Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

LaposFöld-díj, kontra Szkeptikusok Társasága

2023. április 23. - IGe

42 023 március közepe táján (P-Dox Semmiben Sem Hívők vallás időszámítása szerint +40 ezer év a mostani még hivatalos Eu-hoz ) igen nagy intenzitással megkutattam a laposföldes fura és elsőre mazohista feltűnési mániának tűnő jelenséget és az azt cikizőket, tehát a szatíra ('szadista') csoportot, hogy van-e jelentős különbség köztük, vagy memetikailag és pszichovirulógiailag azonos esetek. A lényeg, nincs túl nagy különbség az üldözési és az üldözhetnéki mániások közt. Vicces, de ez sajnos a valóság: Nos a laposföldeseket cikizők úgy néz ki csoportszinten lapos Nap és Föld-pályások. Támadják és lényegében tagadják is azt, hogy ez a valóságban egy sokkal összetettebb mozgás. Erősen ragaszkodnak a lapos ellipszis pályához. Így ők valójában nem mások mint "Két Dimenziós a Világ, az Ellipszis Alakú Pályában Hívő szekta" tagjai. Rájuk sem érdemes sem figyelmet, sem időt pazarolni senkinek sem.

Különben is a lelaposföldezés ma már csak egy ahhoz hasonló általános szitokszó, ami egykoron a lepogányozás, leeretnekezés, vagy a leparasztozás volt. Legújabb "divat", a le-trollozás és le-nárciszozás.

laposfoldesek_2_1.JPG

Ez volt tehát a csali témám a kutatásom elindításához nálunk, a fenti képpel együtt, amire rá is haraptak: "Szomorú, hogy jellemzően az iskolákban a lapos Nap és Föld-pályát tanítják. Ami egy ULTRA LAPOS síkon van csak és ellipszis jellegű. Nos nem olyan a valóságban, hibásan pontatlan. Örvénylő enyhén görbült dugóhúzószerű ez a pálya. Lásd az alábbi szemléltető grafikákon. - A témában kérem a csillagászokkal és az asztrofizikusokkal vitázni! Aki úgy gondolja, hogy nincs igazuk. Főként azért a Napot és a Földet kellene meggyőzni, hogy ne úgy mozogjon az Űrben, ahogyan mozog."

Több száz komment volt alatta, amit mára mint a 'bűnözők' a lebukásuk nyomait eltüntettek. Viszont felbolydult a megpiszkált darázsfészek. Inercia rendszerekre, meg minden más posztmodern halandzsára hivatkoztak. Meg arra, hogy ezt nem érthetik meg a 11-16 éves gyerekek még, azért kell a lapos-pályát tanítani, meg csak azt lehet kiszámítani. Magam meg.... minek ezt számítani. Pláne , ha nem is igaz a számítás, hanem hamis,  hiszen az űrben a Föld nem tér vissza ugyan oda.  Egy képet és egy szemléltető videót, vagy két ilyen videót,  vagy még egy hasonló  videót simán meg tudnak nézni a gyerekeknek és megértik. Megérteni kell és nem számolni tudni. Saját leányunkon is teszteltem és megértette, sőt nagyon tetszett neki. 

Csillagászok sem számolnak ma már semmit sem kézzel, papíron és kockás füzetben. Számítógépek végzik. Mert túl bonyolultak. Azt meg már MARVEL filmstúdió is ipari méretekben megoldotta, hogy 3D-és alakzatokat miként lehet számítógéppel animálni. Tehát megvan mögötte a matematika is. Azt viszont felesleges tudni általánosságban. 

A tanulság??? Egy nyilvánvaló hülyeség tagadására semmi értelme csoportokat, mozgalmakat összerettyinteni, mert az sem lesz különb, mint egy hülyeség. Lásd az ateistákat is ebben a kérdéskörben. Vagy akár a Sz.eptikus Társaságot, akik még 'díjat' is adnak ki ilyen bugyuta névvel. 

Sz.eptikus Társaság!? A Tényeket Tisztelők Társasága (1992-2006) utáni és abból kivált és átalakult (harcos mono-ateistákkal alapított) Szkeptikus Társaság egyébként ironikus megítélésem szerint lényegét tekintve nem más, mint egy szakértői álca nevezetű érvelési hiba. Persze néhány területen valóban tudományosak, ami persze nem elégséges. Ami csak részben tudomány, na az még éppen az áltudomány meghatározása. Csak az a tudomány, ahol a tudományos elvek és módszertan maradéktalanul van betartva. Tehát simán kiérdemelték már, nem a LaposFöld, hanem inkább a LaposNap díjat. Persze elnevezésileg és szakmailag jogosabb lenne ennél nekik a Gerenda-díj, amit ugye nem látnak a saját szemeikben. Egy dologra hasznosak lehetnek viszont:  bemelegítő edzésnek valami komolyabb dolog publikálása előtt. 

korunk_szelhamosai_weizsaecker.jpg

Azt legalább illene tudniuk, hogy a szavazás, amellyel például dönteni szoktak,  gerilla-marketinges díjaik tekintetében is, nem egy tudományos eljárás, sőt annak nagyon is az ellentéte. Egy igen súlyos érvelési hiba, közvélekedésre való hivatkozás

A Tényeket Tisztelők Társaságát nagyon jól ismertem, még az elmúlt évezredben részt vettem kábé féltucatnyi éves találkozójukon is. Sőt Bencze Gyula fizikussal, aki az egésznek a szülőatyja, ötletgazdája és indikátora volt igen jó kapcsolatban voltam. Eleve ő ajánlotta akkor, hogy dolgozzak és írjak együtt Hraskó Gáborral az egely-kerékről, végezzük együtt annak a leleplezését. Ami nem történt meg, mert én Hraskó Gábornak túl szkeptikus voltam, ő meg nekem túl áltudományos. Így az adott problémakört egyedül oldottam meg. Később próbált ugyan beszervezni és személyesen győzködve az új társaságba, de nemet mondtam rá. 

Ja a magyar Nyilvános WiCipédián, amely valójában hasonló tudományos álca, így egy idő után kiismertem és  nagyon erős kollektív-mentális emléket hagyva magam után, leléptem onnét, nem csak a Tudomány, de a Szkeptikus Társaság szócikket is jómagam indította. 

A részben memetikai és humánetológiai kutatásaim alapján egyértelmű, hogy a laposföldes szatíra csoport és a sz.eptikus társaság agymosottabb tagjai erős átfedésben és szimbiózisban vannak egymással. Közösen terjesztik és népszerűsítik ezt a bugyuta szitokszó mémet. Írhatnék erről bővebben is, a netről, facebookról egymást kigolyózó banda-taktikáikról is, de az már erősen pszichiátria hatásterülete és nem az enyém. 

lapos_foldpalya_2.jpg

Érdekes módon a pszichológusok és a pszichiáterek sem racionális érveléssel, vagy gúnyolódással kezelik a kényszerképzeteseket. Egyik sem gyógyító hatású ugyan is. Viszont akik még is ezt teszik .... nos azokkal van inkább a gond és fanatikusak. Annak minden veszélyforrásával együtt. - Nekem van rá egy függetlenül és önállóan kidolgozott, tesztelt és működő módszertanom, amit Gyógyító Vakcina GondolatVírus" -nak, vagy vakcina pszichovírusnak nevezek. A memetikai lexikon szerint meg "immun-mém". A lényege megtervezett még nagyobb, lebutított marhaság, ami immunizáló hatású. 

"Az irracionalizmus képzeletbeli világokat teremt, amelyeket téveszmék és konspirációs elméletek uralnak. Ezzel szemben a racionális gondolkodás a tények tiszteletén és a logikus érvelésen alapul. Az irracionalitás primitív ösztönöket szít, szemben az értelemmel, amely képes a problémák felfogására és megoldására, legyen az tudományos, társadalmi, erkölcsi vagy magánéleti. A tudomány lényegében rendszerbe szedett racionalizmus. "  Boldogkői Zsolt idézetek 

 Amit ő maga sem tud betartani a pszichovirusokkal fertőzött, például az ateizmusa ideológiai területein. Saját bevallása szerint " zombi ". Meg is magyarázza miért:

 "Az emberi elme (...) fontos kérdésekben ragaszkodik az álláspontjához, még akkor is, ha az ellentmondó tények kiszúrják a szemét." 

"A gondolatok fertőzőek, nagy többségük ugyanis nem saját eredetű, hanem átvesszük azokat másoktól, ám ennek nem vagyunk tudatában. Azt hisszük, mi magunk jutottunk racionális mérlegelés útján egy adott véleményre, de igazából az ember genetikailag huzalozott követőmagatartásának "áldozatai" lettünk." 

 

boldogkoi_idezetek.JPG

 

Bagdy Emőke pszichológus eme videóját aki nézi, már két és fél percnél leszűrheti, hogy  a videóban nem tudja magát egyértelműen kifejezni, de amit mondani és közölni akar, tudományosan tényszerű ma már. A materializmus kizárólagossága megbukott a tömeggel nem rendelkező elemi részecskék felfedezésével. Meg így jár, pellengére teszik,  aki megpiszkálja a sz.eptikusok fő szentjének, James Randi illuzionista bűvésznek az emlékét, aki ugye nemileg másként gondolkodó, gender-hitű  volt. A "gender tagadás" meg ugye egy főbenjáró bűn, akárcsak az eretnekség. Örüljön Emőke, hogy ennyivel megúszta, mert régebben lehetett volna ebből boszorkányvád és máglyahalál is. 

Nos magam is eretnek valék.; A MonoŐsRobbanás, Kurt Gödel tételei és istenérve az már smafu? Azok is szép kis áltudományos elméletek, "konteók", "fake news"-ek ám, ... de minimum a logikus, tudományos és kritikus gondoldás száműzése jó messzire.

A sokkal trükkösebb áltudományokat meg mi hitelesíti??? Mint a Teológia, Politika, Jog egészét, továbbá az asztrofizika, filozófia, matematika jelentős részét ... mi is? Egyetemi diplomák és tudományos díjak????  dr. Dr. PhD, docens, prof., jelmezruhák,  MTA akadémikusság stb... Az ellen kellene küzdeni elsődlegesen. A lapos-földesek és lapos Nap és Föld-pályások csak kishalak. Meg elterelés a főkolomposokról.

Ez a fura-díj meg a  Monty Python csoport gyalog galopp filmjébe illene be, a Banán Alakú Föld elmélet mellé:

Gyalog galopp - Bámulatos hol tart már a tudomány - YouTube

A Lapos Univerzum elméletet már megemlíteni sem akartam. Mert fárasztó és röhejes ez a díj már így is. A szak-tudósok többsége szerint az Univerzum úgy tudom LAPOS.!? Lapos mint egy gyémántszemcsés várókorong:

lapos_univerzum_model.JPG

Tudományos (kognitív) Isten feltárás első verziója pdf fájlként szabadon olvasható

2023. április 15. - IGe

Az ateisták még mindig azt HISZIK, hogy az az "Isten", amit egy "Biblia" nevezetű mesekönyvben leírnak. (!) (?)  Persze, hogy vallás, így az ateizmus.

Az ateizmusnak valóban nincs semmi értelme sem. Tudományfilozófiailag és logikailag is "Babig" tagadás. Vagy aBabigizmus. 

Ez az egész "Isten létezik" vs "Isten nem létezik" filozófálás marhaság. Néhány nagyon egyszerű dolgot kell csak végiggondolni és logikusan.
1. Mi is "Isten" ?
2. Miért is az "Isten"?
3. Tehát azért az "Isten" mert úgy lett kitalálva?
4. Ez logikai hiba. Körkörös érvelés. Marhaság !!!

Az ignoszticizmus vagy igteizmus az az elképzelés és filozófiai irányzat, hogy Isten létezésének kérdése értelmetlen, mert az "Isten" szónak nincs egyértelmű meghatározása.

Az ateizmus ál-tudomány és ál-filozófia. Valójában csak egy ellenvallás, tagadás-vallás.

" Tudományos Isten" : Úgy értem, amely megfelel a tudományos módszertan, helyes érveléstan és empirizmus szabályrendszerének. Adatgyűjtéssel és megfigyeléssel indul. Aztán adat rendezés és feldolgozás után végigmegy a legszigorúbb tudományos módszertani folyamaton. Tehát nem kitalált, hanem feltárt, bizonyított és tesztelhető is. Akár te is tesztelheted. A teistákat ez nem nagyon kell hogy zavarja, hiszen eddig is sok-sok Isten volt. Az ateisták tagadás hitére van ez olyan hatással, ami miatt az ellehetetlenül. 

jung_tudja_istent.jpg

Miért is foglalkozott és foglalkozik egy alap szakmáiban vezérlés és robot-technológiát tanult mérnök, ilyen kérdéskörökkel egyáltalán? Az 1990-es 2000-es évtizedekben számos tudományos társaság tagja voltam. Első sorban a Gépipari Tudományos Egyesületé, amely akkori székháza a Parlamenttel egy téren helyezkedett el és szoros együttműködésben volt a Magyar Ausztonautikai Társasággal. Így tehát ott is mozgolódtam és sok más tudományos társaságban is. Többek közt egy az emberi pszichikum képességeit kutató (AION nevű) alapítványnál is. A Tényeket Tisztelők Társaságánál is és a Magyar Para-Kutatási Tudományos Társaságnál is. Több rejtélyes para-jelenségnek kikiáltott dolgot sikeresen megfejtettem, hogy csak sima ismert fizikai folyamatok működtetik, tehát semmi para sincs bennük. Így igazi kihívást már csak az emberiség talán legnagyobb para-jelenségének a megfejtése jelentett. Amellyel azért elpiszmogtam vagy két évtizedet, mire úgy gondoltam, hogy na ezt már el lehet kezdeni publikálni, mert logikus, igazolható és tesztelhető is. 

Trükkös "Mém", Túl Richard Dawkinson című e-könyvem legelső tesztelési próbaverziója, a Memetika és PsziochoVirulógia nyitott közös tanulási facebook csoportban, megkötések és csoporttagság nélkül is > pdf fájlként < szabadon és ingyen elérhető. 2019-ben még teljesen más volt a címe és a borítója is. Beltartalmában is rövidebb csak 10 fejezet a mostani 12 helyett, és számos más változtatás is történt benne. Viszont így is hasznos információkat jelenthet sokaknak. Kb 104 oldal lenne B5 nyomtatott verzióban, közepes betűnagysággal. Viszont szellős és a 10 fejezet önállóan is megáll. Lehet tetszőleges sorrendben is olvasni a fejezeteket. Tehát nem regény, hogy eleitől végig olvasva van csak értelme.  Persze aki teheti az már a sokkal pontosabb és részletesebb új verziót vegye meg. Már a Apple books és a Google Play books store is értékesíti, de a kiadómnál barátságosabb az ára. (600 Ft) Az Országos Széchényi Könyvtárban kutatási céllal ingyen olvasható

Nagy előnye, hogy az epub és mobi fájl verzió és így  már okos mobiltelefonra is letölthető és akár megfelelő applikációkkal fel is olvastatható. Akár más nyelveken is természetesen. Bár amikor írtam, erre még nem figyeltem kellőképpen. Át kellene tehát fogalmaznom a nyelvi gépi fordítást könnyebbé tevő verzióra is, Vagy kiadni eleve legalább angolul és azt átjavíttatni angol szakfordítóval. Persze ez az egész, csak valaminek az elindítója volt és már teljesen más a fő jelentősége, mint egy értelmetlen szónak értelmet adni. Mára már a tudomány és áltudomány szétválasztásának is egyik jól működő módszertana lehet. Mert vizsgálni lehet vele, mi az ami valódi tudományos módszertan alapján terjedt el, és mi az ami csak memetikusan, pszichovirusosan, ismétlés által. 

ige_konyve_11.jpg

Annak idején Boldogkői Zsolt akadémikus, egy orvostani és orvosokat képző intézet igazgatója (ateista apologéta és később Sars-Cov 2 vírus apologéta is) a Szabad elme illúziója könyv szerzője kapta meg tőlem elsőként ennek a nyomtatott verzióját tesztelésre.  Kepes András irodalmár és médiatudós is kapott tőlem egy példányt, mert ő bátorított az írásra és a helyes írói műfajom meghatározásában is segített. Így lett szórakoztató tudományfilozófia esszé. Két példányt a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Filozófiai Intézet (Tóth Kálmán u. 4., Budapest ) is kapott. Még az akkori Magyar Kormánynak is hivatalosan elküldtem, hogy ez csak egy tudományos mű és ha zavarja esetleg a jövőbeli politikai céljaikat, megvehetik és akkor nem kerül kereskedelmi forgalomba. Még hivatalos választ is kaptam. Nem zavarja őket, zöld lámpát kapott.  Mérő László, matematikus, memetikus, pszichológusnak, akinek memetikára alapuló gazdasági vállalkozása is van, küldtem volna belőle egy példányt, de őt nem érdekelte és nem is volt hajlandó elolvasni sem. Azt írta, nem olvas el ilyen címmel egy könyvet. Nos nem csak miatta, hanem a magán-feleségem  (nem állami, nem egyházi, hanem magánházasság) miatt is, de új címe lett később. A következő levezetés meg ilyen pontosított formában még egyik verzióban sem szerepel, ami miatt időszerű lenne még egy újabb kiadás is:

Tovább

Tudományos Tévhitek, de csak 100 évnél nem régebbiek

2023. március 04. - IGe

Tudományos tévhitek napjainkban azok, amit régen az akkori tudományos ismereteink szerint tanítottak nekünk az iskolában, azóta viszont a tudomány fejlődésével, már többet és máshogy tudunk ezekről a kérdésekről. Jellemzően  egy emberöltőn belüli, max 100 éves intervallumot elemzünk. Ez tehát egy sajátságosan egyedi gyűjtemény, a sok hasonló közt. Hozzám konkrétabban csak a 12, 42, és 50-es pontok köthetőek. 
osrobbanas_tevhit.jpg

1. A dinoszauruszok óriási gyíkok voltak ( a madarak elődei is )

2. A naprendszernek 9 bolygója van (volt 10 is, de most 8 lett)

3. Valakinek a jobb, valakinek a bal agyféltekéje domináns ( kitaláció , áltudomány)

4. A haj és a köröm halálunk után is nő  (nem nő)

5. Az anyag legkisebb építőelemei az elektron, proton, neutron  (vannak kisebbek is )

6. A Neandervölgyiek ostoba vademberek voltak (nem teljesen...tudtak kötelet fonni, saját ruhát varrni állatbőrökből és a dárdáik is hatásosak voltak)

7. Föld kora 2 milliárd év ... (majd 4,7 milliárd év)

8. Világegyetem kora hasonlóan változó volt   (Ebben igazi a káosz. Volt kb. hatezer éves egyik teremtéstörténet miatt. Volt öröktől létező is. Majd jöttek a különféle túl konkrét, de változó számadatok, ami most épen ~13,8 milliárd év. Nem lesz ez sem sokáig így.) 

9. Ősrobbanás tényként volt tanítva. (Nem az és már éppen megbukóban van. Az viszont tudományos tény, amit egyesek túlzottan figyelmen kívül hagynak: A vöröseltolódás nem egyértelmű távolság-indikátor. Sok minden más is okozhatja. Tehát hibaforrás is, aki mindenhatónak képzeli. Például ami sokaknak ismerős lehet: "Vörös az ég alja, vihar lesz." + “Úgy tűnik, helytálló az az elv, miszerint ha egy fizikai elmélet szingularitást tételez fel, akkor ez annak a jele, hogy az elmélet összeomlott.” + Nagy Összeomlás elmélet már elbukott.  )

Tovább

MonoŐsRobbanás Hiedelem

2023. február 28. - IGe

"Fred Hoyle ateista kozmológus, aki 1949-ben a "Big Bang" pejoratív név feltalálója volt, 2001-ben bekövetkezett haláláig elutasította. Az Ősrobbanást álcázott vallási eszmének tartotta."  Szerző megjegyzése: Igazi tudós az ateizmust is elveti. Az is emberi butaság és egy sajátságos tagadásvallás vagy ellenvallás.

“Úgy tűnik, helytálló az az elv, miszerint ha egy fizikai elmélet szingularitást tételez fel, akkor ez annak a jele, hogy az elmélet összeomlott.” 

"NASA: Az univerzum kora és mérete az évek során
1919, Kor: Végtelen, Méret: 300 000 fényév
1929, Kor: 2 milliárd év, Méret: 280 millió fényév
1955, Kor: 6 milliárd év, Méret: 4 milliárd fényév
1965, Kor: 10-25 milliárd év, Méret: 25 milliárd fényév
1993, Kor: 12-20 milliárd év, Méret: 30 milliárd fényév
2006, Kor: 13,7 milliárd év, Méret: 94 milliárd fényév" 

Tényleg "tágul" az Univerzum, azaz a VilágMindenség. Cirka 87 év alatt több mint háromszáz-ezerszeresére nőtt. :-) 

osrobbanas_nagy_bum_2.jpg

A kép a neten volt fellelhető és egyénileg módosítottam némileg rajta. Az egész Big Bang elmélet egy nagy teremtés és "Isten"-pótló mese. 

Mindenféle izmustól, vallástól és "Isten"-ektől mentes érvelésekben, amilyennek a valódi tudósnak és tudománynak lennie kellene, akkor vannak a legnagyobb gondok a BigBanggal, azaz a felfúvódás elmélettel, spekulációval, mesével, áltudományos kreálmánnyal. Valójában naivnak, áltudósnak, vagy pszichovírusos fertőzött elmének kell lennie annak aki elfogadja. Értelmes ember, ha átgondolja és nem csak úgy elhiszi, elveti. Az alap valódi tudományos és tapasztalati logikai gondolkozást sérti és hágja át számtalan helyen és ez a következő példa csak egy a sok közül:

800 milliárd fényév távolságra nem nagyon tudunk sem mérni, sem ellátni a jelenlegi technikai és tudományos szintünkön. Ezzel meg felvetődik az Univerzum határa, vagy csak a méréseink és tudásunk jelenlegi határa kérdéskör. Persze a sok butaság mellett, már azért megjelent az "észlelhető univerzum határa" fogalom is. Ami már az értelem előjele a kérdéskörben. A jelenlegi technikai szintünkön érzékelhető és számításokkal következtethető univerzum, nem egyenlő a valós univerzummal. Egyre több kozmológus és asztrofizikus tudós szerint az univerzumra jobb grafikai szemléltető modell a BigBang Tölcsér helyett a Tórusz. Ami kiküszöböli a 'Semmiből-Minden' paradoxont is. Továbbá az energia és anyagmegmaradás tételeit sem sérti meg. Itt hiába méricskélsz esetleg jól és tágulást észlelsz a halványzöld mezőben, attól még a piros kör mezőben lehet pont szűkülés is a mérés korlátai, például a hatótávolsága miatt.

Tovább

Tudományfilozófia főbb felismerései

2022. november 07. - IGe

tudomanyfilozofia_fej.jpg

Gondolkodunk, tehát tévedünk is? 

A "Tudományfilozófia" főbb felismerési közé tartozik, hogy az általános filozófia kb 90-95%-a áltudomány és ál érvelésekre épül. Saját rendszerén belül is vannak persze ilyenek. Tárjuk fel! Hozzuk ide, idézzük id a legfontosabb fejezeteit! A személyeket akikhez kötik,  kérem megemlíteni, de nem az ő személyük a fontos, hanem az érveléseik, vagy érvelési hibáik. Kérem a topikban betartani a Kulturált Vita és a Helyes Érveléstan szabályait és az Érvelési Hibákat kerüljük és iktassuk ki. 

vallások / hitrendszerek vs. filozófia:  a helyes érveléstan az elválasztó 

filozófia  vs. tudomány:  az empirikus bizonyítás és a tesztelés az elválasztó 

Nos aki a helyes érveléstant sem tudja betartani, az bizony csak a hitrendszer szint.

Tovább

LaposFöldes ateisták

2022. szeptember 22. - IGe

laposfold_gif.gif

Az ateizmusnak valóban nincs semmi értelme sem. Tudományfilozófiailag és logikailag is "Babig" tagadás. Vagy aBabigizmus. (Eng: Atheism really doesn't make any sense. "Babig" denial both philosophically and logically. Or aBabigism.)

Az ateisták még mindig azt HISZIK, hogy az az "Isten", amit egy "Biblia" nevezetű mesekönyvben leírnak. (!) (?)  Persze, hogy vallás így az ateizmus. 

Legújabb humánetológiai  tagadásvallásos mono-ateista emberi megfigyelésem eredménye, párbeszédesen tálalva. Hozzáértők szakmai segítségét szeretném kéni a következőiekben feltárt viselkedésforma pszichológiai feltárásához. Mi játszódik le egy ideológiailag elfogult ember pszichéjében és milyen pszichés betegségtípushoz lehetne sorolni azt, amikor az ideológiai elfogultsága miatt a nyilvánvaló valóságot is letagadja? Kognitív disszonancia, mitománia, monománia, téveszme, vagy kényszerképzetes viselkedészavar lenne ez?

"Az orvostudomány használja a kényszerképzet, doxazma (téveszme, téves eszme, tévképzet) fogalmát a gondolkodásban felismerhető, sajátos tartalmi csoport köré szerveződő, irreálisnak ható olyan gondolatképződmény leírására használjuk, amelynek igazságához az egyén makacsul ragaszkodik."

A  sok-sok "Isten" tényét sem lehet Hamis Dilemma érvelési hibával leszűkíteni. Hogy "Isten létezik" és "Isten nem létezik" lehetőségek közül lehet csak választani.

...

Tovább

A matematikai formalizálás korlátai

2022. augusztus 17. - IGe

formalizalas.jpg

Remélem azt már tényleg ki tudja mindenki logikázni, hogy ha Kurt Gödel matematikus első nemteljességi tétele megbukott a tudományosság mércéi szerint, akkor velejárója, hogy a második ilyen tételének is ez a sorsa. Sőt attól tartok, hogy az úgynevezett teljességi tétele is hibás logikára épül. Mert eleve a matematikai formalizálás* mint helyes bizonyítási és érvelési módszertan lehetőségei erősen korlátozottak és rengeteg benne a hibalehetőség. Hatalmas hibalehetőség már az, hogy a sokkal több lehetséges és valós változónál csak egyes kiválasztott változókkal kalkulál és számol. Azaz nem más mint mazsolázgatás érvelési hibát vét. Tudománytörténeti tény, hogy fél matek szakma azon röhögött, amikor Gödel már a matematikai formalizálást is formalizálta és csak számokat akart használni. Ez már nem is mert át, ez már akkor megbukott.

* Az élő nyelv kiiktatását, még csak úgy kb 120-140 éve találtak ki és a matek sötét oldalát jeleníti meg. A matematikai formalizálás az, amikor a nyelvi mondatokat behelyettesíti valaki képletekbe. Már a jellegénél fogva is inkább filozofálgatás, mint matematika. Gyakorlatilag egyes matematikusok túltolták a biciklit és a filozófia / tudományfilozófia feladatait is át kívánták venni.

 

Eldobható mono- Ateizmus

2022. július 09. - IGe

ateizmus_kukaba.jpg

Elkezdtem összeírni, hogy melyek azok a filozófiai, ideológiai eszmék, amellyel az ateizmus kiváltható és az így lényegében eldobható: Brights mozgalom, naturalizmus, racionalizmus, empirizmus, objektivizmus, scientizmus, szkepticizmus, materalizmus, anti-teizmus, poliateizmus, önálló gondolkozás ...

Oka nem csak Occam borotvájának a logikai elve, hanem az is hogy az ateizmus egy áltudományos eszme. Egyértelműen és bizonyítottan az ateizmus nem tudományos világnézet.

Az ateizmus éppen olyan bugyuta dogma, mint bármely monoteizmus, azaz egyistenhit. Eleve TÉNY, hogy sok Isten volt és van is ... tehát az értelmesebb istentagadó ... akkor már poli-ateista, vagy summa-ateista. Sok vicces kijózanító mémkép készíthető a témában.

Gondolkoztam e helyett az Ateista Isteni Téveszme  címen is, de az olyan hatásvadász és pszichovirulógiailag (memetika tudományos része) fertőzöttségemről árulkodó és arra utaló jel lenne.  Mivel nem vagyok látens Jahvehívő, mint Dawkins. St Hawking és  sok ateista ... kihagytam ezt az elcsépelt mém szót. 

Erős érdekeket sért ennek a tudásnak az átadása is. Hasonlóan mint ez a volt topiktéma:  Érvelési Gondolkozási Hibák

Legegyszerűbben és tömören így is össze lehet foglalni:

Nyugodtan ki lehet az is jelenteni, hiszen bizonyítható is és bizonyítva is van, hogy az ateizmus sem más lényegében mint egy emberi mentális zavar. Logikusnak, tudományosnak próbálja az eszme állítani magát a képviselői által, holott valóságban nem az. Már azt a tudományos tényt sem képesek elfogadni és helyesen belevinni a sajátságos tagadva hívésükbe, hogy az emberiség nagyon sok Istent teremtett, tehát nagyon sok Isten van. - Miért? Mert akkor már poliateisták lennének és nem ateisták.

altudomany_ateizmus.jpg

Dunning-Kruger effektus kamuszagú erősen

2022. május 22. - IGe

danning_kruger_kamu_2.jpg

A pszichovirulógiai / memetikai vizsgálataim és kísérleteim alapján a Dunning-Kruger hatás is egy kamu.  Tudományosan ténylegesen nincs is igazolva, hiszen hiányoznak a kontroll kísérletek mellőle és tele van logikai érvelési hibákkal is. Minden jel szerint csak pszihovirus-szerűen (vallás/hit, konteó, álhír, fake news, hiedelem, áltudomány, posztmodern filozófia, téveszme, pletyka ...) terjedt csak el. Valójában akik használják érvelésekben, azok akarnak vele okosnak látszani, de közben nem azok.

Dunning és Kruger 2000-ben Ignobel-díjat kapott a munkásságáért, mert képtelenek voltak felismerni mennyire is nem értenek sem a tudományhoz, sem a pszichológiához. Attól tartok, hogy amit írtam bármennyire is viccesnek hat, nem az, hanem igaz.

... de ha még is tévednék bátran lehet megpróbálni megvédeni.

Szorongások felismerése

2022. április 12. - IGe

szorongas_tunetei.jpg

 Szorongások felismerése magunkon és másokon.

A mai társadalmunkban nehéz megtenni, hogy az ember legalább ne szorongjon valamennyire. Több oka is van. Részben a társadalmunk nagyon sok központi hazugság és erkölcstelenség van, másrészt maguk az emberek elméje is meghekkelhető és mi magunk is mém és hazugságterjesztők lehetünk. A társadalomtól való elkülönülés is szorongást okozna, tehát az sem jó megoldás. Az elmevírusainktól, amelyek meghekkelik a tudatunkat, azoktól sem könnyű megszabadulni. Talán az első gyógyulás felé tett lépés, hogy tisztában legyünk azzal, ami a szorongásinkat okozza.

Örökkévalónak tartjuk az Univerzumot és egyre többen

2022. január 31. - IGe

"Örökkévalónak*"  tartjuk az Univerzumot és egyre többen. Ez pedig egy a számos ennek megfelelő változata közül, tehát például a  MagnaFánk illetve tórusz alakú ciklikus világegyetem kép.

magnafank_big.jpg

 

Ami lehet akár két tölcséres ŐsTojás / ŐsAtom / ŐsRobbanás / BigBang** / Szingularítás Isten   / Trükkös TeremtésMese elv egymással szembe fordítva is, hogy feloldódjanak a logikai és tudományos ellentmondások:

Tovább

Magyar Wikipédia csak áltudomány

2022. január 31. - IGe

 

wikipedia_veszelyes.png

Magyar "nyilvános" WiCipédiáól idézek, ahol a szócikkek és tartalmuk elfogadása - nagyon sokszor - egy azt kisajátító klikk szavazásával és nem bizonyítással történik. :

"Tartalmi (szemantikus) hibák

Az érvelési hibák e fajtájában az alkalmazott következtetési forma esetleg formailag megfelelő, de a felhasznált szavak jelentése, vagy nem releváns volta miatt a következtetés mégsem érvényes. Egyik példája a homonímiával való visszaélés, az ekvivokáció:

  • I. hipotézis: Isten mint fogalom jelen van az emberek elméjében.
  • II. hipotézis: Az emberek elméjében lévő fogalmak léteznek.
  • Ennélfogva Isten létezik.

Ez egy tipikus érvelési hiba, és nem azért, mert a második premissza vitatható igazságú (ettől még maga az érvelés mint feltételes állítás érvényes lenne), hanem mert összekeveri az egyén által az Istenről alkotott fogalmat magával az Istennel, azaz a fogalom referenciájával."

Ebben számos érvelési hiba van:

1. Meghatározatlanság: Nincs "'Isten" tudományosan és logikusan meghatározva és nem egy ilyen meghatározással történik az összevetés, holott csak azzal van jogosultsága egy lexikonnak. 

2. Hazugság: Eleve tény, hogy "Isten"-nek számtalan szemantikai jelentéstartalma van és a WC csak éppen egy nem igazolt és nem is igazolható, dogmatikus, kitalált tartalmat sugal, hogy az a jó.

3. Igazolhatatlanság: Maga a WC állítása semmivel sincs logikusan alátámasztva, tehát az nem is lehet érvényes állítás. Az csak egy látszat állítás.

4. Anekdotikus érvelés: Hiszen nevetséges, hogy egy lexikon  csak szájhagyományon alapuló "Isten" fogalomra hivatkozzon.

5. Metafizika bevonása: A "létezés" önmagában használva csak egy filozófiai metafizikai fogalom, ha nincs tisztázva hogy hol, mikor, milyen formában stb -ra vonatkozik. Hiszen Hófehérke egyértelműen létezik, mint egy mesealak.

6. Szakértő álca: A magyar wikipédia nem felel meg a tudományosság és a lexikonírás feltételrendszerének sem.

Az ateizmus megbukott tudományosan

2022. január 07. - IGe

ateizmus_nem2.jpg

 

A TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN, a HELYES ÉRVELÉSTAN és IGe feltárása szerint:  Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet 3. egy idegrendszeri /pszichológiai vírus/mém.

Tehát  Isten, amin a Tudományos Istent kell érteni elsődlegesen egy gyűjtőfogalom. Ami adatgyűjtéssel és szemantikai elemzéssel is bizonyítva lett. Aztán csak ezen belül van még három fő csoport.

A vallásokban eddig is teljesen természetes volt, hogy nagyon sokféle Isten van. Főként az ateizmus követelte a logikailag és érveléstanilag helyes Isten feltárását. Megtörtént és ezzel az ateizmus meg elbukott.

Továbbá az emberiségnek lett IstenTudása.

megjegyzés: Az általános ateizmus bukott meg természetesen és a tudományosság mércéje szerint. A vallásközi ateizmus továbbra is fennáll. Tehát a vallások jellemzően eddig is tagadták és a jövőben is tagadni fogják egymás Isteneit, de az csak dogmák kölcsönös tagadása - "Nem igazi skót" érvelési hiba - és semmi több.

Lényeges még: A mono- ateisták úgy állnak az "Isten" kérdéshez, mintha az egy főként ideológiai, politikai probléma lenne ... nos nem az ... vagy legalább is nem az a lényege  ...  és ezért sem sikerült még megoldaniuk eddig ... Az "Isten" kérdés pszichovirulógiai, tehát egészségügyi, mentális kérdés .... tehát nem legyőzni, hanem "gyógyítani" és egészen pontosan immunizálni kell

Zombi tudósok és a gyógymód rájuk

2021. november 30. - IGe

Ez egy elképzelt és jellemző, de értelmesebb fajta írásbeli vita az internet valamelyik bugyrából. Vannak valóságból átemelt részletei, de nem érdemes keresni és összehasonlítani, mert általam szerkesztésre kerültek. Sőt még ha úgy adódik, tovább is fogom szerkeszteni, pontosítani. Ez amolyan Platón-dialógusok vagy Galileo Galilei: Párbeszédek stílusú rávezető - agytorna - irodalmi jelleggel keletkezett. Ez a sorozat sokadik része, az első itt olvasható.  A második szól részben Gödel példáján keresztül az emberi elme vírusairól.

Felvezető gondolatok:

A legtöbb pszichovírus fertőzés zombitámadás viselkedésformát eredményez az abban szenvedőknek. Belső kényszer hajtja őket, hogy aki még nem zombi azt támadni kell addig, meg kell fertőzni, ameddig azzá nem válik.

Kifejtem az én memetrikai/pszichovirulógiai értelmezésemet, ami eltér Boldogkőiétől, ami genetikai főként,  de egyben még is meg is erősíti: Az emberek többsége sokféle elmevírussal fertőzött. Emiatt "zombi" viselkedésformája lesz. Ami röviden azt jelenti, hogy valamilyen információs csomagot logikátlanul terjeszt és magában hord. Akinek meg nincs ilyen, azt igyekszik megfertőzni, hogy a viselkedése és a gondolkozása azonos legyen. Akit már sikeresen megfertőzött az onnét már a zombicsoport közösség tagja.

zombitamadas1.JPG

 

Tovább
süti beállítások módosítása