Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

Firaizmus - Szkepticizmus 2:0

2012. október 30. - IGe

Firaizmus Filozófiai Iskolája bezárt!

Szerintem a Szkeptikus Társaság facebook nyitott csoportja egyes tagjainak,  kár volt megint kakaskodni, kár volt ismételten ujjat húzni a firaizmussal. Korábbi blogbejegyzésem, aminek ez lényegében a folytatása. Firaizmus - Szkepticizmus 1:0

Ez meg mi a szar.jpg

A Szkeptikus Társaság eddig még nem vállalt hivatalos álláspontot a témában, és a kommentek nem reprezentatívak az egész tagságra. -Illendőségből kiírtam, de szerintem jellemző. Ilyenek. (Adrás N és János Gy hozzászólásait például, mások ajánlásai alapján már ki is hagytam. Valóban nem lehet velük kulturáltan társalogni. Valami nagyon súlyos flugjuk van)

Rozalia R Fél éve írta Fira és ránéztem a változásra is: "Fira Heffner Azonban ebben a hülye fehér lepedőben valszeg 1 hónap alatt több emberhez jutott el a hülye dumám arról, h miért is hülyeség az aura, miért kamu a homeopátia, miért átverés a tévés jósda, miért nincsenek szellemek, stb stb" Szkeptikus Társaság: 1.043 tag - nem az átlag emberekhez szól (+200)  Firaizmus Filozófiai Iskolája: 177.008 tag (+83.000)

Andras F Hogy mi a szexi, erről megoszlanak a vélemények. Nekem a szarszáj nem az, akkor se ha autentikus, ha jelentése és tartalma van, de ha csak póz, a "humor forrása", még kevésbé. Viszont az is egy gecinagy dogma, hogy a cél szentesíti az eszközt, különösen ha az eszköz legalább annyira visszataszító, mint maga a tárgyalt jelenség. De ha ezen művelt emberek így mulatnak, akkor biztosan az én szájbakúrt neveltetésemmel van a gond. Nagyobb baj, hogy a cél is homályos. Miért lesz attól jobb nekünk, ha az indiánnevű szoponcok röhögnek az enkórregisztráló ratvadékokokon, vagy fordítva? Ettől majd kevesebben szaladnak bele az első hiénába, amikor agyfaszt kap egy hozzátartozójuk? Egy nagy büdös vérerest. Fatális tévedés azt hinni, hogy a rák és a vele egyenrangúan kártékony vámszedői csak az egyszerű nép körében pusztítanak. Az egyszerű embreknek ilyen kérdésekben gyakran több eszük van a bonyolultaknál. A szándékot érteni vélem, de ezen a filozófián a legjobb esetben is csak röhögni kehet, de a hatékonysága kérdéses: ilyen stílusban szerintem mágnesmatracot sem lehet eladni, nemhogy a felvilágosodást.

Rozalia R Ami működik és az elvárásnak és a tervnek megfelelően, az bizony tudományos módszertan. A firaizmus tudományos módszertant használ. Használják ezt az amerikai és más politikusok is. -Amennyiben széles tömegekhez kívánsz szólni azt a tömeg legalsó intelligencia szintjén tedd. Ennyi csak a magyarázat és semmi trükk nincs benne.

Zoltán T Amikor valaki a facse tagsággal próbál érvelni valami (bármi) mellett, mindig javaslom a " Börtönnel büntessék a szandált zoknival hordókat" csoport taglétszámának megtekintését.............

Rozalia R Zoltán T: A Szkeptikus Társaság éppen azon célból jött létre, hogy tömegeket tudjon integrálni és "megérinteni." Ezért lett a TTT mellett, de inkább már helyette ez a szervezet. -Ez tény.
 
Fira Heffner Nem igazán szeretném újra kezdeni ezt a vitát, de ha már így szóba került újra. Számtalan levelet kapunk a közösségi profilunkra, melyben köszönik az útmutatást, hogy bizonyos kérdésekben sikerült felvilágosítunk őket. Több olyan levelet is kaptam, amely arról szólt, h családon belül érdemi beszélgetések történtek például a homeopátiáról, ezotériáról, egy istenhívő vallásokról, hasonló átverésekről stb-ről. Olyan dolgokról, melyekről előtte nem is feltételezték hogy átverés. Én ezt eredményesnek tartom. Eme említett személyek képesek belátni a sorok mögé, hogy a káromkodás, alpáriság miért szükséges - hiszen több videó is szól erről. Vajon a sok önmagát értelmiséginek gondoló ember miért nem képes ugyanígy megérteni hogy bizonyos marketing fogásokra van szükség a tömegek eléréséhez? Persze, ha tisztában lenne ezekkel a dolgokkal az úgynevezett "értelmiség" akkor a szkeptikus előadásokra nem csak tanárok, prof.-ok, meg olyan személyek járkálnának akik egymást veregetik hátba, hogy igen! - mennyire igazunk van, nem? DE!, hanem olyan személyek is, akiknek valójában szükségük lenne rá. :)

Andras F Milyen embereket ohajt megnyerni Fira ravasz marketing fogasaval? En azt hiszen, lattan eleg sokfele embert kozelrol, de ez a celcsoport, meg ha fb on nemileg tulreprezentaltnak latszik is, szerintem marginalis. Akik azon kepesek rohogni, ha egy mondatban kilenc geci van, azokkal en nemhogy egy klubba nem jarnek, de a letezesukrol sem szeretnek tudni, akkor sem, ha egyetemi tanarok. Felolem azt szopnak be, amit akarnak.

Krisztian R Nem vesztettél sokat... :)

Fira Heffner András valóban nincs nagy érdeklődés a komolyabb témákra, legalábbis számottevően nincs. Azonban még így is többen látják, olvassák azokat a ki írásokat, mint a szkeptikus blogon, vagy fórumon. vagy akár itt a szt. csoportban. A szkeptikus társaság hatékonyságáról miért nem beszélsz/-tek? Mit ér a sok cikk, szakértői megnyilvánulás ha olyanokhoz nem jut el, akik az áldozatai az átveréseknek?

Annyira félti mindenki itt a szakmai renoméját, hogy nem mer emberi hangon megnyilvánulni, mert fél a többi tagtól hogy netán még dilettánsnak nézik. (most az szt.-ról beszélek) Én személy szerint nem félek nyilvánosan kritizálni ezoterikusokat, egyházakat, vallásokat, áltudományos kóklereket, nem finomkodok velük, nem félek elmondani a véleményem arról hogy miképp verik át a hülye népet, vagy hogy az emberek hülyék tömegesen. IGe aki csatlakozott még a kezdetekkor a dologhoz, épp így van vele. Ezért is tudunk együtt dolgozni.

Elkezdtük nem rég a HoaxZone szekciót a firaizmus.com-on, ahol direkt álhíreket osztunk meg, hogy az értelmesebb emberek leírják ott a sok hülyének akik simán bedőlnek mindennek, hogy miért is átverés az átverés. Nem lesznek kimoderálva, mint a valódi álhíreket, ezoterikus baromságokat szolgálató portálokon, hanem éppen ellenkezőleg. Ahelyett hogy itt puffogtok hogy így szar, úgy szar amit csinálunk, inkább hasznossá téve magatok - már ha tényleg zavar titeket h az embereket milyen könnyen rászedik - jönnétek segíteni felnyitogatni az emberek szemét, elmagyarázni h mi miért hülyeség.

Krisztian R Téves feltételezés, hogy a SZT kommunikációja túl akadémikus lenne, s ezért nem elég hatékony. Teljesen közérthető post-okat, kampányokat, előadásokat tartanak. A tévhitek és összeesküvés-elméletek életbenmaradása elsősorban a befogadó oldal akarva/akaratlan beszűkült, az ismereteket kiegyensúlyozatlanul szűrő figyelmére vezethető vissza. Ebből kifolyólag az érthető kommunikáció alpári szintekre való degradálásában meglátni a hatékonyság kulcsát, nos szerintem jóindulattal is csak tévút, üres ábránd.
 
Fira Heffner Krisztian, én jó pár előadást láttam - legalábbis ami netre felkerült - a szt-től, és egész biztos vagyok benne, hogy az emberek nagyobb részének, nem csak h nem érthető, de nem is érdekes ami ott elhangzik, hiába beszélnek igazságokról. Sok fiatallal beszélgetek, többféle szegmensből, de azt se tudják hogy létezik egyáltalán ez a csoport, társaság. Én nem akarom támadni a társaságot egyébként, csak szerintem túl merev a stratégiájuk - ha létezik egyáltalán ilyen.András, oké rendben.

Krisztian R Nem az a fontos, hogy konkrétan a csoportról tudjanak, mert szemben a te megmozdulásoddal a SZT nem helyez hangsúlyt az öntömjénezésre. :)

Fira Heffner Felesleges személyeskedés :) senki nem tömjénezi magát, ilyet nem is láthattál sehol. Az, hogy a mozgalmunk az én nevemet viseli, egy egész más történet.

Krisztian R Nem a nevedre utaltam, mint ahogy a SZT-t se a tagok felsorolásával fémjeleztem. Kétségtelen tény, hogy a "firaizmus" mint fogalom megteremtésén sokat "vered a nyálad" (hogy a te szókincseddel jobban értsd), míg a SZT sosem lovagol azon, hogy "mi a szkeptikusok!", hiszen beszéljenek a tények, nem a tekintély kell, hogy eligazítson.

Fira Heffner Lehet én vagyok tájékozatlan, de nem tudok az szt ama sikereiről, mikor is pl sikerült bezáratniuk valami jósdát, homeopátiás gyógyszergyárat, akármi ilyesmit. Akkor miről beszélünk? Illetve semmi olyanról nem hallottam h bárkinek sikerült volna győzedelmeskednie pl az ellen, hogy kötelezővé tegyék a hit/erkölcstan oktatást, és számtalan példa, hogy hány és hány átverés üzemel vígan továbbra is. Akkor mi történik igazából puffogáson kívül, vagy milyen tényekre gondoltál?

M Tamás "de nem tudok az szt ama sikereiről, mikor is pl sikerült bezáratniuk valami jósdát, homeopátiás gyógyszergyárat, akármi ilyesmit. Akkor miről beszélünk?" Bocs, hogy bele szólok, de neked voltak ilyen sikereid? Ha nem, akkor mégis miről beszélsz?

Krisztian R Egyébként is érvelési hiba, hiszen nem erről volt szó, hanem a öntömjénezés erősen megkérdőjelezhető szükségességéről.

Fira Heffner Nagyjából egy 3-4 fős csapattal dolgozok 1 éve! 1 éve, és nem tizenvalahány éve, kitudja hány emberrel. Senki nem áll mögöttünk hogy anyagilag, vagy bármilyen módon támogassanak. Mindent saját zsebből csinálunk. Ezalatt a röpke 1 év alatt azonban számtalan ember keresett meg, aki megköszönte hogy segítettünk nekik megérteni dolgokat, és hogy rá világítottunk számára hogy milyen átverések közt élte az életét. Olyan emberek, akik nagyjából annyit tudnak a homeopátiáról, hogy az biztos valami hasznos valami, hiszen gyógyszertárban is kapni - holott a fő profilunk nem is az átverések leleplezése. Én már ezt is eredményként könyvelem el.

Zoltán T Feltétlenül szóljatok ha eldőlt kinek hosszabb..............

Fira Heffner Krisztian, nézd meg a pop sztárokat, és hogy a sok hülye gyerek hogy követi őket, akármit tesznek. Szerinted nem hatékony marketing szempontból? Ha sikerül divatba hozni így kissé a gondolkodást, akkor én szívesen tűnök öntömjénezőnek.

Fira Heffner János, ha visszaolvasol akkor nem én kezdtem el degradálni a társaságot, hanem az itt jelenlévők a firaizmust.

Fira Heffner András, a tömegek véleménye tartja életben a kóklerkedést, és leginkább a hülye emberekké - mivel ezek vannak legtöbben. Aki képes szólni a hülyékhez, azé a győzelem. Én így gondolom.

Rozalia R Megjegyzem, hogy a Szkeptikus Társaság igyekezett inkább eléggé izzadtságszagúan öntömjényezni magát. Gondolok itt a bírósági színpadi elemekkel, dramaturgiával, de végül megbukott atv-és X-Aknákra. Gondolok itt Vágó István Képes újság felsüléseire és sok minden másra is. Hosszú a felsülések sora.

M Tamás "Aki képes szólni a hülyékhez, azé a győzelem. Én így gondolom." Ebben szerintem tökéletesen igazad van.

Fira Heffner János, mindenki a saját szaváért felelős. :) Egyébként mi sosem zárkóztunk el attól, hogy bárkinek a tanácsát meghallgassuk, segítségét elfogadjuk az átverésekkel szemben folyó munkákban. Ezért is mondtam, hogy gyertek bátran osztogatni a hülyéket a firaizmus.com-ra, akik áhítoznak ott a sok hülyeség láttán az álhír rovatoknál. Én a statisztikáink, és visszajelzések alapján hatékonynak látom amit csinálunk, mindenképp hasznosnak, és nem kártékonynak - az alpárisága ellenére. Ezért nem értem, hogy miért kell folyton azt látnom, hogy úgy vonják itt sokan kétségbe a dolgaink, mintha tényszerű adatok birtokában lennének erről.

Zoltán T Ez tök jó végszó lenne beszüntetni a vitát.............   

Fira Heffner András, én is így gondolom. A firaizmus elleni bírálatokra reagáltam.

.... akik támadtak.... azok ... troll szkeptikus hívők voltak, ....akik nem nem tudják hogy bizonyos dolgok pontosan miért is baromságok, csak nem hisznek bennük. Nem jobbak mint bármilyen ezoterikus, vagy istenhívő. Még a napiszar.com oldalon is faszább érveket láttam a firaizmus ellen, mint ezeknél. ( - ismeretlen hozzászóló )

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr614878872

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hraskó Gábor egy dogmatikus szkeptikus? 2012.10.31. 11:56:50

Hraskó Gábor írta; az " én mindenkivel szemben kritikus vagyok attitűd teljesen terméketlen, és persze romboló is."  -Azaz másnak ne higgy, nekünk higgy!   Hraskó Gábor a Szkeptikusok Társaságának ügyvezető elnöke sok mindent nem ért, ami...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2012.10.30. 20:05:30

Mi ez a post? Nem tudsz érdemben hozzászólni valami vitához, inkább válogatott olózásokat teszel közzé a hozzászólók beleegyezése nélkül?

ubk 2012.10.30. 23:39:09

A hozzászólók hozzá járultak ahoz, hogy itt meg az előző bejegyzésben idézed őket?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.10.31. 09:28:48

@ubk: : A Szkeptikus Társaság Facebook nyitott csoportja nyilvános. Az jelenti, hogy az ottani hozzászólásokat gyakorlatilag minden facebook felhasználó láthatja. Ha valaki égőnek tartja a saját írásait és nem meri máshol vállalni, az az ő baja. Akkor ne írjon oda.

@mimindannyian: Ott nem is akarok. Arányaiban túl sok ott a buta ember, aki galád és csalfa érveléseket használ. Pedig elvárható lenne, hogy legalább ők ne tegyék azt, ami ellen elvileg tenniük kellene. Itt meg megtettem, hogy hozzászóltam és le is írtam a véleményemet. Sok buta, beképzelt emberek csoportja, élükön Vágó Istvánnal, semmi több. AZ értelmesek ott hagyják őket.

Arth_ur 2012.10.31. 10:37:14

IGező zsenialitású madárkám!
Írjál mindjárt 6:0-t, vagy akár 16:0-t, ha akarsz, ne kispályázz!
A lényegen nem változtat és akármekkora számot is írsz, attól még nem lesz igazad se neked, se valamelyik vakbuzgó követődnek.

Az alátámasztatlan kinyilatkoztatásaiddal meg tele van a padlás.

Nem baj, ha nem tudsz elszakadni attól, hogy önmagad tekintsd viszonyítási rendszernek, hogy mindent hozzád képest van, csak ne csodálkozz, ha ezt mások nem fogadják el, sőt még hülyének is néznek érte.

Arth_ur 2012.10.31. 10:45:53

"Valláskritika, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral"

Ez a koncepció rendben is lenne, alkalmanként meg is valósul, de ebben a blogbejegyzésben hol a humor???
(A másik kettőt inkább ne is bolygassuk.)
Ez csak izzadtságszagú önigazoló erőlködés, rosszabb, mint a jobbikos "humor" vagy a rendszerváltás utáni kormánypárti parabola... :-(

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.10.31. 11:54:07

@Arth_ur: Gondolkoztam, hogy csak simán töröljelek és tiltsalak, vagy pazaroljak rád némi karaktert. Amint látod ez utóbbi lett a döntésem.

Talán érvelni kellene és nem hőbörögni. Aki ezt a vitát itt elolvassa, az aligha gondolja másként, mint ami a valóság. Fira érvelt és értelmesen, a szkeptikusok meg ezotérikusokat megszégyenítően csúsztatásokkal próbáltak operálni, de nem sikerült.

Azt hogy itt vered a nyálad az is ezt bizonyítja.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.10.31. 11:55:16

Hraskó Gábor egy dogmatikus szkeptikus?
vilagnezet.blog.hu/2008/09/07/hrasko_gabor_egy_buta_szkeptikus

Hraskó Gábor írta; az " én mindenkivel szemben kritikus vagyok, attitűd teljesen terméketlen, és persze romboló is." -Azaz másnak ne higgy, nekünk higgy!

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.11.05. 11:10:12

@Arth_ur:

Ebbe semmiféle csúsztatás nincs. Ezt én így gondolom és az én gondolataimat én tudom és ismerem a legjobban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.11.10. 07:18:56

@Arth_ur: Azt nem is állítottam, hogy ezt mondta. Tehát te csúsztatsz és nem én. Az egy következtetés Hraskó viselkedése és írásai alapján.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.11.10. 07:20:45

@Arth_ur: Te sem fogsz nekem semmit sem megszabni, hogy én hogyan írjak. Már nem. Letiltalak. Hülyékkel nem vitatkozom. Időpocséklás.
süti beállítások módosítása