, mint Dawkins. St Hawking és  sok ateista ... kihagytam ezt az elcsépelt mém szót. 

Erős érdekeket sért ennek a tudásnak az átadása is. Hasonlóan mint ez a volt topiktéma:  Érvelési Gondolkozási Hibák

Legegyszerűbben és tömören így is össze lehet foglalni:

Nyugodtan ki lehet az is jelenteni, hiszen bizonyítható is és bizonyítva is van, hogy az ateizmus sem más lényegében mint egy emberi mentális zavar. Logikusnak, tudományosnak próbálja az eszme állítani magát a képviselői által, holott valóságban nem az. Már azt a tudományos tényt sem képesek elfogadni és helyesen belevinni a sajátságos tagadva hívésükbe, hogy az emberiség nagyon sok Istent teremtett, tehát nagyon sok Isten van. - Miért? Mert akkor már poliateisták lennének és nem ateisták.

altudomany_ateizmus.jpg

Dunning-Kruger effektus kamuszagú erősen

2022. május 22. - IGe

danning_kruger_kamu_2.jpg

A pszichovirulógiai / memetikai vizsgálataim és kísérleteim alapján a Dunning-Kruger hatás is egy kamu.  Tudományosan ténylegesen nincs is igazolva, hiszen hiányoznak a kontroll kísérletek mellőle és tele van logikai érvelési hibákkal is. Minden jel szerint csak pszihovirus-szerűen (vallás/hit, konteó, álhír, fake news, hiedelem, áltudomány, posztmodern filozófia, téveszme, pletyka ...) terjedt csak el. Valójában akik használják érvelésekben, azok akarnak vele okosnak látszani, de közben nem azok.

Dunning és Kruger 2000-ben Ignobel-díjat kapott a munkásságáért, mert képtelenek voltak felismerni mennyire is nem értenek sem a tudományhoz, sem a pszichológiához. Attól tartok, hogy amit írtam bármennyire is viccesnek hat, nem az, hanem igaz.

... de ha még is tévednék bátran lehet megpróbálni megvédeni.

Szorongások felismerése

2022. április 12. - IGe

szorongas_tunetei.jpg

 Szorongások felismerése magunkon és másokon.

A mai társadalmunkban nehéz megtenni, hogy az ember legalább ne szorongjon valamennyire. Több oka is van. Részben a társadalmunk nagyon sok központi hazugság és erkölcstelenség van, másrészt maguk az emberek elméje is meghekkelhető és mi magunk is mém és hazugságterjesztők lehetünk. A társadalomtól való elkülönülés is szorongást okozna, tehát az sem jó megoldás. Az elmevírusainktól, amelyek meghekkelik a tudatunkat, azoktól sem könnyű megszabadulni. Talán az első gyógyulás felé tett lépés, hogy tisztában legyünk azzal, ami a szorongásinkat okozza.

Örökkévalónak tartjuk az Univerzumot és egyre többen

2022. január 31. - IGe

"Örökkévalónak*"  tartjuk az Univerzumot és egyre többen. Ez pedig egy a számos ennek megfelelő változata közül, tehát például a  MagnaFánk illetve tórusz alakú ciklikus világegyetem kép.

magnafank_big.jpg

 

Ami lehet akár két tölcséres ŐsTojás / ŐsAtom / ŐsRobbanás / BigBang** / Szingularítás Isten   / Trükkös TeremtésMese elv egymással szembe fordítva is, hogy feloldódjanak a logikai és tudományos ellentmondások:

Tovább

Magyar Wikipédia csak áltudomány

2022. január 31. - IGe

 

wikipedia_veszelyes.png

Magyar "nyilvános" WiCipédiáól idézek, ahol a szócikkek és tartalmuk elfogadása - nagyon sokszor - egy azt kisajátító klikk szavazásával és nem bizonyítással történik. :

"Tartalmi (szemantikus) hibák

Az érvelési hibák e fajtájában az alkalmazott következtetési forma esetleg formailag megfelelő, de a felhasznált szavak jelentése, vagy nem releváns volta miatt a következtetés mégsem érvényes. Egyik példája a homonímiával való visszaélés, az ekvivokáció:

  • I. hipotézis: Isten mint fogalom jelen van az emberek elméjében.
  • II. hipotézis: Az emberek elméjében lévő fogalmak léteznek.
  • Ennélfogva Isten létezik.

Ez egy tipikus érvelési hiba, és nem azért, mert a második premissza vitatható igazságú (ettől még maga az érvelés mint feltételes állítás érvényes lenne), hanem mert összekeveri az egyén által az Istenről alkotott fogalmat magával az Istennel, azaz a fogalom referenciájával."

Ebben számos érvelési hiba van:

1. Meghatározatlanság: Nincs "'Isten" tudományosan és logikusan meghatározva és nem egy ilyen meghatározással történik az összevetés, holott csak azzal van jogosultsága egy lexikonnak. 

2. Hazugság: Eleve tény, hogy "Isten"-nek számtalan szemantikai jelentéstartalma van és a WC csak éppen egy nem igazolt és nem is igazolható, dogmatikus, kitalált tartalmat sugal, hogy az a jó.

3. Igazolhatatlanság: Maga a WC állítása semmivel sincs logikusan alátámasztva, tehát az nem is lehet érvényes állítás. Az csak egy látszat állítás.

4. Anekdotikus érvelés: Hiszen nevetséges, hogy egy lexikon  csak szájhagyományon alapuló "Isten" fogalomra hivatkozzon.

5. Metafizika bevonása: A "létezés" önmagában használva csak egy filozófiai metafizikai fogalom, ha nincs tisztázva hogy hol, mikor, milyen formában stb -ra vonatkozik. Hiszen Hófehérke egyértelműen létezik, mint egy mesealak.

6. Szakértő álca: A magyar wikipédia nem felel meg a tudományosság és a lexikonírás feltételrendszerének sem.

Az ateizmus megbukott tudományosan

2022. január 07. - IGe

ateizmus_nem2.jpg

 

A TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN, a HELYES ÉRVELÉSTAN és IGe feltárása szerint:  Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet 3. egy idegrendszeri /pszichológiai vírus/mém.

Tehát  Isten, amin a Tudományos Istent kell érteni elsődlegesen egy gyűjtőfogalom. Ami adatgyűjtéssel és szemantikai elemzéssel is bizonyítva lett. Aztán csak ezen belül van még három fő csoport.

A vallásokban eddig is teljesen természetes volt, hogy nagyon sokféle Isten van. Főként az ateizmus követelte a logikailag és érveléstanilag helyes Isten feltárását. Megtörtént és ezzel az ateizmus meg elbukott.

Továbbá az emberiségnek lett IstenTudása.

megjegyzés: Az általános ateizmus bukott meg természetesen és a tudományosság mércéje szerint. A vallásközi ateizmus továbbra is fennáll. Tehát a vallások jellemzően eddig is tagadták és a jövőben is tagadni fogják egymás Isteneit, de az csak dogmák kölcsönös tagadása - "Nem igazi skót" érvelési hiba - és semmi több.

Lényeges még: A mono- ateisták úgy állnak az "Isten" kérdéshez, mintha az egy főként ideológiai, politikai probléma lenne ... nos nem az ... vagy legalább is nem az a lényege  ...  és ezért sem sikerült még megoldaniuk eddig ... Az "Isten" kérdés pszichovirulógiai, tehát egészségügyi, mentális kérdés .... tehát nem legyőzni, hanem "gyógyítani" és egészen pontosan immunizálni kell

Zombi tudósok és a gyógymód rájuk

2021. november 30. - IGe

Ez egy elképzelt és jellemző, de értelmesebb fajta írásbeli vita az internet valamelyik bugyrából. Vannak valóságból átemelt részletei, de nem érdemes keresni és összehasonlítani, mert általam szerkesztésre kerültek. Sőt még ha úgy adódik, tovább is fogom szerkeszteni, pontosítani. Ez amolyan Platón-dialógusok vagy Galileo Galilei: Párbeszédek stílusú rávezető - agytorna - irodalmi jelleggel keletkezett. Ez a sorozat sokadik része, az első itt olvasható.  A második szól részben Gödel példáján keresztül az emberi elme vírusairól.

Felvezető gondolatok:

A legtöbb pszichovírus fertőzés zombitámadás viselkedésformát eredményez az abban szenvedőknek. Belső kényszer hajtja őket, hogy aki még nem zombi azt támadni kell addig, meg kell fertőzni, ameddig azzá nem válik.

 Az emberek többsége sokféle elmevírussal fertőzött. .... és emiatt "zombi" viselkedésformája lesz. Ami röviden azt jelenti, hogy valamilyen információs csomagot logikátlanul terjeszt és magában hord. Akinek meg nincs ilyen, azt igyekszik megfertőzni, hogy a viselkedése és a gondolkozása azonos legyen. Akit már sikeresen megfertőzött az onnét már a zombicsoport közösség tagja.

zombitamadas1.JPG

 

dialógus;

IGe: - Egyébként Gödel végül is nagyon okos ember volt, ha 90 éven keresztül át tudott verni annyi 'okos' matematikust és más magát tudósnak tituláló embert is.

Valaki: - de mindig vannak okosabbak akik átláttak a szitán...

IGe: - Írtam róluk ... valószínű őket elnyomták, ellehetetlenítették. "zombi" effekt a pszichovirulógiában. "felzabálták őket"

Valaki: - akkor ez predesztinálja mi lesz ezzel a világraszóló meglátással...

IGe:- "Zombi" álló vagyok ... egy fejlődési rendellenesség miatt. Nem hatnak rám, vagy csak nagyon kevéssé a mémek /pszichovírusok. Természetes mém immunításom van. Ja és a "zombi" kórság gyógymódját is ismerem, kidolgoztam. Tehát már régen győztem, csak sokan még nem is tudják. --- ja és én magam sem kellek már hozzá fizikai testemben sem.

Valaki: - ismerek ilyeneket

IGe: - Mármint magadat? Ellenőrizd le, mert saját magad is becsaphatod.... nekem is voltak zombiságaim, de felismertem és kiküszöböltem őket.

Valaki: - én nem vagyok ilyen. Bennem van alázat a nálam okosabbak irányában, szóval jó zombi vagyok.

IGe: - Az hogy játszadozom azzal, hogy ÉSZT OSZTOK ... az is valamiféle zombiság, de tudom hogy az ... és játéknak fogom fel .....így aztán még sem az. ... ha ezt érted. - Ha nem hiszem el, hogy valami ne lenne megvalósítható, az lényegében hit, de még sem az. ... és már rá is mutattunk Gödel nagyságára ... csak másként. Nem matematikusként, hanem filozófusként. ....Van egy olyan sejtésem, hogy Gödel nem tett mást, mint Michelangelo AGYAS formátumú teremtés festményéhez hasonlóan rejtjelezett.  Üzent a jövő generációjának, ha majd képes lesz felfogni. Hiszen éppen az ellenkezőjét bizonyítja. Nem azt bizonyítja, hogy a matek általa kimutatott területe "nem zárt", hanem azt hogy nagyon is zárt ... és zárt rendszeren belül bűvészkedni, külső igazolás és alátámasztás nélkül, na az kimeríti teljes mértékben az áltudomány meghatározását. Önmagában persze még nem, ahhoz kell a MATEK TUDOMÁNYOK TUDOMÁNYA zászló lengetése is, ami lengett is rendesen ezen a várfokon, ami most elesett.

Gödel első nemteljességi tétele hibás. Attól még a matek lehet teljes.

2021. november 28. - IGe

Legyen itt kezdő ráébresztő tanpéldának egy álhír: Gödel nemteljességi tételei érvényesek, validak. /// feladat: Igaz, vagy hamis az állítás?

Egy másik ráébresztő példa is indulásként bemelegítésileg: A matematikában sok fura dolog lehetséges a belső szabályai szerint helyesen. Így a 2,4 +2,4 = 4,8  egész számra való kerekítési, megjelenítési és a megfelelő műveleti sorrend szabály "törvénnyel" éppen ilyen. Ebben az esetben 2+2=5 és teljesen logikusan és szabályosan. 

Felvetésem a matematikai formalizálás hibalehetőségeit és korlátjait érintiKurt Gödel (1906-1978) matematikus első nemteljességi tétele érvényes-e, vagy csak főként egy hamis dilemmára alapuló érvelési hiba? Tényleg csak két választási lehetőség van? Vagy van még több is? Nem kellene inkább ezt átsorolni a paradoxon példákhoz? Mint David Hilbert (1862-1943) egyik leghíresebb matematikus Grand hotel felvetése is oda van sorolva. Egyáltalán matematika ez, vagy csak igen butuska és ráadásul hibás filozofálgatás? 

A szórakoztató tudományfilozófia irodalmi stílusban megírt témára keresek könyvkiadót, elsősorban elektronikusat és előzetes elképzeléseim szerint legalább három  (magyar, angol és német) nyelven jelenne meg egy nyomtatott könyvben vagy e-könyvben. Könyv fő címe  és a  borító terve: IGe : Gödel Bukta /Dunut /Krapfel ... ábra három fánk a magyar összecsavarodó bukta, a többi sima fánk, cukormázas szöveg rajtuk körkörösen: .... IGAZ MERT HAMIS MERT ... persze ez is három nyelven. Hasonlóan mint a judokeresztény biblia körkörös érvelést ábrázoló képek. Ezen link mögött az egyik.  Természetesen újságok, magazinok, tévécsatornák,  bloggerek és vloggerek, youtuberek is ha érdekli őket a téma, feldolgozhatják nem csak egészben, hanem részeiben is ide való hivatkozással és esetleges kérdésekre is szívesen válaszok. Nem kivételek ez alól a tudomány képviselői sem, csak a könnyed feldolgozás miatt nekik erősen szokatlan dolog lehet, hogy valami némileg humoros részleteiben, de attól még a lényegi mondandó megállja a helyét. Meg sokan zokon veszik, hogy egy körülbelül 90 éves tudományos tétel, ami valójában csak egy dogma volt, az most  megdőlt, megbukott, vagy inkább helyesen lebukott. Ráadásul ilyen egyszerűen, ami negyedórás olvasást igényel csak, de a lényege a barkóba tanpélda meg csak 30-40 másodpercet. Amit a teszteléseim szerint 14-15 éves gyerekek is megértenek. 

matek_vallas_barrow.jpg

" Ha vallás alatt olyan gondolatrendszert értünk, amely bizonyíthatatlan állításokat tartalmaz, akkor Gödel megmutatta nekünk, hogy a matematika nem csak hogy vallás, hanem ez az egyetlen vallás, ami be is tudja bizonyítani magáról, hogy az. " - John D. Barrow (1952 -2020) angol kozmológus, elméleti fizikus és matematikus. A képen jobbra. Téved, nem történt bizonyítás. Gödel egy illúziót keltett csak.

Persze egy ideje tudtommal illik megadni már a matematikában is, hogy milyen érvényességi rendszerben történik a bizonyítás, vagy a cáfolás. Mert ami az egyikben jó lehet, az a másikban meg nem. Ezen felül még fura módon nem csak a filozófia, de a matematika is bevezette a metalogika fogalmat. Brööüüüűűű.???!!! Nóóóóómáááális??? !!!  -   Nos jómagam nem vesződnék ezzel, sem az elsőrendű, sem a magasabb rendű, sem a köztes, sem a deviáns logikával, mert a tudományosság, a logika és a helyes gondolkozás legáltalánosabb szabályait veszem alapul. Tehát valódi tudományosságát, vagy áltudományosságát vizsgálom.  Ja és elnézést kérek azoktól akiknek  fontos lenne kerülni, túl fontos is, de a közérthetőség miatt különféle ironikus és szarkasztikus szlengeket is használok.  Tehát:

Gödel első nemteljességi tétele, egy matematikáról, fizikáról és csillagászatról szóló zárkörű csoportos facebook netes vita "agyvihar" jellegű része közben, egyértelműen megbukott 2021 novemberében. Tehát eléggé friss dolog. Bárki észrevehette volna előttem is, hogy az adott tétel csak egy trükkös átverés, becsapás, ami főként a hamis dilemmát használja. A hamis dilemma egy olyan érvelési hiba, amely úgy állítja be a vitát, mintha csak két alternatíva létezne, mikor valójában több, nem mérlegelt választási lehetőség is van. Ha az érvelésben ilyen hiba van, akkor a logikában és a tudományban érvénytelennek mondják és annak is számít. Kurt Gödel trükkje, vagy hibája: Tehát eleve három alternatívából, vagy döntési helyzetből indít, mert tudja azért, hogy a matematikai logikában vannak köztes állapotok is, így 1. paradoxon ( vagy eldönthetetlen, megoldhatatlan, önellentmondásos, egyik sem, is ) , 2. igaz (vagy nem cáfolható) és 3. hamis (vagy nem igazolható)... aztán kiveszi a paradoxont, tehát a hármat leszűkíti csak két alternatívára és megállapítja, hogy még is maradtak bent paradoxonok. Persze nyugodtan lehetne négy, öt, vagy hatféle dolog is - mert például paradoxonokból is két alap fő fajta van - ... ami mind igazolható, bizonyítható, hogy az és pont az. A matekban nem akadály bármit elnevezni valaminek. Lásd az "i"-t erre jó példának. A feladat lenne, aki szeret a mateknak azon részében molyolni, amit - az élő nyelv kiiktatását- még csak úgy kb 120-140 éve találtak ki (és a matek sötét oldalát jeleníti meg) - ezt itt lent, tehát a Hamis Dilemma logikai hiba formalizálását és Gödel első nemteljességi tételét összevetheti. Matematikai formalizálás tehát az, amikor a nyelvi mondatokat behelyettesíti valaki képletekbe. Egyébként megírhatnám matematikai formalizált nyelven is a feltárást Gödel első nemteljességi tétel érvénytelenségéről, hogy az alapvető tudományos elvekbe ütközik. Felesleges, de ha még is megtenném, akkor ez lenne a kiindulási alapja:

Tovább

Ideológiák Tárháza butasága a köbön

2021. szeptember 20. - IGe

ideologiak_tarhaza3.JPG

Ideológiák Tárháza, ' Létezik-e Isten? ' és  Kiakadtam a tébolyultakon videóban nem veszik észre magukon mennyire önellentmondásosak és kettős mércét használnak. Sokan és tömegesen  felvetik, hogy illene a judeokeresztény monoteista kitalált Jahve Istenen kívül a többi kitalált Istennel is foglalkozni. Erre lefikázzák az erre rátapintókat és azt hozzák fel mentségül, hogy az hiten alapul és a HIT szó mást és mást jelent. Eszükbe sem jutott, hogy nem csak a "HIT" szó, de az "ISTEN" szóval is éppen ez a  helyzet és csak egy jelentést vizsgálni, elfogultság. Lásd: Isten jelentéstani felosztásai

Másrészt az összehasonlító vallástudomány (nem teológia mert az áltudomány) szerint az emberiség nagyon sok Istent teremtett a történelme során. Olyan Istenből is nagyon sokat, amelyek világot teremtettek a mítoszuk szerint. Csak néhányat sorolok fel, de ennél nagyságrendekkel több van:

  • Az európai Földanya Isten kb 22 ezer évvel ezelőtt
  • Tiamat summér Isten kb 5.500 évvel ezelőtt
  • Atum egyiptomi Isten kb 5.000 évvel ezelőtt
  • Brahma indiai Isten kb 4.000 évvel ezelőtt
  • Phanes görög Isten kb 3200 évvel ezelőtt
  • Jahve zsidó Isten kb 2500 évvel ezelőtt
  • stb

Tovább

PszichoVirulógia

2021. szeptember 17. - IGe

pleh_csaba.jpg

Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA főtitkárhelyettese, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára. Memetikai írása: A gondolatok terjedési mechanizmusai: mémek vagy fertőzések írásának  a tartalma ébresztett rá, hogy a memetikába, annak zavaros össz-tartalma miatt  nem fér bele a pszichológiai vírusokkal foglalkozó rész, annak el kell különülnie egy új tudományágba a pszichovirulógiába.

A Replika társadalomtudomány folyóiratban is olvasható • 40 (2000. június): 165–185

Tovább

A "Virus" ellenség vagy tanító?

2021. augusztus 20. - IGe

Valaki egy vitafórumon felvetette, hogy a "Vírus" szerinte mesterségesen lett előállítva. Ezt válaszoltam neki:

Azt kell írnom neked, hogy a feltételezés, hogy a Sars-2 / covid-19 vírus egy összerakott, vagy saját evolúciós úton ilyenné fejlődő és az állatok és emberek által tovább mutálódó vírus, tök mindegy. Azon nehéz vitázni, hogy VAN. Hiszen speciális mikroszkóp alatt kimutatható, látható. Detektálható.

Azon lehet már vitázni, hogy valójában mennyire is veszélyes és milyen körülmények közt. Meg hogy a GAZDASZEMÉLYEK halálát a vírus okozza-e egyáltalán, vagy a saját egészségügyi állapotuk és kezelésüknek még nem kiforrott módszertana.

Az sem kérdés, hogy a gazdaszervezetek terjesztik és megfertőzik egymást vele.

Ha a lényegre koncentrálunk és mások is, ez sem bonyolultabb dolog, mint amelyeket az emberiség gondolkozó része eddig már megoldott. Ez is meg lesz oldva. 

c19_virus.jpg

A biológiai vírusok főbb jellemzői:

1. Az élő és élettelen határán helyezkednek el.

2. Nem esznek, isznak, nem kakilnak, nem szaporodnak a hagyományos módokon.

3. Nagyon picik, sokáig nem is voltak kimutathatóak.

4. A biológiai "vírus" is egy speciális információs csomag, biológiai kód.

5. Szaporodásuk nem is szaporodás, hanem lényegében klónozás.

6. Gazdatestre van szükségük a klónozáshoz.

7. A gazdatestet befolyásolják, de nem lehet "céljuk " a gazdatest elpusztítása, hiszen azzal ők is elpusztulnak.

8. Egy "tervrajzot" adnak csak át a gazdatestnek, amely az alapján elkezdi legyártani, saját erőforrásaiból a vírust.

9. A gazdatest becsapására trükköket használnak.

10. Bizonyos szerencsétlen együtt-hatások esetén a "Vírus" a gazdatest halálának a közvetett okozója is lehet.

 

Továbbá annak a megértésével kellene kezdeni szerintem: A "Vírus" nem ellenség !!!! Hiszen embertömegeket, a fertőzöttek 80-90%-át még sem betegíti meg valamiért, sőt nekik már eleve védelmet, természetes immunizációt ad önmaga ellen is. A vírus TANÍTÓ inkább.

Tovább

Szkeptikus Társaság vs Kálvinista Apologetika hitvita elemzése

2021. augusztus 09. - IGe

kalvinista_szkeptikus.jpg

Megnéztem felvételről a Sz.eptikus Társaság - Kálvinista Apologetika áltudományos "HITVITA" al-című beszélgetést - ami részben az egyik legnagyobb emberi mémről, elmezavaros kényszerképzetről, de főként gyűjtőfogalomról "Isten" - ről is szólt - és a régebbi hasonlóakhoz képest volt valami minimális fejlődés az új SZ.T elnök részéről.... de mint tudjuk az nem elégséges. Csak az a tudomány, ahol a tudományos elvek és módszertan maradéktalanul van betartva. Ha csak úgy nagyjából .... na az még, és pont az áltudomány definíciója. Az SZ.T elnöke számos helyen megsértette a tudományos elveket. A régebbi elnökkel írásban magam is vitáztam, de mémfertőzöttségei miatt ő sem volt még képes felfogni a Tudományos Istent. ... és a valódi tudományosságot sem. Ezen a téren biztosan nem. Bővebben a Világnézet blogomban itt írok róla:

Tovább
süti beállítások módosítása