Logika, Helyes ÉrvelésTan, Mítoszirtás és Hit-Eltérítés sok Humorral

Világnézet

Világnézet

A Wikipedia tiszteletben tartja és betartja a jogegyenlőség elvét?

2007. május 07. - IGe

Ahol nem tartják tiszteletben a jogegyenlőség elvét ott diktatúra van. A magyar Wikipédia nem szabad, hanem egy sajátságos hitkomisszári diktatúra. A Wikipédia Felszabadítási Mozgalom írása:


Feltettem szavazásra egy alapkérdést a wikipédián és nem meglepő, hogy mi történt vele. Természetesen ez zavarkeltésnek minősült egyeseknél. Itt olvasható az akkori történet:

"A Wikipédia tiszteletben tartja és betartja a jogegyenlőség elvét? Igen? Nem?

A Magyar Köztársaság Alkotmánya, az Amerikai Egyesült Államok Alkotmánya, továbbá az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, továbbá szinte minden alaptörvény és irányelv elfogadja és előírja a jogegyenlőség elvét. Minden bizonnyal éppen ezért a jogegyenlőség a Wikipédia működésének is elengedhetetlen eleme és feltétele is, hiszen a Wikipédia az Egyesült Államok alkotmányának Első cikkelye és az ENSZ Emberi jogok nyilatkozata védelme alapján üzemel.[1]

Viszont ezzel ellentétes szavazásokban a kettős mércék elfogadása nyert megerősítést [2],[3], [4], pedig ahol kettős mércék vannak, ott nem lehet jogegyenlőség, hiszen a jogegyenlőség magába foglalja az azonos elbírálást. Ahol kettős mércék vannak ott éppen ezért az a hely, ahol ketős mércéket használnak toleráns sem lehet, mert a tolerancia egyik alapillére az egyenlő elbírálás.

Ezért kérem a wikipédia nem közönyös, és felelőségteljes szerkesztőit, hogy szavazzanak ebben a véleménykérő kérdésben. Ami alapkérdés. Ammenyiben a jogegyenlőség kerül elfogadásra, akkor sok teendőnk van, hogy ez az irányelvekbe bedolgozásra és elfogadásra kerülhessen, ha pedig az kettős mércéket fogadják el és a jogegyenlőséget elvetik, akkor teljesen felesleges bárminemű további teendő ebben a kérdésben, mert akkor a külső nyilvánossághoz kell fordulni.

A szavazás időtartama a jelentősége miatt 2 hét, amely az alábbi aláirástól számolódik. A szavazás 3 szavazattól érvényesnek tekintett, és egyszerű többség dönt. A viták a vitalapra kerülnek át. --Jogegyenlőséget a Wikipédián! 2005. szeptember 20., 20:58 (CEST)

A Wikipédia tartsa tiszteletben a jogegyenlőség elvét

1. -Ez a természetes állapot. Különben a Wikipédia szalonképtelen állapotba kerül.--Jogegyenlőséget a Wikipédián! 2005. szeptember 20., 21:14 (CEST)
2. ---Math 2005. szeptember 26., 10:53 (CEST)
3. -Ha a legalapvetőbb együttélési elveket sem tartják be egyesek a wikipédián, akkor nincs értelme itt sem írni, sem olvasni.Homo Sapiens 2005. október 2., 09:52 (CEST)

Akkor nem muszáj. El is mehetsz! -- kgyt (vita) 2005. október 3., 12:04 (CEST)

4. -
5. -
6. -

A Wikipédia ne tartsa tiszteletben a jogegyenlőség elvét

1. Ne tartsa tiszteletben a jogegyenlőség elvét abban az értelemben, ahogy IGe szeretné, ez nem szabad vandálkodás helye, a szabadság és jogegyenlőség itt ne legyen az IGe értelmezése szerinti -- kgyt (vita) 2005. szeptember 20., 23:12 (CEST)
2. A kiírás automatikusan feltételezi, hogy jelenleg a jogegyenlőség nincs meg a wikipédiában. Ezzel nem értek egyet, én megfelelőnek érzem a jelenlegi rendszert. Karaj 〤 2005. szeptember 21., 13:58 (CEST)
3. -

buta emberek rátenyereltek a billentyűzetre. gratulálok

Aláírtad... (User:86.101.2.141) gratulálok... -- kgyt (vita) 2005. október 3., 12:39 (CEST)

Megjegyzések

1. -Újabb zavarkeltő akció. BTW: miért lenne érvényes bármilyen szavazás három szavazattól? :)) Továbbá hiányolom a harmadik választási lehetőséget: mi van, ha a szerkesztők úgy gondolják, hogy a wikipédia már betartja ezt az elvet, tehát felesleges erről szavazni? Data Destroyer 2005. szeptember 20., 21:11 (CEST)
2. A szó eredeti értelmében a Wikipédia most is betartja a jogegyenlőség elvét... -- kgyt (vita) 2005. szeptember 20., 23:13 (CEST)
3. IGe, a társadalomban is vannak kettős mércék. Ugye te se szeretnéd, ha egy pszichopata tömeggyilkosnak ugyanazok a jogai lennének, mint neked? Ugyanúgy járhatna az utcán, beköltözhetne a somszédodba, stb. :) Alensha * 2005. szeptember 20., 23:17 (CEST)
4. Deja vu. Sokadik értelmetlen, céltalan, egyeztetést figyelmen kívül hagyó, következmények nélküli szavazás. Még egy kis cirkusz, még egy kis rivaldafény mielőtt utoljára odébáll (remélhetőleg) az utazó cirkusz. Mi múlik a válaszon? Az Amazon.com tartsa tiszteletben faji egyenlőséget! A hvg.hu ismerje el a női egyenjogúságot! Az flickr.com ítélje el nyilatkozatban a rabszolgaságot! Lásd még itt. -- nyenyec ☎ 2005. szeptember 21., 01:17 (CEST)
5. Baromság. Még az ellenkezője is. OsvátA. 2005. szeptember 21., 21:45 (CEST)
6. WP:ZAVAR --grin ✎ 2005. szeptember 25., 22:49 (CEST)
7. A szavazást értelmetlennek és érvénytelennek tartom, bővebben lásd a vitalapon. --DHanak :-V 2005. szeptember 26., 16:57 (CEST)

-----------------------------------------
Lezárva, a többség szerint a kiírás értelmetlen. --Tgr 2005. október 8., 15:04 (CEST)


Tgr: Nem zarhatsz le igy szavazast. Ez ellenkezik az iranyelvvel. --Math 2005. október 10., 17:47 (CEST)

Akkoris lejárt az időtartam... Ez az eredmény. Olvasd el a kiírást -- kgyt (vita) 2005. október 10., 23:03 (CEST)

kgyt: gondolkozz, es probald meg felfogni, amit irtam. olyannal ne vitatkozz, amit nem ertesz! --Math 2005. október 11., 08:16 (CEST)

Nem arról van szó inkább, hogy te nem értetted meg a kiírást?

A szavazás időtartama [...] 2 hét, amely az alábbi aláirástól számolódik. [...]
[...] 2005. szeptember 20., 20:58 (CEST)

Nekem úgy tűnik nem Tgr zárta le, hanem az idő... -- kgyt (vita) 2005. október 11., 08:34 (CEST)

kgyt: Es vajon hol a bubanatos feneben olvastad te azt, hogy en a szavazas idejet illetoen reklamaltam? Mondom ember, probalj mar meg gondolkodni, es nem zsigerkedni! --Math 2005. október 11., 09:08 (CEST)

Nem ő zárta le. Az eredmény pedig nyílvánvaló, ő csak összefoglalta, nem tudom mit nem értesz még mindig... (Próbáld meg magadat kicsit moderáltabban kifejezni.) -- kgyt (vita) 2005. október 11., 10:22 (CEST) "


\"a trollokat el kell pusztítani\"...\"a trollokat ki kell irtani\"...Hitler is igy kezdte

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagnezet.blog.hu/api/trackback/id/tr4971904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2007.05.07. 21:53:58

De tényleg mit jelent a jogegyenlőség egy enciklopédia esetén? Egy enciklopédiának lehetnek jogai? A törvény előtt minden enciklopédia egyenlő?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.08. 10:49:54

A jogegyenlőség a szerkesztők, a szerkesztések és a szerkesztési elvek azonos, kettős mércék néküli elbírálását jelenti. A magyar wikipédia tele van olyan esetekkel, amikor amit egyes szerkesztőknek szabad, az más szerkesztőnek tilos és kitiltandó.(vannak kiváltságos szerkesztők, akik egyenlőbbek) Egyes esetekben lehívatkozzák az angol wikit, mint ami az irányadó és követendő, más esetekben ha más hoz fel példát, hogy az angol wikiben ez is pont így van, akkor még sem az angol wiki az irányadó.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.15. 09:11:49

Math több a wikipédia szerkesztői diktatúráját élesen kritizáló cikket is írt. Lehet, hogy fel kellene sorolnom őket:

Az anonimitás, az Internet sajátsága, a Wikipédia másik rákfenéje
www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=6569

"Így válik az IP cím és nick azonosítás, a Wikipédia diktatúrájának „terroreszközévé”. Hogy a Wikipédiában diktatúra van, azt nem teszem idézőjelben, mert az van. Terror a terror szabadabb értelmében van: azaz agyatlan elnyomás."

Az Internet, mint nyilvánosvécé
www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=6415

" Az Enciklopédia Britannica főszerkesztője hasonlította a Wikipédiát egy nyilvános vécéhez."

A (Magyar) Wikipédia nem lexikon
www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=6358

"
Mi tehát a Wikipédia? Nem sokkal több, mint pár, esetlegesen összejött ember esetlegesen szerkesztett közösségi véleménye. Nem méltó a lexikon névre."

Wikipédia: dilettánsok anarchiája
www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=3915

"A demokrácia ugyanis nem csupán annyi, hogy néha szavazások vannak. Ennyi erővel akár a szocializmus is demokrácia lett volna.
A Wikipédia azonban bevallottan nem demokrácia,"
süti beállítások módosítása